Нека вашата храна бъде вашето лекарство и вашето лекарство бъде вашата храна!

събота, 4 юни 2011 г.

Кайсия


КайсииКайсиите са малки, златни, оранжеви плодове, с мека и гладка като кадифе повърхност, не са прекалено сочни, но определено са сладки.
Кайсиите произхождат от Китай, но чрез Армения се пренасят и в Европа, поради което и научното им наименование е Prunus armenaica.Кайсиевите дървета се пренасят във Вирджиния през 1720 г., а испанските мисионери ги разпостраняват в Калифорния през1792 г. Климатът там е напълно подходящ за кайсиевите културата, поради което основният добив на кайсии в Съединените щати е от слънчевите градини на Калифорния.
Кайсиите могат да се консумират както като пресни плодове, така и сушени или да се използват за направа на сладки изделия и сладка. Плодовете също могат да се дестилират за направа на ракия и ликьор. Етеричните масла от костилките им се продават в търговската мрежа като горчиво бадемово масло. Турция, Италия, Русия,Испания, Гърция, САЩ и Франция са водещите производители на кайсии.
Сезонът на кайсиите е от месец май до месец август. През зимата те се внасят от Южна Америка. При избора на кайсии трябва да се търсят плодове с наситен портокалов цвят, като се избягват тези, които са бледи и жълто. Кайсиите трябва също така да са леко омекнали. За да бъдат най- добри антиоксиданти, трябва да се избират напълно узрели плодове.
Сушените кайсии, които се произвеждат с търговска цел е възможно да са третирани със серен диоксид. Те се третират със сяра, за да се удължи техният срок на годност, тъй като тя е един вид консервант, който предотвратява окисляването и избеляването на цветовете. Сярата може да предизвика остри реакции при хора, страдащи от астма.
Кайсиите са отличен източник на витамин А, витамин С, фибри и калий.
Кайсиите съдържат фитохимикали, наречени каротеноиди - съединения, които придават червени, оранжеви и жълти цветове на плодовете и зеленчуците. Мощният антиоксидант ликопен е един от каротеноидите, които се съдържат в кайсиите. Една кайсия съдържа 16, 8 калории, 0, 49 гр. протеини и 0 милиграмахолестерол.
Хранителните вещества, съдържащи се в кайсиите могат да помогнат за опазване здравето на сърцето и очите. Високата концентрация на бета-каротин и ликопен в кайсиите ги прави иключително важна за здравето на сърцето храна. Те предпазват LDL холестерола от окисляване, което може да помогне за предотвратяване насърдечни заболявания. Каротиноидите и ликопенът значително намаляват и риска от развитие на рак на простатата.
Кайсии
Кайсиите съдържат също и хранителни вещества катовитамин А, които спомагат за добро зрение. Витамин А е мощен антиоксидант, който се бори със свободните радикали и увреждането на клетките и тъканите. Свободните радикали могат да наранят очните лещи.
Кайсиите са и добър източник на фибри, които спомагат за подобряване процеса на храносмилане.
Източник: Готвач.БГ

1 коментара:

Анонимен каза...

Моля за информация - стерилизираните продукти от кайсии
до колко години са годни за консумация

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Powered by Blogger