Нека вашата храна бъде вашето лекарство и вашето лекарство бъде вашата храна!

понеделник, 13 септември 2010 г.

Витамин Е

walnutsuperfoodlg

Еликсир на плодовитостта, „чистач" на свободни радикали и страж на младостта - това  са все названия на един от най-известните витамини - токоферол.
Преведено буквално от гръцки витамин Е означава „плодовитост" (от токос - потомство, и феро - нося). Напоследък за него се говори повече като за антиоксидант, отколкото като за витамин. Наричат го еликсир на младостта, защото чисти организма от вредните свободни радикали, които се образуват при нормалните обменни процеси, но и от цигарен дим, замърсители, ултравиолетови лъчи и радиация.
С най-много витамин Е ще се заредим, ако хапваме повече растителни масла - царевично, слънчогледово, соево и от пшенични зародиши. Орехи, бадеми, фъстъци и всякакви ядки и семена също са богати на този витамин. Има го и в пълнозърнестите храни, листовите зеленчуци, зеления боб, граха, марулите, доматеното пюре, патладжаните, морковите. Продуктите от животински произход са бедни на витамин Е. Съдържа се и в някои плодове като боровинки, къпини, авокадо.
Витамин Е е известен още и като страж на младостта, тъй като подобрява кръвообращението, поддържа здрави нервите и мускулите. Освен това той подхранва кожата, косата и ноктите. Комбинира се отлично с витамин А и други мастноразтворими субстанции. Той може да възобновява „ензима на живота" Q10 и удължава действието му. Витамин Е намира широко приложение в слънцезащитните средства, хидратиращите кремове и препаратите против стареене на кожата.
Според научни изследвания витамин Е бори още сърдечните болести, раковите клетки, облекчава дихателните проблеми и симптомите на алцхаймер и паркинсон. Този витамин помага на имунната ни система да надвие инфекциозните болести. Добавки от витамин Е се предписват при терапия на коронарни сърдечни болести, повишени мазнини в кръвта, артрит, очно перде, чревни болести, заболявания на черния дроб и жлъчката, пушене и консумация на алкохол, бременност.
Отдавна е известно, че този витамин помага и за забременяване, като се пие както от бъдещите майки, така и от татковците.
Преди да нарамите ските или да се отправите към фитнес залата, пийнете от този витамин, тъй като той помага при излагане на слънце и при интензивни спортни занимания. Тъй като поддържа кожата и свързващата тъкан жизнени, витамин Е често се използва при лечението на кожни проблеми. Доказано е, че раните зарастват по-бързо и белезите избледняват благодарение на него.
Помнете обаче, че силата му се губи при излагане на топлина и светлина, така че го съхранявайте на хладни и тъмни места. Дозировката и начинът на употреба са различни за всеки човек. Най-добре е за необходимата  доза да се консултирате с лекар.
Източник: Health.bg
[how-vitamin-e-works-4.jpg]Много важен и мощен витамин имащ редица благоприятни ефекти за човешкото здраве.Мастноразтворим. Складира се в черния дроб, мастните тъкани, сърцето, мускулите, тестисите, матката, кръвта, надбъбречната и хипофизната жлеза.

Препоръчителните дневни дози за възрастни са 8-10 
IU. Тази доза е базирана на натуралната форма на витамина.

Безопасна горна граница: 1 500 
IU натурален; 1 100 IUсинтетичен

60-70% от дневния прием на витамин Е, се изхвърля с фекалиите. За разлика от другите
мастноразтворими витамини, витамин Е се складира в тялото сравнително кратко време (като витамините В и С).

Съставен е от съединения наречени 
токофероли. Алфа-токоферолът е най-активен и ефективен от осемте (алфа, бета, гама, делта, епсилондзетаета и тета).

Мощен 
 антиоксидант.

Усилва активността на витамин А..

ПОЛЕЗНИ ЕФЕКТИ

- забавя стареенето на клетките
- предотвратява оксидацията на „лошия” 
холестерол
- снабдява тялото с повече кислород и повишава общата 
издържливост
- заедно с витамин А защитава белите дробове от вредните ефекти на мръсния въздух
- профилактично средство срещу много видове рак
- предотвратява образуването на тромби в кръвоносните съдове
- облекчава умората
- ускорява оздравяването от изгаряния
- може да намали кръвното налягане
- облекчава дихателните проблеми
- намалява риска от исхемични заболявания
 и инфаркт
- намалява риска от Алцхаймер

- може да предотврати някои от пораженията, които диабета нанася на тялото, особено на очите.
ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ НЕДОСТИГ
Разрушаване на 
червените кръвни телца, мускулна дистрофия, поява на някои видове анемия,репродуктивни разстройства.
НАЙ-ДОБРИ НАТУРАЛНИ ИЗТОЧНИЦИ

Житни зародиши, растителни масла, ядки, спанак, шипки, яйца.
КАТО ХРАНИТЕЛНА ДОБАВКА

Обикновено се предлага в дози от 100 – 1,500 
IU. ТОКСИЧНОСТ И СИМПТОМИ НА ПРЕДОЗИРАНЕ
Естествения витамин Е не е токсичен.
ВРАГОВЕ

Кислород, неорганично желязо, термична обработка и замразяване на храните.


ОЩЕ НЕЩО...
Селенът и витамин Е имат синергично действие. 25 mcg селен на всеки 200 IU витамин Е, засилват значително неговото действие.

Проучвания показват, че много възрастни може би не получават дори препоръчителната дневна доза от витамин Е.

Хората, които са на диета богата на 
полиненаситени мастни киселини (полезните мазнини) се нуждаят от допълнителни количества витамин Е.

Високите дози витамин Е повишават действието на 
антикоагулантните лекарства (лекарства разреждащи кръвта). Също така високите дози витамин Е действат противоположно на витамин К, който е отговорен за съсирването на кръвта. Тези, на които им предстои операция е добре да преустановят приема на витамин Е две седмици преди и след операцията и задължително да се консултират с лекар.

Тялото усвоява натуралния витамин Е два пъти по-добре от синтетичния. Натуралния извлек на витамин Е се отбелязва като д-алфа-
токоферол, а синтетичния като дл-алфа-токоферол.

Неорганичното желязо (
феро сулфат) разрушава витамин Е, така че двете не бива да се вземат заедно. Нужен е интервал от 8 часа между приема на желязото и витамин Е. Органичното желязо (фероглюконатпептонатцитрат и фумарат) НЕ разрушават витамин Е.

Когато водата е хлорирана, нуждите от витамин е се повишават значително.

Бременните жени и майките кърмачки, 
както и тези употребяващи противозачатъчни, също имат повишени нужди от витамин Е.

Ролята на витамин Е в 
бодибилдинга също не е за подценяване. Този витамин заздравява клетъчните стени, което прави мускулните клетки по здрави и устойчиви – важен фактор за мускулния растеж и сила. Въздействието му се изразява в поддържане на високо енергийно ниво от една страна, а от друга действа каталитично на белтъчния синтез, като при по-големи дози анаболният му ефект е значителен.

Източник: Храната

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Powered by Blogger