Нека вашата храна бъде вашето лекарство и вашето лекарство бъде вашата храна!

събота, 18 септември 2010 г.

Зелето

Зелето е лесен и силен зеленчук за отглеждане. То е евтино и се намира почти в целия свят.
През годините зелето е изследвано и за него са открити питателната и лечебната му стойности. Напоследък бе установено, че то може да понижи риска от някои форми на тумор (като тумор на дебелото черво и рак на гърдата).
Хранителни съставки
Някои от хранителните съставки на зелето са следните:
Зелето спомага за намаляне на теглото при някои хора. Това е поради съдържанието в зелето на витамин С, който спомага за изгарянето на мазнини, както и витамин В който усилва метаболизма и по този начин помага на тялото да се освободи от мазнините.
- Ако някой се интересува от компонентите на нискокалорична диета, зелето стои на първо място в списъка. Една купа със зеле съдържа само 15 калории. Това определено е най – ниско калоричната храна.
- Съдържание на витамин А: Зелето е източник на витамин А, от който човешкото тяло се нуждае за здрава кожа и очи.
- Съдържание на витамин С: Поради високото съдържание на витамин С, зелето спомага за повишаването на имунната система така добре, както и участва в премахването на токсини  от тялото и играе важна роля в горенето на мазнините.
- Съдържание на витамин Е: Витамин Е е познат с това, че поддържа кожата здрава, както и спомага за повишаването на въздуха в кръвните клетки. Достатъчно количество на витамин Е в едно тяло, помага за предотвратяването на акнето.
- Съдържание на витамин В: Това е съществен витамин за нервната система, както и за намаляването на стреса и повишаването на метаболизма.
- Пиенето на сок от зеле спомага за лечението на стомашни и чревни язви.
- Зелето е познато и като продукт, който поддържа кожата в добро състояние, което се дължи на съдържанието на витамин Е в него.
Съдържа също и количество от фибри и желязо, които спомагат за храносмилателния тракт и поддържат дебелото черво в добро здравословно състояние.
Това е без съмнение завършен списък с всички ползи на зелето. Той служи за обща оценка на зеленчука.
Преди време евреите са използвали изгорени листа от зеле за основна съставка на дезинфекциращ мехлем. В наши дни разпространените дезинфектанти са широко приложими. Първоначалнта полза на зелето в съвременния свят е при използването му в някои диети. Съществуват диети, които са основани върху действието на зелето.
Има много различни варианти на зелето. Зеленото зеле и червеното зеле са най – широко разпространени и са видовете, които са ни най-познати. Другите видове включват зимното къдраво зеле, китайското зеле Bok Choy и друг вид също китайско зеле – Напа, което се използва предимно в азиатската кухня.
Означава ли всичко това, че ако ядем само зеле, това ще е една чудесна диета? Разбира се, че не! Съществуват толкова много други зеленчуци с подобни хранителни компоненти. Включването на правилна част от зелето в някоя диета, би допринесло за ползотворни резултати и загуба на тегло.
Зелето може с право да се нарече царица на зеленчуците. Редовно консумирайки прясно зеле, кисело зеле, задушено, в супа, като гарнитура на месни и рибни ястия, хората постоянно се възползват от лечебните му свойства и укрепват своя организъм. Лечебните свойства на зелето са известни още от древността, и в народната медицина от древността се използва за лечение на стомаха и черния дроб. Сред зелето с най-ценни лечебни свойства е бялото зеле.
Прясното зеле се съхранява на определени за целта стелажи, на които зелето се складира на 2-3 слоя, така че да има добро проветрение. На всяка зелка се оставят 3-4 външни листа иначе може да изгние. Зеле се съхранява и в малки щайги с дръжката нагоре. Някои градинари понякога връзват зелките по двойки и да ги закачат на греда. Зелето е много чувствително към температура: при минусови температури зелето замръзва, а при плюсови - над 6°С - изсъхва. Затова не винаги е възможно да се запази зелето свежо до пролетта. Много по-добре се запазва осолено или мариновано. Полезните хранителните елементи се запазват повече, ако се направи киселото зеле с цели глави.
Всички сортове зеле имат доста високо съдържание на аскорбинова киселина. Наскоро в него са открити вещества, които предотвратяват затлъстяването и имат противосклеротично действие. Освен това зелето съдържа захар и протеини, в него е установено и наличието на витамин U, лекуващ язва и черен дроб.
Терапевтичният ефект на зелето е в пряка зависимост от начина и условията на неговото съхранение. Най-добрата напитка за здравето е сок от прясно зеле. Но той може да се получи само през лятото и есента. По-малко ефективен, въпреки че също има лечебен ефект е зелевата чорба. При стомашна язва се пие сок от зеле 40-50 минути преди ядене. Лечението продължава един месец. Също така, сок от прясно зеле или кисело се използва при гастрит с ниска киселинност, холецистит и улцерозен колит. По една чаша на ден сутрин на празен стомах сок от зеле се използва като профилактично средство при атеросклероза. В същата доза, но топъл и с добавка на захар сок от зеле може да се използва като отхрачващо средство за лечение на белодробни заболявания. Мус от зелеви листа, смесени с яйчен белтък, се прилагат за ускоряване на зарастването на рани и язви. При главоболие, мястото се налага със зелеви листа.
И как да се получи пресен сок? На първо място, трябва да се помни, че сока от прясно зеле е нетраен, така че трябва да се приготвя в деня на употребата. Витамин U се съдържа в сухата маса повече, отколкото в сока, затова може да се пусне два пъти на сок машината. Пресен сок от зеле не се съхранява повече от един ден.
Зелевата чорба се източва от контейнера, когато започне да придобива приятен кисел вкус. Процесът на ферментация обикновено се извършва при температура 18-24°С. Зелевата чорба се отделя от ферментиралото зеле, изсипва се в стъклен буркан, покрива се с капак и се оставя стои на хладно място 2 часа. След това се отделя утайката, бързо се нагрява в емайлиран съд до 80°С и след това се насипва в бутилки или буркани и се пастьоризира. Зелевата чорба с добро качество трябва да съдържа 1,5-1,8% натриев хлорид и 1,4% млечна киселина, така че при насоляването на зелето не се препоръчва добавянето на повече от 1,8% сол.0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Powered by Blogger