Добавките, разрешени от ЕС, могат да бъдат разделени на няколко групи - подкислители, оцветители, консерванти, желиращи, сгъстители, регулатори на влажността, емулгатори, усилители на вкусовите свойства, антиокислители, смазочни и покривни вещества, подсладители, набухватели и др.
Колко са полезни или вредни добавките?
Разрешените за употреба вещества, разбира се, не могат да бъдат опасни за здравето. Но съвместното им въздействие върху организма, а също и взаимодействието им с други химически елементи (например лекарства) още не е достатъчно проучено. Известно е, че в зависимост от индивидуалните особености и личната възприемчивост тези продукти могат да предизвикат различни алергични прояви или да провокират други заболявания. В болшинството от тези случаи основна роля играе дозировката.
Оцветители: от Е100 до Е199
Оцветителите са вещества, които се влагат в храните за подсилване или възстановяване на цвета. Делят се на 2 групи според произхода: естествени и синтетични
Използват се за: Сладки и газирани напитки, бомбони, близалки, сладолед и др.
Е100-Е109 жълто
Е110-Е119 оранжево
Е120-Е129 червено
Е130-Е139 синьо и виолетово
Е140-Е149 зелено
Е150-Е159 кафяво
Е160-Е199 други
Консерванти: от Е200 до Е299
Консервантите са вещества, които удължават срока за съхранение на храните, като предотвратяват развалата им, причинена от микроорганизми.
Използват се за: Всякакъв вид консервирани храни (гъби, сокове, компоти, сладка, конфитюри и др.).
Е200-Е209 сорбати
Е210-Е219 бензоати
Е220-Е229 сулфиди
Е230-Е239 феноли и формати
Е240-Е259 нитрати
Е260-Е269 ацетати
Е270-Е279 лактати
Е280-Е289 пропионати
Е290-Е299 други
Антиоксиданти и киселинни регулатори: от Е300 до Е399
Антиоксидантите са вещества, които удължават срока за съхранение на храните, като ги предпазват от развала, причинена от окисление. Делят се на 2 групи според произхода: естествени и синтетични. Един от най-често използваните антиоксиданти е Витамин С, известен още като аскорбинова киселина, с номер: Е300.
Киселинните регулатори са вещества, които променят или регулират киселинността или алкалността на храните.
Използват се за: Млечно-кисели продукти, колбаси, краве масло, шоколад и десерти.
Е300-Е309 аскорбати
Е310-Е319 галати и еритробати
Е320-Е329 лактати
Е330-Е339 цитрати и тартрати
Е340-Е349 фосфати
Е350-Е359 малати и адипати
Е360-Е369 суцианти и фумарати
Е370-Е399 други
Сгъстители, стабилизатори, емулгатори: от Е400 до Е499
Вещества, които се използват да подобрят консистенцията на хранителните продукти,
сочността, вкуса и аромата.
Използват се за: Млечни продукти и кондензирани млека, сладка, конфитюри, желета и шоколадови десерти.
Е400-Е409 алигнати
Е410-Е419 натурални дъвки
Е420-Е429 други натурални агенти
Е430-Е439 полиокситенови съединения
Е440-Е449 натурални емулгатори
Е450-Е459 фосфати
Е460-Е469 целулозни
Е470-Е489 мастни киселини и съединения
Е490-Е499 други
Киселинни регулатори и противовтвърдители: от Е500 до Е599
Киселинните регулатори са вещества, които променят или регулират киселинността или алкалността на храните.
Е500-Е509 мин.киселини и основи
Е510-Е519 хлориди и сулфати
Е520-Е529 сулфати
Е530-Е549 съединения на алкалните метали
Е550-Е559 силикати
Е570-Е579 стеарати и глюконати
Е580-Е599 други
Ароматизатори и овкусители – усилватели на вкуса: от Е600 до Е699
Овкусителите са вещества, които засилват съществуващ вкус и/или аромат. Най-често се използват глутаминовата киселина и нейните соли (Е620 и Е621 – мононатриев глутамат).
Е620-Е629 глутамати
Е630-Е639 инозинати
Е640-Е649 други
Резерв: Е700-Е899
Запазени за нови подобрители
Разни: Е900-Е999
Е900-Е909 восъци
Е910-Е919 изкуствени глазури
Е920-Е929 подобрители
Е930-Е949 консервиращи газове
Е950-Е969 подсладители
Е990-Е999 пенители
Други добавки с Е-номера: от Е1000 до Е1999
Дуги добавки, които не попадат в стандартната схема. Например нишестетата и първоизточниците им – картофено, пшенично и царевично брашно, които подобряват консистенци.
Източник: Здравея. com
Източник: Здравея. com
0 коментара:
Публикуване на коментар