Нека вашата храна бъде вашето лекарство и вашето лекарство бъде вашата храна!

понеделник, 6 септември 2010 г.

Чесънът - лекарство от природата

Чесънът е едно универсално лекарство от природата. Знаете ли, че вкусът на чесъна се дължи на съдържащите се в него етерични масла, а дъвченето на скилидка чесън в продължение на няколко минути убива всички микроби в устната кухина? Интересен е и факта, че чесънът се препоръчва за ежедневна употреба при високо кръвно налягане и атеросклероза. Чесънът е широко използван при профилактика и лечение на простудни заболявания. Изобщо неговото приложение е всестранно и необятно. Единствените предразсъдъци към използването му се дължат на специфичния му мирис и дъха, който остава след консумация, но това е цената за да се възползвате от неговите лечебни сили.

Чесънът притежава вековна репутация на природен лек. Научно доказано е, че чесънът унищожава вредни бактерии. Той е естествен антибиотик, който не само убива болестотворните нашественици, но и предпазва организма от отровите, причиняващи инфекцията. Дори кръвта на хората, редовно консумиращи чесън, може да убива бактерии, а п?рите, отделени при разрязването на една скилидка, унищожават вредни микроорганизми в радиус от 20 см!
Чесънът намира широко приложение в народната медицина при главоболие, лечение на рани, грип, срещу разстройство, за понижаване на кръвното налягане и като природен антибиотик. Чесънът е спечелил славата на универсално лекарство срещу възпаления благодарение на антибиотичното действие на съдържащия се в него естествен антибиотик - алицин. Не по-малко важни са и противогъбичното, както и противовирусното му действие.Най-важната роля на чесъна е свързана с кръвта и кръвоносната система и тяхната естествена защита, както и с предотвратяването на патологичните процеси, развиващи се в тях.
В състава на това растение има още два важни елемента - йод и германий. Чесънът ни е необходим като жлъчегонно средство, при заболявания на сърдечносъдовата система, за лечение и профилактика на простуда и грип. Неговата миризлива скилидка притежава антисептично действие, което ефективно унищожава много разновидности на плесените и микробите.
Днес медицинските изследвания сочат, че чесънът може да предпази от появата на много болести – от обикновената настинка до рака. Също така може да се приема вместо много лекарства при болестни състояния като високо кръвно налягане, акне, инфекции на половите органи и бронхити.
У нас той винаги е бил ценен и обичан. В старинните лечебни книги той е описван като “лечител на всички болести”. В листата на чесъна има много аскорбинова киселина, а също и манган, мед, кобалт…съставките са много, но главната тайна е във фитонцидите, съдържащи се в етеричното масло на чесъна. Неговият остър мирис и лютив вкус са в резултат на действието на това масло.


Може би не си падате по чесъна, но не забравяйте, че лютивите бели скилидки са лекарство от природата.
Още от дълбока древност хората са използвали чесъна заради лечебните му свойства. В чесъна се съдържа естественият антибиотик алицин, йод, витамини A, В1, В2. Чесънът крие в себе си и германий. Това е много рядък природен елемент, който има противотуморен ефект. Ензимите и хормоните в скилидките също са особено полезни за човешкия организъм.
В 100 грама чесън се съдържат 30.8 гр. въглехидрати, 6.2 гр. белтъчини, 1.5 гр. целулоза, 0.2 гр. мазнини, 0.15 гр. желязо, 0.2 гр. фосфор, 0.15 гр. аскорбинова киселина.
Изследванията сочат, че чесънът предотвратява появата на плаки върху стените на кръвоносните съдове и намалява дебелината на вече появила се плака. Плаките са виновни за появата на сърдечни болести и инфаркт. Когато хапваме чесън, той помага за по-добро снабдяване на кръвоносната система с хранителни вещества и кислород.
В българския фолклор има обичай, свързан с чесъна. По Коледа възрастните връзвали на дрешките на децата по една скилидка чесън, за да им носи здраве и същевременно да ги пази от зли сили.
Като казахме зли сили... По време на чумни епидемии в миналото хората по света поставяли венец от чесън на вратите на къщите си, за да ги пази от коварната болест.
Чесънът е полезен в студените месеци, тъй като подсилва имунната система. Няма да сбъркате, ако хапвате по 2 скилидки чесън на ден.
Има обаче и случаи, в които не е препоръчително да се употребява чесън. Избягвайте го, ако имате увеличена стомашна секреция, болен черния дроб, болна жлъчка или бъбреци, при бременност и при кърмене.

Чесън на капсули


Източник: БГ готвач


0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Powered by Blogger