Нека вашата храна бъде вашето лекарство и вашето лекарство бъде вашата храна!

вторник, 14 септември 2010 г.

Коензим Q10

Коензим Q10 е широко рекламиран в козметиката като вещество, даряващо здраве и дълголетие на кожата. Същинската полза за здравето на сърцето и всички клетки, преобразуващи енергия, започва с допълнителния му прием. Причината е във факта, че естествените нива на Q10 започват бавно да намаляват след достигане на 20 годишна възраст.


Какво е Q10?

Коензим Q10 (isoprenyl benzoquinone/ubiquinone) e витаминоподобната субстанция, естествена за човешкото тяло. 

Какво трябва да знаем за Q10? 

Q10 се среща във всички човешки клетки. В най-големи количества е съсредоточен във вътрешните мембрани на клетъчните митохондрии, но може да се открие също и в мембраните на ендоплазмения ретикулум (ЕП мрежа), пероксизомите и в лизозомите. Функциите му се свързват с ключово участие в процесите на генериране на енергия и по-точно пренасянето на електрони в енергийните вериги на вътрешните митохондриалните мембрани по време на синтез на АТФ. Най-общо казано, 95% от всички енергийни молекули АТФ се синтезират в тялото с помощта на убикуйнона (естествената форма на коензим Q10).
Предполага се, че Q10 се синтезира в ендоплазмения ретикулум. В най-големи количества се открива в клетки с голяма производствена активност: сърцеви клетки, чернодробни клетки, клетки от далак и панкреас. Настрана от важността му за енергийната ефективност на тялото, коензим Q10 (КоQ10Н2) показва доказани свойства на антиоксидант. 

За какво се използва Q10?

Смята се, че консумацията на Q10 води до натрупването му в митохондриите на клетките и така поддържа постоянния синтез на АТФ, като снижава нивата на свободните радикали преминаващи през клетъчните и митохондриалните мембрани. 
Доказани ползи: 
 • увеличава/подобрява генерирането на енергия
 • подсилва сърцето
 • забавя стареенето - антиоксидант
Предположения и недоказани твърдения:

 • подпомага и стимулира загубата на мазнини
 • подобрява функциите на имунната система
 • увеличава аеробната издръжливост - спорна теория, за която няма крайно общо становище
 • намалява кръвното налягане - в малки граници
Най-голям конфликт на научни мнения има по предположението, че приемането на големи дози Q10 може да подобри енергийната ефективност при спортисти, увеличавайки аеробното производство на енергия. Някои изследвания поддържат теорията, други я отричат. 

Какви са възможните вредни/странични въздействия при приема му?

Q10 е добре проучено вещество. Смята се, че няма сериозни странични ефекти при приемането му в препоръчваните дози. Докладвани са случаи на стомашни дразнения, болки в корема, гадене и главоболие

Какви са оптималните дози?  

Консумацията на 50 до 100 мг. Q10 дневно се приема за добре проучена и достатъчна, за да се наблюдават доказаните въздействия на витаминоподобния фактор.  При едно изследване на активни спортисти с дози от 120 мг за денонощие в продължение на 20 дни се наблюдават поражения върху мускулната тъкан, вероятно заради свръхокислението и голямото наличие на свободни радикали в мускулите в следствие на всекидневните високи натоварвания.

Как да го приемаме?

По една таблетка от 50 мг. на 12 часа. По-общо казано, една сутрин и една вечер.  

В кои спортни и здравословни добавки можем да срещнем Q10?

Най-често Коензим Q10 се влага в комплексни антиоксиданти, заедно с витамин С и витамин Е. От известно време се наблюдава влагането му е ново поколение добавки за енергия и издръжливост, в качеството му на ергогеник. 
Коензим Q10 (Со Q10, витамин Q10, убихинон) са все наименования на едно и също вещество, което е отдавна познато в биохимията.

Коензим Q10 е нормална съставка на човешкия организъм. Синтезира се в черния дроб на всички бозайници и голяма част от гръбначните животни, открива се и в растенията, но в незначителни количества. По същество Co Q10 е мастноразтворим витамин и се резорбира в тънките черва под формата на водоразтворими мицели заедно с другите мастноразтворими витамини и хранителни мазнини. Този процес е в тясна зависимост с жлъчната секреция.

Намаляването на Co Q10 с 25% в кръвта на човек води до възникването на различни заболявания, а концентрация под 50% е недопустима, защото води до летален край. Доказано е, че убихинонът започва да се снижава нивата си след 20-годишна възраст на индивида. Над 50-годишна възраст вече е наличен понижен синтез, чието ниво е строго индивидуално. Следователно намалява съществено ефективността на имунната система. Понижена е резистентността към различни заболявания с инфекциозен и неинфекциозен характер, понижен е противотуморният имунитет. Промените са закономерен резултат от процеса на стареене.

Не съществува диета, която да осигури достатъчен внос на коензим Q10. В най-големи количества той се открива в храните с животински произход – меса, черен дроб, риба, но концентрациите са много ниски, което означава консумацията на огромни и непосилни за храносмилателната система количества. Това налага прием на пречистен концентрат коензим Q10 в подходяща перорална форма.

В Япония коензим Q10 се използва предимно за лечение на сърдечни заболявания и хипертония, но се дава и за укрепване на имунната система, за защита на лигавицата на стомаха и дванайсетопръстника, ускоряване зарастването на язвените лезии. Коензим Q10 има положителен ефект при алергии, астма и заболявания на дихателната система. Той се прилага в лечението на шизофрения и болестта на Алцхаймер. Добри резултати са постигнати при забавяне процесите на стареене, лечение на затлъстяване, кандидози (инфекции, причинени от Candida albicans), пародонтоза, диабет.

Допълнителното приемане на коензим Q10 има благотворен ефект върху състоянието на някои болни от мигрена. Изследва се и приложението му като лекарство при рак и за облекчение на страничните ефекти от лечението на рака. Последните изследвания показват, че коензим Q10 би могъл да действа като важен антиоксидант в тялото и мозъка. Някои от тези изследвания показват, че коензим Q10 би могъл да предпазва мозъка от невродегенеративни болести като Паркинсон и също така от вредните странични ефекти на преминала исхемична атака (удар) в мозъка.

Не са установени противопоказания при допълнителен прием. Няма сведения за отрицателни ефекти от приложението на CoQ10 дори в дози, надвишаващи 500 мг дневно.

Полезното действие на коензим Q10 настъпва бавно, 2-3 седмици след началото на приема. Тези, които чувстват подобрения само няколко дни след първоначалната употреба, най-вероятно са имали много голям дефицит на коензим Q10. След 50-годишна възраст се препоръчва поддържаща доза от 10-30 мг дневно за дълъг период от време, за да се преодолее дефицитът на Co Q10.

Науката разполага с неопровержими данни, че под влияние на вредните фактори на околната среда и най-вече на слънчевите лъчи в кожата се образуват множество свободни радикали, които предизвикват нейното стареене. Блокирането на тези агресивни вещества се осъществява от антиоксидантите, поради което в козметичните средства се включват различни витамини с такива свойства.

Все се по-често се използва и коензим Q10, който е не само антиоксидант, но и мощен енергиен активатор на клетката.

Той е мастноразтворим и лесно прониква в кожата, като действа благотворно. Неутрализирайки свободните радикали в нея, коензим Q10 не само предпазва клетките от тежки увреждания, но подобрява и енергийния им баланс.

По този начин той стимулира естествените функции на кожата и повишава собствените й възможности за самообновяване. Това води не само до видимо намаляване на бръчките, но предотвратява и появата на нови.

Постепенно белезите на възрастта започват да отстъпват от повърхността на възвръщащата жизнеността си кожа, която с всеки изминал ден изглежда все по-млада.

Най-важните ефекти на козметичните продукти, съдържащи коензим Q10, са:
 • възвръщат жизнеността на кожата и стимулират защитните й функции;
 • предпазват кожата от преждевременно стареене, което се дължи както на действието на UV лъчите, така и на другите фактори на околната среда;
 • стабилизират естествените механизми на кожата, осъществяващи самообновяването й;
 • осезателно намаляват големината и броя на бръчките;
 •  предотвратяват появата на нови бръчки;
 •  възвръщат нормалната здравина, еластичност и гладкост на кожата.

Редовното приложение на козметичните продукти с коензим Q10 е желателно да започне колкото се може по-рано, за да се предотврати преждевременното остаряване на кожата. Като се има предвид, че бръчките около очите тип „пачи крак” се оформят към 25-годишна възраст, препоръчително е всяка жена след 30 години активно да използва такива продукти.
Източник:Puls.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Powered by Blogger