Нека вашата храна бъде вашето лекарство и вашето лекарство бъде вашата храна!

събота, 11 юни 2011 г.

Лозови листа



Лозовите листа имат затягащо действие и подобряват кръвосъсирването. В някои средиземноморски държави те се използват при хемороиди, диария и за лечение на рани и разширени вени. Ефектът се дължи на биологично активни вещества, които укрепват съдовете. Червeните лозови листа, които натрупват по- големи количества съдоукрепващи вещества, са по-целебни. Днес те се използват като суровина за изготвянето на таблетки, тинктури, кремове и гелове, с които се лекуват разширени вени и хемороиди. Всеки може сам да си приготви отвара. Две супени лъжици изсушени червени лозови листа се запарват в 500 мл вряла вода 15 минути. Листата се берат наесен, непосредствено преди да паднат сланите. От отварата се пие по 1 чаша преди храна. Същата запарка може да се използва за компреси, като се внимава да не са загряващи, ако вените са разширени.



  • Сушените лозови листа помагат при вътрешни, главно маточни кръвотечения.
  • Запарката от лозови листа улеснява извеждането на оксаловата киселина организма, което е особено полезно за страдащите отоксалатни камани в бъбреците.
  • Със запарка от лозови листа се прави и гаргара при ангина и се промиват рани и язви от различен произход.
  • Със свежи, ситно нарязани лозови листа се налагат рани и циреи.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Powered by Blogger