Нека вашата храна бъде вашето лекарство и вашето лекарство бъде вашата храна!

вторник, 31 август 2010 г.

Витамин С


Приложение
*за отбраната на организма срещу вируси и бактерии
*при настинки и грип
*при интензивни занимания със спорт
*при бедно откъм витамин С хранене
*за защита срещу вредното въздействие на свободните радикали
*при отслабен организъм и в период на възстановяване след прекарана болест
*защита за пушачите от токсичното действие на никотина
*при лица, изложени на стрес и хора в напреднала възраст
*при алергии
Препоръчва се:
*за зарастване на рани, изгаряния, кървящи венци
*за усилване ефекта на лекарствени препарати, прилагани при лечението на инфекции на пикочните пътища
*подпомага за намаляването на холестерола в кръвта
*помощ при превенцията на различни типове вирусни и бактериални инфекции
*за укрепване на имунната система
*като антиоксидант и защита срещу агенти, предизвикващи рак, като например нитрозамините
*действа като естествен лаксатив, т.е. регулира ходенето по нужда
*намалява появата на кръвни съсиреци във вените
*помага при лечението и превенцията на обикновена настинка
*редуцира действието на много субстанции, предизвикващи алергии
Забележка: В случай че организмът се нуждае от по-големи количества витамин С (пушачи, стресови ситуации, на препарати с желязо или деривати на салициловата киселина, грипни състояния, настинки) дозата от 200 мг дневно може да се приема няколко пъти на ден. Внесен с повече течност, -14">витамин С
не може да предизвика странични ефекти, а като се има предвид, че става дума за разтворим във вода витамин, внасяните ежедневно количества лесно се елиминират от организма.


Витаминът с най-много биологични функции
Витамин С - аскорбиновата киселина, играе първостепенно значение за опазването на човешкото здраве удължаването на живота, забавянето на процесите на стареене и поддържането на умственото и физическо състояние на добро ниво. Играе голяма роля и за производството на колагена, който е важен за развитието възобновява нето на телесната тъкан, венците, кръвоносните съдове, костите и зъбите. Подпомага абсорбцията на желязо в организма и е най-доброто антисорбично средство, както в превенцията, така и при лечението на редица болести. Подпомага зарастването на рани, следи от изгаряния и кървящи венци. Ефикасен е при превенцията и лечението на настинки, грип, треска.
Витамин С - за превенция и защита
Когато говорим за витамините, може би първият за когото ще се сетим е най-известният сред тях - витамин С. Макар че е открит и описан около 1930 година, значението му е открито доста по-отдавна, още в началото на 16 век, когато лекарите, описвайки болестта скорбут, всъщност без да знаят откриват последиците от липсата на витамин С. Въпреки че важността на този витамин е общоизвестна и доказана чрез дългогодишни изследвания, неговата липса и днес у често явление в ежедневното хранене. Именно затова е необходимо винаги отново и отново да се подчертава нуждата от постоянни и достатъчни за организма количества витамин С. Единствено така многобройните функции на метаболизма, в които той участва, биха могли да протичат безпроблемно, а ние да се радваме на добро здраве. Витамин С е много чувствителен, бързо се дезактивира и разпада под влияние на влагата, светлината, въздуха и температурата. Необходимо е постоянно внасяне на витамин С, тъй като той не може да се складира в организма за по-дълго време. И понеже говорим за разтворим във вода витамин, внесеното излишно количество ще се отдели, а организмът отново ще се нуждае от нови количества от този есенциален витамин .

Какво е значението на витамин С?
Дойде ли студеното време, посягаме към витамин С и без лекарски съвет, тъй като знаем, че това е препаратът, който ще ни предпази от настинка или ще облекчи симптомите и. Така че всички отдавна са осъзнали значението на витамин С за укрепване отбранителните сили на човешкия организъм. Съществуват научни доказателства, че той е защитник на клетките заради силното му антиоксидантно действие, което елиминира разрушителния ефект на свободните радикали. Тези свободни радикали се произвеждат усилено при различни заболявания и травми, при стрес, както и при пушене и консумация на алкохол. Освен това витамин С предотвратява създаването на опасни съединения, така наречените нитрозамини, които възникват в стомаха и червата в процеса на разграждане на храната (особено консервираната). Постоянното им присъствие би могло да доведе до поява на карцином. Витамин С играе важна роля и при синтеза на колаген - влакнеста тъкан, която представлява съставна част на кожата, сухожилията, хрущяла и кръвоносните съдове. Достатъчното количество витамин С гарантира добра структура на кожата, която става опъната, здрава и красива, а костите, сухожилията, хрущялът и кръвоносните съдове (капилярите) стават по-твърди и здрави.
Чувстваме ли липса на витамин С?
Днес липсата на витамин С изключително рядко причинява скорбут, но пък за сметка на това често се срещат симптомите, чрез които се проявява неговата липса. Ще ги почувстваме като отпадналост, бързо уморяване, податливост на инфекции, болки в ставите. Без витамин С кожата става суха, капилярите започват да се пукат, раните и счупванията зарастват по-трудно и бавно.

Кога е необходимо да се пие витамин С?
Ако организмът е подложен на допълнително натоварване, необходими са му и допълнителни количества витамин С. Тези нужди не могат да бъдат задоволени единствено чрез обичайния начин на хранене, нито дори с хранителни продукти, съдържащи по-големи количества витамин С (плодове и зеленчуци). Увеличени нужди най-често се явяват при: стресови ситуации, различни болести (инфекции) и травми, повишена телесна температура, хирургични интервенции, употреба на някои лекарства, при бременни и кърмачки, спортисти, пушачи и консумиращи алкохол. При бременните жени и кърмачките дневните нужди от витамин С са 50% по-големи, а при диабетиците – с около 30%. Заради големите физически и психически натоварвания спортистите имат увеличени нужди от витамин С. Като последица от тези натоварвания в организма се създава и значително количество вредни, разрушаващи вещества, за неутрализацията на които е необходимо антиоксидантното действие на витамин С. Известно е, че у пушачите се наблюдава хронична липса на витамин С, тъй като той се изразходва и за неутрализирането на отровните тежки метали от цигарения дим.


Могат ли да навредят високите дози витамин С?
Обичайната лоза възлиза на около 200 мг на лен. При увеличени нужди могат да се приемат 500 мг, а дори и повече. По правило витамин С се понася добре. Все пак големи дози (по-големи от 1 г) при по-продължителна употреба биха могли да предизвикат гадене, киселини, разстройство, стомашни спазми, обрив по кожата, а понякога и да създадат възможности за появата на камъни в бъбреците. Витамин С усилва абсорбцията на желязо, така че трябва да се внимава при едновременното им приемане.



1 коментара:

Анонимен каза...

Becauѕe the aԁmin of this web site
is working, no doubt very rapiԁly іt will be renowned,
ԁuе to its feature contents.

Look at my homepage; payday loans

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Powered by Blogger