Нека вашата храна бъде вашето лекарство и вашето лекарство бъде вашата храна!

четвъртък, 9 септември 2010 г.

Ябълката

От Библията знаем, че Адам и Ева са били изкушени с ябълка. Добре известният ни от древността плод е широко разпространен и в наши дни. На съвременната трапеза ябълката е една от най-популярните, достъпни и вкусни храни. Освен заради прекрасния си вкус, тя е предпочитана и заради многобройните си здравословни качества. Какво обаче знаем и какво не за това как се е появило и с какво може да ни бъде полезно хрупкавото изкушение?
ЯбълкиЯбълката се отнася към семейство розоцветни /Rosaceae/, подсемейство ябълковидни /Pomoidae/, род Malus Mill. Известни са около 30 вида ябълки, но само малка част от тях са родоначалници на съвременните сортове. Ябълката е била известна още на доисторическия човек. Останки от ябълкови плодове са намерени при разкопки на наколни жилища, съществували преди около 5000 години. За нейна родина се смята районът в северозападните Хималаи. Култивирането на ябълката води началото си от Мала Азия, след което пътят й води до Кавказ, Египет и Палестина. Преди повече от 600 г. пр.Хр. ябълковата култура е била отглеждана в древна Гърция, откъдето е била пренесена в Рим и оттам в цяла Европа. За тази култура се споменава в древните писмени паметници на Китай, Персия, Индия и Рим. Въпреки че е била известна от древността, голямо стопанско значение ябълката придобива през XX век, когато са били оценени хранителните и лечебните й качества.
Знаете ли, че...
  • В една ябълка има средно 80 калории.
  • Ябълката не съдържа мазнини, натрий и холестерин.
  • За приготвянето на 3 литра ябълков сок са необходими 36 ябълки.
  • Броят на семчиците в една ябълка зависи от ябълковото дърво. Различните сортове имат различен брой семчици.
  • Повечето цветове на ябълката отначало са розови, а когато се отворят, постепенно стават бели.
  • Известни са повече от 7 500 култивирани видове ябълки.
  • Най-тежката ябълка в света е била с тегло 1.3 кг.
  • Нютон открил идеята за всеобщото притегляне, като видял ябълка да пада от дървото. И до ден-днешен въпросното дърво може да се види в Кембридж, Великобритания.

Ябълката и митологията

В митологията ябълката е добре познат символ на любовта, брака, младостта, плодородието, дълголетието и безсмъртието. Християнската традиция я свързва с изкушението и първородния грях. Древноскандинавската богиня Идун пазела чудесни златни ябълки, благодарение на които боговете запазвали вечната си младост.
За китайците ябълката означава мир и съгласие, а ябълковият цвят е символ на красотата. В китайския език думите, означаващи "ябълка" и "мир", имат сходно звучене, но и думата болест - също. Може би затова в Китай не е прието да се носят ябълки на болен човек.

Гърците посвещавали ябълката на Венера като знак за любов и желание - тя е сватбен символ, олицетворяващ предложената ръка и сърце. Преди да влязат в брачните покои, младоженците си разделяли ябълка. Ерида, богинята на раздора, подхвърлила златна ябълка с надпис "За най-прекрасната", която после станала "ябълката на раздора", щом Парис я дал на Афродита - най-красивата сред трите богини - Хера, Атина и Афродита. За благодарност Афродита го наградила с любовта на прекрасната Елена, заради което и започнала Троянската война. Ябълковото дърво се асоциирало със здраве и безсмъртие. 
За древните келти ябълката е свързана с отвъдното, с вълшебствата и тайното знание. Планината Авалон, обиталище на елфи и феи, в превод от древноирландски означава "ябълкова". В легендата "Пътешествието на Бран на Острова на Блажените", разказваща за странстванията на героя в страната на вечния живот, се казва: "И видя той жена с величествена красота, която му протегна ябълково клонче, направено от бял бронз. А ябълките на него бяха от бяло сребро. И звучеше вълшебна музика..."
Ябълковият цвят символизира женската красота. Подобно на портокаловите цветчета, той се използвал за булченско украшение като символ на плодовитост. Еротически ябълката се асоциира с женската гръд, а семенната кутийка на разрязан на две плод - с външните женски полови органи. В тази връзка тя има отчасти и двояк символичен смисъл.

В Европа райската ябълка, плодът от дървото на познанието за добро и зло, е символ на изкушението и греха. На картините, изобразяващи грехопадението на Адам и Ева, змията държи в устата си съблазнителната ябълка. В зависимост от традицията другаде това е смокиня, дюля или нар.
Картините за раждането на Христос показват младенеца Исус, който поема ябълка; по този начин той символично взема върху себе си греховете на света. Затова червената ябълка, с която по традиция украсяваме коледната елха, може да се изтълкува като възможност за връщане в рая благодарение на раждането на Спасителя.

На латински думите ябълка и зло се пишат по един и същ начин. Привлекателната сладост на ябълката (лат. mains) се асоциирала с греховната съблазън поради подобната дума "лош, греховен, зъл" (лат. malum). Затова в произведенията на изкуството от бароковата епоха смъртта във вид на скелет държи в ръка ябълка: цената на първия грях е смърт.Точно тук се вижда връзката с библейската легенда, в която се говори, че забраненият плод от дървото на познанието в райската градина, изяден от Адам и Ева, е бил ябълка. Обикновено така се изобразява Ева - с ябълка в ръка, която предлага на Адам. Независимо че Библията не назовава плода, с който Ева била съблазнена в райската градина, ябълката е първият плод, върху който е паднал изборът на тълкувателите на Свещеното Писание. Така ябълката като символ придобила и положително, и отрицателно значение по отношение и на понятието "познание" (тъй като Ева го откъснала от дървото на Познанието за добро и зло). В изкуството ябълката символизира първородния грях, ако е изобразена в устата на маймуна или змия.
Изследвания доказват, че редовната консумация на ябълки може да окаже голямо положително влияние върху здравето на човека. Една ябълка на ден увеличава продължителността на живота ни с три години. Специалистите свързват употребата на ябълки със защита от определени типове рак, астма, инфаркт, заболявания на сърцето. "Една ябълка дневно прогонва лекаря от вкъщи" – гласи една английска поговорка, а французите казват "Изяждай по една ябълка сутрин за здраве и вечер–за красота". Неслучайно се смята, че ябълката е един от най-полезните и здравословни плодове. В състава на ябълките най-важна е групата на разтворимите вещества, а от тях на захарите. Съдържат пектин, ябълчена и лимонена киселина и са богати на минерални вещества, както и на ценните за организма витамини В1, В2, С, Е, Р и РР.
Ябълката се нарежда между най-добрите плодови храни за човека. Това се дължи на разнообразния й химически състав: съдържание на сухо вещество – 8,0-13,0%; захари; органични киселини – 0,11-0,49%; минерали, витамини, ензими, баластни вещества, главно под формата на пектин и целулоза. Съдържанието на витамин С варира от 4 до 80 mg. Затова, освен като пълноценна храна, плодовете имат и ценни лечебни и диетични свойства.

Вкусът на ябълките до голяма степен зависи от количеството и съотношението на съдържащите се в тях захари, органични киселини и дъбилни вещества. Ароматът им се дължи на етеричните масла.
  • Съдържанието на захари в ябълковите плодове е от 9,24 до 12,71%.
  • Преобладава фруктозата – 6,8%, глюкозата е 2,7%, а захарозата – 2,2%.
  • Общата киселинност е от 0,17% при най-сладките сортове до 1,2% при най-киселите.
Количеството на целулозата в ябълките е по-голямо, отколкото в другите плодове и варира от 0,8 до 1,2%. Целулозата е съсредоточена в кожицата и в семенната част на плода. Пектинът (0,08 – 1,77%) прави ябълковите плодове здрави и им придава много добри желиращи свойства, поради което те имат голямо значение за преработвателната промишленост.

Ябълките са прекрасен източник на растителни вещества - т.нар. флавоноиди. Особено ценен е кверцетинът, който понижава риска от рак на белите дробове с 46%. През 2001 година американски лабораторни изследвания показват, че ябълките спират растежа на ракови клетки на простатата, а рискът от рак на храносмилателната система намалява с 30-40%. Благодарение на противовъзпалителните свойства на кверцетина, ябълките подобряват работата на белите дробове и облекчават астмата. Употребата само на пет ябълки в седмицата подобрява функциите на белите дробове с 3%. Друг флавоноид, с който могат да се похвалят ябълките, е катехин, а изследванията потвърждават, че хора, при които съдържанието на катехин в кръвта е по-високо, по-рядко страдат от инфаркт.

Наличието на пектин в ябълките ги прави продукт с нисък гликемичен индекс. В тях се съдържа и огромно количество калий, който помага за регулиране на нивото на течности в организма. Приемането на достатъчно калий може да помогне за понижаване на кръвното налягане при хора с хипертония. Освен калий в ябълките се съдържа и елементът бор, който предотвратява остеопорозата. Количеството на витамин С зависи от сорта на ябълките, от срока на съхранение и други фактори. В някои сортове витамин С е почти три пъти повече отколкото в други. Пресните ябълки съдържат повече витамин С, отколкото в края на зимата.

Ябълките гонят старостта

"Който изяжда по една ябълка на ден, не го хваща атеросклероза!", казват лекарите. Виновник за това са не витамините и микроелементите в плода, а съдържащият се в него пектин. Тези вещества се съдържат и в други плодове, но количеството и качеството им в ябълките е най-голямо. Намират се в разтворима форма и имат свойството да свързват всички токсини, които се произвеждат при разграждане на храните в човешкия организъм. Тези ябълкови съставки подпомагат изхвърлянето на съединения, образувани при процеси на гниене в червата. Много полезни са в случаите на хронични отравяния с уран, олово, живак, кадмий, манган и пр. Причината е, че се свързват със солите на тежките метали и образуват комплексни съединения, които не могат да преминат в организма през червата и се изхвърлят навън.

Как да консумираме ябълките?

За да се запазят максимално хранителните вещества в ябълката, тя трябва да се яде с кората. В кората и месестата част непосредствено под нея се съдържат повече флавоноиди, витамин С и пектин. Нарязването на ябълките намалява количеството на витамин С, повърхността става кафява, защото се окислява. След термична обработка също се намалява количеството на полезни вещества почти до 65-75%. Точно затова ябълките, съхранявани в хладилник, съдържат повече витамин С, отколкото тези във фруктиерата на масата в светлата и топла кухня. Препоръчва се всяко ядене да приключва с една ябълка - полезно е не само за фигурата, но и за зъбите. Ябълките помагат по-добре от кафето да се събудим сутрин, освежават организма и повишават работоспособността ни.

От какво могат да ни предпазят ябълките?

  • В ябълката се съдържат почти всички необходими на организма витамини и минерали. Затова плодът се препоръчва на всички за профилактика и повишаване на имунитета.
  • При повишена киселинност на стомаха и дванадесетопръстника са полезни само печени сладки ябълки. За хората, които страдат от гастрит, колит, жлъчно заболяване и са с понижена киселинност на стомашния сок, се препоръчват киселите сортове.
  • Всеки ден, един час преди ядене е добре да изяждате две кисели ябълки, ако страдате от атеросклероза и хипертония, както и за профилактика при исхемична болест на сърцето и рак на дебелото черво.
  • При запек, изяждайте сутрин на гладно три небелени ябълки, преди обяд и вечеря - три печени.
  • Ако кашлицата не минава дълго, направете следната смес: настържете ябълка и лук, добавете мед, като всички компоненти са в еднаква пропорция. Разбъркайте добре и взимайте по една чаена лъжичка три пъти на ден между храненията.
  • За профилактика на простудните заболявания се препоръчва да похапвате несладки ябълки, които освен това избелват зъбния емайл.
  • Ако искате да откажете цигарите, направете тридневна ябълкова диета. Освен ябълките можете да си позволите черен хляб и билков чай. По този начин организмът по-лесно ще свикне с никотиновия глад.


Източник: bb-team

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Powered by Blogger