Нека вашата храна бъде вашето лекарство и вашето лекарство бъде вашата храна!

вторник, 14 септември 2010 г.

E - групи




Етикетите на много хранителни продукти съдържат ценна информация, но тя е загадка за повечето от нас. Става дума за добавките - вещества, които гарантират качеството на продуктите, подобряват външния им вид, вкуса и аромата. Тези добавки, които се използват във всички страни от Европейския съюз, се означават с буквата Е плюс съответни номера и задължително се слагат на етикетите.

Добавките, разрешени от ЕС, могат да бъдат разделени на няколко групи - подкислители, оцветители, консерванти, желиращи, сгъстители, регулатори на влажността, емулгатори, усилители на вкусовите свойства, антиокислители, смазочни и покривни вещества, подсладители, набухватели и др.

Колко са полезни или вредни добавките?
Разрешените за употреба вещества, разбира се, не могат да бъдат опасни за здравето. Но съвместното им въздействие върху организма, а също и взаимодействието им с други химически елементи (например лекарства) още не е достатъчно проучено. Известно е, че в зависимост от индивидуалните особености и личната възприемчивост тези продукти могат да предизвикат различни алергични прояви или да провокират други заболявания. В болшинството от тези случаи основна роля играе дозировката.





Оцветители: от Е100 до Е199
Оцветителите са вещества, които се влагат в храните за подсилване или възстановяване на цвета. Делят се на 2 групи според произхода: естествени и синтетични
Използват се за: Сладки и газирани напитки, бомбони, близалки, сладолед и др.
Е100-Е109     жълто
Е110-Е119     оранжево
Е120-Е129     червено
Е130-Е139     синьо и виолетово
Е140-Е149     зелено
Е150-Е159     кафяво
Е160-Е199     други
Консерванти: от Е200 до Е299
Консервантите са вещества, които удължават срока за съхранение на храните, като предотвратяват развалата им, причинена от микроорганизми.
Използват се за: Всякакъв вид консервирани храни (гъби, сокове, компоти, сладка, конфитюри и др.).
Е200-Е209     сорбати
Е210-Е219     бензоати
Е220-Е229     сулфиди
Е230-Е239     феноли и формати
Е240-Е259     нитрати
Е260-Е269     ацетати
Е270-Е279     лактати
Е280-Е289     пропионати
Е290-Е299     други
Антиоксиданти и киселинни регулатори: от Е300 до Е399
Антиоксидантите са вещества, които удължават срока за съхранение на храните, като ги предпазват от развала, причинена от окисление. Делят се на 2 групи според произхода: естествени и синтетични. Един от най-често използваните антиоксиданти е Витамин С, известен още като аскорбинова киселина, с номер: Е300.
Киселинните регулатори са вещества, които променят или регулират киселинността или алкалността на храните.
Използват се за: Млечно-кисели продукти, колбаси, краве масло, шоколад и десерти.
Е300-Е309     аскорбати
Е310-Е319    галати и еритробати
Е320-Е329     лактати
Е330-Е339     цитрати и тартрати
Е340-Е349     фосфати
Е350-Е359     малати и адипати
Е360-Е369     суцианти и фумарати
Е370-Е399     други
Сгъстители, стабилизатори, емулгатори: от Е400 до Е499
Вещества, които се използват да подобрят консистенцията на хранителните продукти,
сочността, вкуса и аромата.
Използват се за: Млечни продукти и кондензирани млека, сладка, конфитюри, желета и шоколадови десерти.
Е400-Е409     алигнати
Е410-Е419     натурални дъвки
Е420-Е429     други натурални агенти
Е430-Е439     полиокситенови съединения
Е440-Е449     натурални емулгатори
Е450-Е459     фосфати
Е460-Е469     целулозни
Е470-Е489     мастни киселини и съединения
Е490-Е499     други
Киселинни регулатори и противовтвърдители: от Е500 до Е599
Киселинните регулатори са вещества, които променят или регулират киселинността или алкалността на храните.
Е500-Е509     мин.киселини и основи
Е510-Е519     хлориди и сулфати
Е520-Е529     сулфати
Е530-Е549     съединения на алкалните метали
Е550-Е559     силикати
Е570-Е579     стеарати и глюконати
Е580-Е599     други
Ароматизатори и овкусители – усилватели на вкуса: от Е600 до Е699
Овкусителите са вещества, които засилват съществуващ вкус и/или аромат. Най-често се използват  глутаминовата киселина и нейните соли (Е620 и Е621 – мононатриев глутамат).
Е620-Е629     глутамати
Е630-Е639     инозинати
Е640-Е649     други
Резерв: Е700-Е899
Запазени за нови подобрители
Разни: Е900-Е999
Е900-Е909     восъци
Е910-Е919     изкуствени глазури
Е920-Е929     подобрители
Е930-Е949     консервиращи газове
Е950-Е969     подсладители
Е990-Е999     пенители
Други добавки с Е-номера: от Е1000 до Е1999
Дуги добавки, които не попадат в стандартната схема. Например нишестетата и първоизточниците им – картофено, пшенично и царевично брашно, които подобряват консистенци.
Източник:  Здравея. com

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Powered by Blogger