Нека вашата храна бъде вашето лекарство и вашето лекарство бъде вашата храна!

четвъртък, 23 септември 2010 г.

Круши

Крушата е нежен традиционен плод, който присъства почти целогодишно на пазара. Съдържа по-малко киселини, поради което е по-сладка от своята съперничка по популярност - ябълката. Изключително богата е на растителни влакна, които я превръщат в идеален съюзник на всяка диета.
Крушата (Pyrus) представлява род широколистни дървета от семейство Розоцветни. Плодовете й са сочни, ароматни, месести и съдържат семки. В световен мащаб съществуват около 5 000 различни сортове круши, докато в нашата страна са познати около 200 сорта.

Сортове круши:

  • Фуджи - нежна, сочна, сладка и ароматна круша.
  • Гала - много хрупкава, със сладък и силен вкус.
  • Барлет - жълта, с мека консистенция и много сочна.
  • Анжу - много сочна круша, която е особено подходяща за различни салати.
  • Азиатска - хрупкава и сочна, едва доловимо сладка.
Дълга и вълнуваща е историята на "подаръка на боговете" - крушата, наименование, дадено й от древногръцкия поет Омир. А тя започва още в дълбока древност в Китай, където плодовете на крушата са били доста различни от тези, които познаваме днес. Спорен е въпросът дали гърците или римляните за първи път успяват да култивират крушите. Но едно е сигурно - тези круши не са били такъв мек и нежен плод. Едва през 18 век благодарение на френски и белгийски селекционери те достигат днешния си вид - на сочен, ароматен и вкусен плод. Смята се, че в България крушата е пренесена от Близкия Изток, а от Европа - в Америка. Днес крушата е на второ място по популярност в Америка след ябълката.

Видове продукти от круши

  • Пресни круши - ако имате възможност, винаги консумирайте пресни плодове.
  • Сушени круши - нарязани на тънки парчета, сушените плодове са чудесно допълнение към коледния ошав. Освен това сушените круши, подобно на смокините, стафидите и фурмите, доставят голямо количество енергия на организма.
  • Компоти (стерилизирани круши) - през последните години рядко може да бъде открит компот от круши на пазара.
  • Нектари и натурални сокове - няма нищо по-хубаво от прясно изцеден сок от круши.
  • Сладка и конфитюри - могат да бъдат чудесна закуска, намазани върху пълнозърнесто хлебче.

Хранителен състав на крушите

Зелените круши съдържат веществото сорбит, което при процеса на зреене преминава в глюкоза и пектин. Това от своя страна води до промяна в плътността на плодовете и те стават значително по-меки. Ето защо крушите имат по-малка трайност от ябълките. Пресните круши представляват своеобразен здравословен коктейл. Особено богати са на органични киселини (яблъчна, лимонена и оксалова) и полезни микроелементи - фосфор, магнезий, желязо, медцинк. Крушите съдържат и йод, който може да задоволи минималните нужди на човека от този микроелемент. Стипчивият вкус на плода се дължи на дъбилните вещества, които се намират в кората му. А специфичният аромат и вкус се определя от етеричните масла, намиращи се в месестата част на крушата.

Здравословни  ползи
  • Крушите повлияват особено добре лечението на болести на сърдечно-съдовата система и бъбреците.
  • Пресните плодове подобряват функцията на черния дроб и щитовидната жлеза.
  • Фактът, че плодовете са богати на захари, пектин, минерални соли и витамини, ги прави изключително полезни в процесите на отделяне на пикочна киселина от организма.
  • Доказано е и положителното им въздействие при ревматични болки.
  • Компотът от круши е с изразено разхлабващо действие, което го прави подходящ при продължителен запек.

Здравословен риск

Тук влиза в пълна сила народната мъдрост: "Круши с брой, ябълки - безброй". Специалисти препоръчват да не се прекалява с консумацията на круши, защото това може да предизвика дразнене на стомаха.

Как да изберем и съхраним крушите?

Крушата е изключително нежен плод и веднъж откъсната, тя бързо се разваля и потъмнява. Зимната круша, която е със зърнеста вътрешност, се запазва дълго време. Подобно на ябълките, нарязаните круши бързо се окисляват и почерняват. За да избегнете този неприятен процес, можете да напръскате крушите с лимонов сок. Когато купувате круши, винаги избирайте свежи плодове, които са със здрава ненаранена повърхност, защото поостарялите круши обикновено са сипкави, без сок, аромат и сладост. Крушите могат да се съхраняват в хладилник до няколко дни, но не е подходящо да се замразяват във фризер.

Идеи за използване на крушите

  • Под формата на прясна плодова салата в комбинация с други плодове (ябълкибанани, киви и портокали).
  • Ако ви се хапва нещо екзотично, то круши в съчетание със стек и синьо сирене е добър избор.
  • Трябва ви идея за есенен десерт - круши, потопени в чай и касис биха задоволили и най-изтънчения вкус.


Източник: Круши през есента 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Powered by Blogger