Нека вашата храна бъде вашето лекарство и вашето лекарство бъде вашата храна!

сряда, 1 септември 2010 г.

Мащерка



 Мащерката е силно здравословна билка с редица лечебни свойства. Освен полезна за здравето мащерката е и чудесна подправка и кулинарна тайна, както и козметична съставка. 

Мащерката (Thymus – от гръцки: смелост, сила, мисъл), известна още като бабина душица и овчарски босилек, е тревисто многогодишно растение с наситено лилав цвят и силен аромат, който се дължи на етеричномаслените жлези на билката. Използва се цъфтящата част на растението, която се бере в периода май-юли и се суши на сянка при температура 35 градуса. Мащерката расте на туфи и вирее из цяла България по поляни, ливади, край гори, открити, широки и слънчеви скалисти пространства.

Мащерката е една от най-широко изпМащерка – лечебна  билка и кулинарна тайнаолзваните билки, богата е на етерично масло, тимол,  флавонови гликозиди, минерални соли, дъбилни вещества,  и др. 

Мащерката с право може да бъде наречена универсално лекарство за всякакви болежки.
 Билката има ефикасно действие при грип, възпаление на горните дихателни пътища, хроничен бронхит, бронхиална астма, коклюш, главоболие, стомашни и чревни заболявания (язва, колит, хроничен гастрит, колики, диария). Мащерката има и противовъзпалително, газогонно, нервноуспокоително, болкоуспокоително, дезинфектиращо, отхрачващо и антисептично действие. Притъпява сухата кашлицата. Според народната медицина мащерката има положително влияние при безсъние, ниско кръвно и кожни заболявания.

Ако замените сутрешното кафе с чай от мащерка, ефектът няма да закъснее. Ще се почувствате по-свежи, бодри и здрави.




С мащерка може да правите бани и компреси при заболявания на ставите, мускулите, радикулит, неврит. Компресите с мащерка са ефикасни и при проблемна, мазна кожа и акне. Запарка от изсушената билка се прилага при проблеми с изпотяването на ръцете и краката. Ставните болки и спортните травми се повлияват добре и от масажи с мащерка.Гаргарата с мащерка пък има благоприятен ефект при възпаленията на лигавицата на устата и гърлото както и при зъбобол. Чай от мащерка, подправен с мед, е също ефикасно лекарствено средство. Мащерката може да се комбинира и с жълт кантарион, мента, цвят от бъз, маточина. Този еликсир от билки е не само вкусен чай, но и прекрасно лекарство.

Етеричното масло е също чудодеен лек, който се прилага под формата на инхалации при простуда и грип.

За бани и компреси
 - Супена лъжица от изсушената билка се залива с 400 мл. вряла вода и се запарва за 10-15 мин.
Запарка от мащерка – Една шепа от изсушената билка се залива с един литър вряла вода и се оставя да престои така една нощ, след което се прецежда. Краката и ръцете се потапят многократно в течността.
Чай от мащерка – чаена лъжица се залива с 200 мл. вряла вода и се запарва 5-10 мин.


Мащерката се използва и в кулинарната и козметичната индустрия. Мащерката е важна съставна на шампоани против пърхот и стимулиращи растежа на косата, маски за лице и кремове (тъй като мащерката има регенериращ ефект). Листата от прясна мащерка пък се използват като подправка на салати (шопска, зелена и т.н.), супи, сосове, маринати. 

В Древен Египет мащерката е била  основна съставка на маслото, с което са балсамирали фараоните.









Изглеждаща деликатно подправка с наситен аромат, мащерката е прекрасно допълнение към боб, яйца и зеленчукови ястия. Изсушената мащерка е достъпна целогодишно в магазините.
Листата на мащерката са накъдрени, с елипсовидна форма и много малки по размер. Горният лист е зелено-сивкав на върха си, а долната му част е бяла на цвят. Заедно със стрък магданоз и дафинов лист, мащерката се включва във френската кухня към бульони, яхнии и супи.
Мащерката идва от райони като Азия, южна Европа и средиземноморските региони.
Избор и съхранение на мащерката
- Винаги, когато е възможно, избирайте прясна мащерка вместо изсушена, тъй като тя е по-благоуханна.
- Листата на прясната мащерка трябва да са свежи и ярко зеленикаво-сиви, а стъблата твърди.
- Предпочитайте органично отглеждана мащерка.
- Прясната мащерка трябва да се съхранява в хладилника в хартиена кърпа.
- Изсушената мащерка се съхранява в стъклен съд с капак на сухо, хладно и тъмно място.
Бързи съвети как да използваме мащерката
- Винаги добавяйте мащерката в края на приготвяне на ястието, за да може максимално да запази аромата си.
- Добавяйте мащерка в любимия си сос за спагети, макарони или всякакъв друг вид паста.
- Прясната мащерка е чудесна добавка за всякакви ястия с боб.
- Подправяйте с мащерка супите и яхниите си.
- Когато варите или правите риба на пара, добавете няколко стръка прясна мащерка.






0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Powered by Blogger