Сьомгата е най-диетичната риба - нискокалорична и лесносмилаема. Изключително богата е на незаменими полиненаситени мастни киселини (Омега-3 и Омега-6), белтъчини (пълноценни и лесноусвоими), минерали (калий, фосфор, калций, магнезий, цинк) и витамини (от групата В, карнитин, холин).
Сьомгата помага на сърцето
Омега-3 мастните киселини се съдържат в повечето риби. Все пак учените са установили, че човешкото тяло може да ги абсорбира чрез сьомга по-добре, отколкото чрез който и да е друг източник. Омега-3 мастните киселини са от полза за сърдечното здраве. Те предотвратяват съсирването на кръвта, непостоянният сърдечен ритъм и липидния профил чрез повишаване нивото на добрия холестерол и понижаване нивото на триглицеридите в кръвта. Сьомгата също е богата на витамин В12 и ниацин. Ниацина помага да се намали нивото на холестерола, а В12 благоприятства работата на сърцето.
Сьомгата понижава риска от сърдечносъдови заболявания, предпазва от различни видове рак, особено на шийката на матката, ставни болести (остеопороза, артрит), болест на Алцхаймер и депресия, намалява кръвната съсирваемост, регулира кръвното налягане и т.н.
Сьомга за мозъкаСьомгата може да намали риска от болестта на Алцхаймер. Хранителните вещества, съдържащи се в тази риба, подобряват мозъчните функции.
Сьомга срещу някои заболяванияМаслото от сьомга е в състояние да намали възпалението и болката, свързани с остеопороза и артрит.
Добър източник на протеиниСьомгата е богат източник на здравословни протеини. За разлика от повечето животински протеини, сьомга не съдържа наситени мазнини.
Когато купуваме сьомга, рядко се интересуваме от какъв източник е. Тя може да е дива (живее на свобода) или отглеждана във ферми. От дивата сьомга най-полезни са тихоокеанската и сьомгата от водите на Аляска, тъй като в атлантическата вода има много канцерогенни замърсители.
Суровото месо от сьомга обикновено е оранжево на цвят, въпреки, че има някои видове дива сьомга с бяло месо.Естественият цвят на сьомгата е резултат от каротеноидни пигменти в месото. Дивата сьомга получава тези каротеноиди от яденето на крил и други малки миди.
Тъй като потребителите отказват да купуват сьомга с бяло месо, към фуража на сьомгата, която се отглежда във ферми, се добавят изкуствените оцветители астаксантин E161 и кантаксантин E161. В повечето случаи астаксантинът се произвежда химически или се извлича от брашното от скариди.
Друга възможност е използването на сушени червени дрожди, които осигуряват същия пигмент. Въпреки това, синтетичните смеси са най-евтиният вариант. Сами преценете дали предпочитате да консумирате естествено оранжева или "боядисана" сьомга!
Източник:http://forum.swan-kingdom.com/
0 коментара:
Публикуване на коментар