Нека вашата храна бъде вашето лекарство и вашето лекарство бъде вашата храна!

сряда, 8 септември 2010 г.

Селен

Селенът е микроминерал, който е необходимо да се приема чрез храната всекидневно, но само в много малки количества (50 микрограма или по-малко).
Основните функции на селена са:
- Предотвратяване на оксидативен стрес. Въпреки, че кислородът е необходим за поддържане живота на хората, той е рисково вещество, когато се намира в организма, тъй като може да направи молекулите прекалено реактивни и те да увредят клетъчните структури около тях. В химията, тази небалансирана ситуацията, включваща кислород се нарича оксидативен стрес.Селенът помага за предотвратяване на оксидативния стрес като работи заедно в група от други хранителни вещества с подобна функция. Тази група включва витамин Е, витамин С, глутатион, селен и витамин B3.
- Подпомагане на щитовидната жлеза. В допълнение към йода, селенът е изключително важен за поддържане функцията на щитовидната жлеза. Селенът е изключително важен за щитовидната жлеза да произвежда най-активната форма на своя хормон (версия на тироидните хормони, който се нарича Т3), а също така помага за регулиране размера на хормона, който е вече произведен.
- Предотвратяване на ракови заболявания. Доказано е, че селенът индуцира ДНК възстановяването и синтеза в увредените клетки, за да възпрепятства разпространението на ракови клетки, както и да предизвика тяхната апоптоза /цикъл на самостоятелно разрушаване, при който тялото премахва анормалните клетки/. Селенът си взаимодейства и с много протеини, включително и с глутатион пероксидазата, който е особено важен за защитата от ракови заболявания.
Симптомите при продължителен дефицит на селен се наблюдават в две области на тялото, а именно сърцето и ставите. По отношение на сърцето, най-характерния симптом е специфично заболяване, наречено Кешан заболяване, което може да бъде предотвратено с повишен прием на селен. Това заболяване включва сърдечни аритмии и загуба на сърдечна тъкан. По отношение на ставите, там е също се наблюдава специфично заболяване, наречено Кашин-Бек заболяване. То е свързано с израждане на свързващата тъкан.
При тежък дефицит на селен, придружен от тежко общо недохранване, симптомите могат да включват слабост или болка в мускулите, загуба на цвета на косата и кожата и избелване на нокътните основи.
От друга страна гадене, повръщане, косопад, поражения по кожата, по ноктите, могат да бъдат симптоми на селенова токсичност. Нивата на селен, необходими, за да се задействат тези симптоми на токсичност, обикновено не се получават чрез храната, тъй като богатите на селен храни съдържат около 30-50 микрограма. Приемането на големи количества селен е по-вероятна в случай на селенова токсичност на самата храна.
Националната академия на науките на САЩ определя допустима горна граница (UL) за прием на селен от 400 микрограма на ден за мъже и жени на 19 години и повече.
При някои храни, при които по-голям процент от селена се съдържа във водоразтворим вид, контактът с вода може да доведе до голяма загуба на селен. Например, при приготвяне на боб чрез варене се губи 50% от първоначалното съдържание на селен. При животинските храни, загубата на селен при готвене е минимална.
Хранителният дефицит е най-честата причина за дефицит на селен. Тъй като съдържанието на селен при растенията е силно зависимо от съдържанието на селен в почвата, учените са идентифицирали различни райони в света, където селеновият дефицит се среща особено често.
Глюкокортикоидите са широко използвани противовъзпалителни лекарства на базата на прототипа на вещество, наречено кортизол. Всички лекарства от този вид могат да намалят доставката на селен за организма.
Селенът е непряко отговорен и за поддържане доставката за организма на три други хранителни вещества, а именно витамин С, глутатион и витамин Д. Дефицитът на желязо и мед също увеличават риска от дефицит на селен.
Селенът може да играе важна роля при предотвратяването и / или лечението на следните заболявания: акне, астма, цервикална дисплазия, колоректалния рак, СПИН, безплодие при мъжете, Кашин –Бек заболяване, Кешан заболяване, множествена склероза, кисти на яйчниците, болест на Паркинсон, псориазис, ревматоиден артрит, катаракта, рак на стомаха и др.
Селен може да бъде намерен като хранителна добавка в една от двете основни форми: хелатиран или нехелатиран. От хелатирания вид най-широко достъпни са селенометионин и селеноцистеин. В нехелатирана форма, най-широко достъпни са натриевия селенат и натриевия селенит.
Селен
Бразилските орехи са най-силно концентрираният източник на селен. Отглежданите при идеални почвени условия млади гъби, шийтаке гъби, треска, скариди, костенурка, риба тон, камбала, телешки чернен дроб и сьомга са отличен източник на селен.
Много добър източник на селен са пилешките яйца агнешко месо, ечемик, слънчоглед, синапени семена и овес.
Източник: готвач.бг
ЛИПСА НА СЕЛЕН Липса на селен може да се появи при хора с неправилен начин на хранене и със смущения в абсорбирането. Селенът притежава антибактериално, антифунгално и антитуморно действие, така че често се явява в хранителните добавки заради антиоксидантното му
действие и все по-многобройните доказателства за противотуморното му действие. Липсата на селен се проявява най-често под формата на заболявания на кожата, косата, ноктите, имунната система, възпалителни заболявания на ставите, алергии, намалена функция на синтеза на белтъчините и дезинтоксикацията на черния дроб, дистрофични изменения в сърдечния и другите мускули. Липсата на селен може също така да се отрази върху синтеза на хормоните на щитовидната жлеза, склонността към канцерогенни заболявания, да доведе до катаракта, отслабване на зрението, нарушена регенерация на увредените тъкани…
Доказано предотвратява, т.е. забавя стареенето на тъканите!
Селенът е жизнено важен ултрамикроелемент, който предпазва организма, така че би трябвало да се внася в него с определени видове храни. Изследванията на почвата, както и появата на някои заболявания при животните сочат, че селенът се намира в недостатъчни количества още в почвата. Тъй като почвата е главният източник на селен, който ние получаваме чрез зърнените храни, респективно другите растителни продукти, ясно е, че внасянето на селен с храната е недостатъчно. Освен това много селен се губи при варенето и пърженето на храната или при производството на брашното. Това е и основната причина да се препоръчва приемането му под формата на хранителни добавки, съдържащи селен.
Такъв препарат са Таблетките мая със селен плюс на Dr. Förster, които се използват именно като хранителна добавка.
Те представляват биологически свързан селен с мая плюс провитамин А и витамините С и Е. Ако разгледаме състава на тези таблетки, ще видим, че всяка от тях съдържа 8,4 mg биологически свързан с протеиновите молекули на хлебната мая селен. Това е подходяща естествена форма на селена, която лесно може да се резорбира от организма и да се използва. 
СЕЛЕНЪТ представлява естествен химичен елемент, който е свързан с витамин Е. Във взаимодействие те представляват съединение от най-силните антиоксиданти, предотвратяващи оксидацията – “ръждясването” в нашия организъм.
СЕЛЕНЪТ заедно с витамин Е има синергистично действие, предотвратява успешно развитието на свободните радикали в кръвта, унищожавайки разтворимите в мазнини оксиданти – във водната среда на всяка човешка клетка. Той е необходим на организма в малки количества, измерващи се в микрограмове. Дневните дози при мъжете са малко по-високи и се движат някъде до 70 микрограма, докато при жените са до 55 микрограма. Въпреки че се нуждаем от малки количества селен, лекарите редовно установяват по-ниски от нормалните нива на селена, когато става дума за редица болести на съвременния човек. Изследванията показват, че ако го няма в почвата, то тогава той липсва и в растенията (където иначе естествено се намира). Почти половината от количеството селен при мъжете се намира в клетките на тестисите и семенните канали, водещи към простатата жлеза. Когато на тялото ни липсва селен, тогава се намалява и нивото на съответния ензим (биокатализатор) - glutation peroksidazа, което представлява голяма пролука в защитата и води до редица проблеми, предизвикани от вредната оксидация: втвърдяване на артериите, сърдечни болести, ревматоиден артрит, перде на окото, нарушения в растежа и развитието, склонност към инфекции, стерилитет. Минералът СЕЛЕН укрепва имунната система в борбата с вирусите и другите патогенни агенти, т.е. белите кръвни телца, антителата, макрофагите и интерферонът в комбинация с него са с много по-ефикасно действие. Необходимостта от приемане на допълнителни дози селен се потвърждава от редица изследвания, доказващи, че допълнителният му прием облекчава или дори предотвратява появите на вируса на херпеса, на хепатита, та дори на вируса ебола и на спина. Всички научни изследвания в областта на модерната онкология показват, че действието му е изключително благоприятно при превенцията на канцерогенните процеси, както и че процентът на зачестили случаи на поява на рак на белите дробове, ректума (дебелото черво), пикочния мехур, на хранопровода, шийката и тялото на матката значително намалява при приемането на селен. От лимфом – вид рак на лимфната тъкан, който е все по-разпространен в света, много по-често се разболяват хора с ниски нива на селен в организма.
Като силен антиоксидант, селенът е изключително ефикасен при превенцията на сърдечните болести. Доказано е, че при хора с ниски нива на селен появата на сърдечни болести е 70 % по-честа отколкото при такива с нормални нива на селен. Едно датско изследване от 1998 година показва, че СЕЛЕНЪТ е важен фактор за контрола и предотвратяването на сърдечните аритмии, неочакваното прескачане на сърцето. Селенът в комбинация с витамините А, С и Е действа в самото огнище на възпалението при остеоратрит, колит, псориазис. Той влияе положително и върху хормона Т-4 на щитовидната жлеза, тъй като успешно активира ензимите, стимулиращи произвеждането на този важен хормон. В по-широк план на действие СЕЛЕНЪТ е важен за детоксикацията на организма от тежки метали: олово, платина, живак, кадмий, талий, тъй като в негово присъствие те, респективно техните соли се превръщат в инертни и неопасни вещества. Ензимът глутатион пероксидаза, който директно се стимулира от селена, е с много ниски нива при заболелите от множествена склероза, така че се прилага като добавка и при тази тежка болест.
Плодовитостта – способността за възпроизводство, също зависи директно от количеството селен, а в случаи на липса на този минерал по време на бременност, родените деца са предразположени към дегенеративни заболявания на гръбначния мозък, тъй като страдат от същия дефицит. Като изключителен “ловец” на свободни радикали, СЕЛЕНЪТ има голямо значение и в дерматологията, където се прилага срещу себорея, поява на пърхот и др. Неговата липса се забелязва и в случаите на тумор на гърдата, на стомаха, карцином на простатата и дебелото черво, хроничен алкохолизъм.
В препарата на Dr. Förster органичният СЕЛЕН е свързан биологически с най-силните антиоксиданти: с коктейла от витамините А, С и Е върху основа от хлебна мая и лесно се абсорбира заедно с есенциалните микроелементи от маята. 
Д-р Слободан Ралевич


0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Powered by Blogger