Нека вашата храна бъде вашето лекарство и вашето лекарство бъде вашата храна!

сряда, 22 септември 2010 г.

Канелата

Далечна „братовчедка" на дафиновия лист.
Тя се ценнена и като лекарство, и като подправка.
Кората на дървото се обелва и се суши на слънце.
Миризмата се дължи на т. нар. цинамоново дърво.
Един от специалитетите по цял свят е ...
Счукана канела със захар върху намаслена препечена филия.
Използва се най-вече в десерти и към състава на къри.
Канелата като подправка се добива от кората на дървото, която през 2 г. се обелва и след това се изсушава, докато стане като фин пергамент. Навива се на ролца, но в търговската мрежа се продава и стрита на фин прах. Родината на канеленото дърво са влажните тропически гори на Югоизточна Азия. Цейлонската канела е разространена в Шри-Ланка, Индия, Маями, а китайската се отглежда в Китай, Виетнам и Индонезия. 
Тя се използва най-вече в сладкарството, като се добавя към десерти, сладки питиета, конфитюри и сладка, но също така в малки количества може да се използва и за подправяне на агнешко и птиче месо, печена гъска, ябълков и сливов мус, греяно вино, печени ябълки и плодови супи, на които придава приятен вкус. Кафето на зърна също получава по-хубав вкус, ако към него се добави малко канела. 

Отдавна известна като подправка, в по-ново време канелата е обект и на изследвания като лекарство. Самостоятелно или в комбинация с други храни тя се използва за лечение на различни болестни състояния. Едно от приложенията й е в борбата с наднорменото тегло при диабетици. Смята се, че тази подправка съдържа молекула, чиято структура е сходна с тази на инсулина, също така и проантоцианидин, който усилва чувствителността на клетките към инсулина. При затлъстели хора обвитите в тлъстини клетки са лениви към действието на антидиабетния хормон. 

Има изразен антиоксидантен ефект. В минимални количества канеленото масло стимулира кръвообращението и храненето на клетките на стареещата кожа, подобрява кръвоснабдяването на корените на косата, укрепва зъбите. Ароматът на канелата подобрява храносмилането. 

Лечебното действие на канелата в храненето е особено полезно при:


 - преохлаждане; 
- простуди; 
- болести на ставите; 
- гръбначния стълб; 
- подсилва и имунната система; 
- помага за преодоляване на умората; 
- при депресии; 
- слабост; 
- има превантивна роля срещу Алцхаймер; 
- помага за понижаване на кръвната захар, за което се препоръчва на хора, страдащи от диабет. 
Класическа противоотрова, облекчаваща състоянието при отравяния: 

- хранително; 
- алкохолно; 
- никотиново. 

Полезна е при заболявания на: - стомаха; 
- червата; 
- черния дроб; 
- бъбреците; 
- пикочния мехур. 



Канелата ускорява обмяната на веществата и кръвоснабдяването, възпрепятства образуването на целулит, използва се за регулиране на храносмилателния процес. Помага при простудни и грипни заболявания. Използва се и в състава на масажни масла, като средство против световъртеж, припадък, гадене. Неутрализира ухапванията от насекоми. Отстранява неприятния дъх. Древните са смятали, че ароматът на канелата прави човека непобедим в открита борба, сексуално силен и инициативен. 

Установено е, че смес от пчелен мед и канела лекува множество болести. 

Ето и някои рецепти: 

Сърдечно–съдови заболявания: 
направете смес от мед и канела на прах, намажете върху филийка хляб и яжте редовно на закуска.С напредване на възрастта стената на артериалните съдове губи своята еластичност, по нея се отлагат плаки от холестерол и в последствие се получават запушвания на съдовете.Така настъпват сърдечната атака и инфарктът.Редовното използване на мед и канела забавя и облекчава този процес. 

Ухапване от насекоми: 
вземете 1част мед, 2 части хладка вода, смесете и добавете 1 чаена лъжичка канела на прах.Нанесете от сместа върху болезнената зона и леко масажирайте. Забелязано е, че болката намалява и изчезва за около 1-2 минути. 
Артрит: хората с хроничен артрит могат да вземат по 1 чаена чаша сутрин и вечер смес от гореща вода, 1 чаена лъжичка мед и 1 чаена лъжичка канела на прах. Ако тази смес се приема редовно симптомите на хроничен артрит видимoсе облекчават. В изследване, проведено в Университета на Копенхаген върху 200 души страдащи от хроничен артрит се е установило следното – всички са приемали в продължение на един месец преди закуската смес от равни части мед и канела. Още първата седмица 73 души са получили пълно облекчение на болката, а след 30 дни повечето от пациентите, които били сковани и трудно подвижни са започнали да се движат без усилие и болка. 

Инфекции на жлъчния мехур: 
смес от мед и канела в равни части в чаша гореща вода, приемана редовно два пъти дневно, унищожава бактериите в жлъчния мехур. 


Холестерол: 
сместа от мед и канела в гореща вода намалява холестерола в кръвта с 10% два часа след приема. 
Заболявания на стомаха: 
сместа от мед и канела облекчава и премахва болките. Освен това е установено в проучвания, направени в Индия и Япония, че настъпва изчистване на газовете образувани след нахранване в стомаха и червата. Премахва се и чувството за парене/киселини/ и тежест след нахранване. 

Имунна система: 
редовната употреба на мед и канела укрепва имунната система и предпазва организма от бактериални и вирусни атаки.Изследователите са установили, че медът съдържа витамини и желязо в големи количества. Редовната употреба на мед и канела укрепва белите кръвни клетки, които се борят срещу различни инфекции в организма. 

Инфекции на кожата: 
поставете смес от мед и канела на прах в равни части върху възпалена част от кожата.След редовни апликации оздравяването настъпва бързо. 
Наднормено тегло: 
сутрин рано ½ час преди закуска на празен стомах и вечер преди заспиване изпийте чаша гореща вода с мед и канела. Ако се приема редовно, намалява теглото и на много пълни хора. Освен това не се натрупват мазнини дори и при хора на високо калорийна диета. 

Умора: 
Последни изследвания сочат, че уникалната комбинация от витамини, минерали и биофлавоноиди, заедно с монозахаридите фруктоза и глюкоза, съдържащи се в пчелния мед спомагат за бързото преодоляване на умора и отпадналост, дължащи се на различни причини.Д-р Милтон, който е провел проучването твърди,че приемането на чаша вода с 1 чаена лъжичка мед и поръсени с канела увеличава виталността и силата на организма за повече от 24 часа. Добре е тази смес да се приема около 3 часа след обяд, когато умората в организма започва рязко да се увеличава. 


0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Powered by Blogger