Пием го толкова често и от толкова отдавна, че изобщо сме забравили какво е чаят всъщност. Статията ще ви припомни откъде идва и какви ползи може да ни донесе употребата на чай. Това, разбира се, не е всичко! Ще научите и дали си струва да пием чая с мляко. Ами с протеин?
Чаеното растение (Camellia sinensisе) е храстовидно и вечно зелено. Може да достигне височина до десет метра и затова често е наричано "Чаено дърво". Индустриалните чаени растения се поддържат на височина около метър и петдесет, за да облекчат брането. По време на този процес се взимат само листа и пъпки от най-горната част на растението.
Смята се, че дивият чай е произлязъл в района на между Тибет, западен Китай и северна Индия. Чаят е познат на хората в Китай от преди 4 500 години, когато местен император бил посветен на тайните му. Има и легенда (2374 г. пр. Хр.) за откриването на чая, чиято възраст датира от началото на китайската цивилизация. Според легендата китайският император Чен-Нунг сложил съд с вода на огън под див чаен храст и вятърът отронил няколко листа във водата. Когато Чен опитал течността, той бил възхитен от аромата и вкуса. В Китай бум на чаените плантации се наблюдава през 10-ти и 16-ти век, когато външната търговия с този продукт бележи подем. В Европа чаят пристигнал с търговски кораби от Азия около 17-ти век. В Индия е започнало култивирането му масово след британската колонизация около 18-ти век. Индустриалното бране на чая дало възможност на британските индийски колонии, а по-късно и на независима Индия да съперничи на Китай в световното производство на безценната билка. В Япония зеленият чай се появил с последователите на принц Буда - монаси, преселили се от Централна Азия. Начало на мащабно производство на чай в Япония е периодът между осми и девети век от новата ера.
Сред традиционните производители са още Шри Ланка (известна и като Цейлон - трети по мащаб производител на чай в света), Тайван и Корея. Днес, освен традиционните производители на чай, на световния пазар се нареждат още Кения, Индонезия, Турция, Русия, САЩ и др. Най-голям консуматор на чай в света е Великобритания.
Сред традиционните производители са още Шри Ланка (известна и като Цейлон - трети по мащаб производител на чай в света), Тайван и Корея. Днес, освен традиционните производители на чай, на световния пазар се нареждат още Кения, Индонезия, Турция, Русия, САЩ и др. Най-голям консуматор на чай в света е Великобритания.
Производство на чай
След процеса на бране различните части на чаените растения (листа, пъпки, цветчета и др.) се обработват по различни технологии, най-вече сушене по специални техники и контролирана ферментация:
Ферментация - черен (наричан също "червен") чай;
Полуферментация - "оолонг чай" (синьо-зелен чай);
Без (с минимална) ферментация - зелен и бял чай.
Ферментация - черен (наричан също "червен") чай;
Полуферментация - "оолонг чай" (синьо-зелен чай);
Без (с минимална) ферментация - зелен и бял чай.
Видове чай
Класификацията на съвременните видове се определя преди всичко по технологиите, използвани за приготвяне на крайния продукт. В този ред различаваме:
Черен (червен чай) - заради високата си оксидация, той съдържа по-високо ниво на кофеин и в сравнение с останалите видове чай. Това определя и характерният силен аромат на черния чай;
Оолонг чай - по състав и аромат напомня за комбинация между зелен и черен чай;
Жълт чай - по-дългото му сушене придава вкус, различен от този на зеления и белия чай. Определят го като комбинация от вкусове някъде между белия и зеленя чай, а ароматът му е близък до този на черния чай;
Зелен чай - продукт на производство с минимум технологична ферментация, зеленият чай е съдържа около 1/4 от кофеина на чаша кафе (при еднакъв течен еквивалент). В зеления чай обаче се съдържат две други стимулиращи кофеиноподобни вещества: теофилин (по-силно от кофеина) и теобромин (по-слабо от кофеина). За повече информация прочетете статията Кофеин и кофеинизъм - неосъзнатата опасност;
Бял чай - технологията на производство предразполага към най-ниско съдържание на кофеин в сравнение с другите видове чай.
Черен (червен чай) - заради високата си оксидация, той съдържа по-високо ниво на кофеин и в сравнение с останалите видове чай. Това определя и характерният силен аромат на черния чай;
Оолонг чай - по състав и аромат напомня за комбинация между зелен и черен чай;
Жълт чай - по-дългото му сушене придава вкус, различен от този на зеления и белия чай. Определят го като комбинация от вкусове някъде между белия и зеленя чай, а ароматът му е близък до този на черния чай;
Зелен чай - продукт на производство с минимум технологична ферментация, зеленият чай е съдържа около 1/4 от кофеина на чаша кафе (при еднакъв течен еквивалент). В зеления чай обаче се съдържат две други стимулиращи кофеиноподобни вещества: теофилин (по-силно от кофеина) и теобромин (по-слабо от кофеина). За повече информация прочетете статията Кофеин и кофеинизъм - неосъзнатата опасност;
Бял чай - технологията на производство предразполага към най-ниско съдържание на кофеин в сравнение с другите видове чай.
Видове продукти от чай
Различаваме няколко вида чаени продукти:
традиционен чай (пакетчета, съдържащи само сух екстракт от чай);
билков чай (пакетчета, съдържащи екстракт от чай в комбинация с различни екстракти от билки и растителни масла);
чаени гранули (най-често става дума за чаени аромати в комбинация със захар, без кофеин)
безкофеинов чай (подложен на декофеинизация)
чаят не е сред напитките, на които трябва да разчитате при дневния си набор от витамини и минерали;
богат е на кофеин, таурин и теофилин;
богат е на танини;
богат е на полифеноли (вид антиоксиданти).
традиционен чай (пакетчета, съдържащи само сух екстракт от чай);
билков чай (пакетчета, съдържащи екстракт от чай в комбинация с различни екстракти от билки и растителни масла);
чаени гранули (най-често става дума за чаени аромати в комбинация със захар, без кофеин)
безкофеинов чай (подложен на декофеинизация)
чаят не е сред напитките, на които трябва да разчитате при дневния си набор от витамини и минерали;
богат е на кофеин, таурин и теофилин;
богат е на танини;
богат е на полифеноли (вид антиоксиданти).
Как да изберем и съхраним чая?
Насипният чай е по-евтин и понякога по-качествен източник. Често в чаените торбички освен сух екстракт от листа се слагат също прах и стърготини от чаени клонки, които нямат същата вкусова и качествена стойност.
Съхранявайте чая на сухо и тъмно място. Металните кутии са идеални за целта. Съхранен в кутия, чаят може да се запази до 18 месеца. За най-добри вкусови качества използвайте до шестия месец след производството му. Китайските чаени изделия може да съхранявате и до три години.
Съхранявайте чая на сухо и тъмно място. Металните кутии са идеални за целта. Съхранен в кутия, чаят може да се запази до 18 месеца. За най-добри вкусови качества използвайте до шестия месец след производството му. Китайските чаени изделия може да съхранявате и до три години.
Идеи за приготвяне на чай
- Комбинацията чай с лимон подобрява вкусовите качества на чая и придава витаминозна стойност на така приготвената напитка;
- Комбинацията чай с мляко е доста популярна, но мнението на съвременната наука е, че добавянето на мляко в чая неутрализира съдържащите се в напитката танини и намалява киселия вкус. Първото елиминира благоприятстващите действия на танините върху сърдечно-съдовата система, а второто премахва тонизиращия ефект, който слабите киселини заедно с кофеина оказват върху храносмилателната система, т.е. основната причина да се консумира чай на закуска.
- Комбинацията на чай с протеинов концентрат (вкусове ванилия, банан и др.) може да допринесе за по-бързото смилане на протеините. Протеиновата пудра се добавя след изстиване на чая.
- Препоръчваме ви да опитате:
- Чай със сметана и протеинов изолат
- Комбинацията е подходяща за малките часове на нощта, когато ви е необходима енергия (мазнини), материал за възстановяване на мускулатурата (аминокиселини) и подходящо стимулиране на нервната система. Чаят е по-добрата алтернатива от кафе с аминокиселини. Последната комбинация е по-подходяща за "сутрешно влизане в час".
Източник:BB-Team
Зеленият чай е познат на човечеството от хиляди години. Той се приготвя от листата на вечно зелен храст, от който се приготвя и черния чай.
Зеленият чай има изключително благоприятно действие върху човешкия организъм. Той е неизменна част от азиатската култура . В Англия също е на голяма почит и заема достойно място в традиционния следобеден ритуал за пиене на чай.
Предизвикваме ви да вземете пример от народите, които отдават необходимата почит на зеления чай.
Как действа зеленият чай?
Как се приготвя?
Много зависи от вида на зеления чай и марката. Предлага са опакован и насипен. Обикновено производителите пишат на опаковката как е добре да го приготвите. Съветвам ви да не го заливате с твърде вряла вода и ако го усетите прекалено силен и горчив (зависи от сорта какъв ще е) да го разредите с вода.
Какво количество да пием?
Може да чуете всякакви препоръки, но ако не сте пили редовно зелен чай досега, започнете с 1-2 чаши дневно. Оптималното количество е 4 чаши на ден, въпреки че ако питате китайците, те ще ви кажат 10.
Има производители, които предлагат зелен чай с различни аромати – мента, ванилия, лимон и много други разновидности. Открийте своя любим вид зелен чай и започнете да го пиете редовно. Ще се убедите колко добре ви действа още след първата чаша. Уверявам ви - няма да е последната!
Черният чай минава по-специфична преработка и затова е по-силен и не се харесва на всеки.
Зеленият чай има изключително благоприятно действие върху човешкия организъм. Той е неизменна част от азиатската култура . В Англия също е на голяма почит и заема достойно място в традиционния следобеден ритуал за пиене на чай.
Предизвикваме ви да вземете пример от народите, които отдават необходимата почит на зеления чай.
Как действа зеленият чай?
- Има благоприятно влияние върху метаболизма. Пречиства организма и засилва перисталтиката. Стимулира произвеждането на хормона норадреналин, който помага за бързото изгаряне на калории. Зеленият чай е един от най-благоприятните видове чай за отслабване, защото не влияе значително на кръвното налягане и няма изкуствено действие. Действието му е меко и ако нямате проблеми, няма да усетите значително влияние върху метаболизма си.
- Особено добре се отразява на бъбреците и пикочния мехур.
- Съдържа голямо количество витамин С и е силен антиоксидант. Неутрализира свободните радикали, които са основните виновници за стареенето на организма. Затова много хора смятат, че зеленият чай удължава живота.
- Консумирането на разумно количество зелен чай, поддържа тонуса, поради съдържащия се кофеин в него. Помага при преумора и продължителна работа, изостря ума.
- Изследователи на свойствата на зеления чай твърдят, че той помага срещу образуване на ракови клетки в организма.
- Съдържащият се в него цинк го прави много благотворен за бременни жени.
- Поддържа нормалната дейност на сърцето и е полезен за хора с високо кръвно налягане.
- Има много добро пречистващо действие. Прочиства кръвта и кръвоносните съдове. Препоръчва се за пушачи, защото помага да се изхвърлят по-бързо вредните вещества, натрупани след продължително тютюнопушене.
Как се приготвя?
Много зависи от вида на зеления чай и марката. Предлага са опакован и насипен. Обикновено производителите пишат на опаковката как е добре да го приготвите. Съветвам ви да не го заливате с твърде вряла вода и ако го усетите прекалено силен и горчив (зависи от сорта какъв ще е) да го разредите с вода.
Какво количество да пием?
Може да чуете всякакви препоръки, но ако не сте пили редовно зелен чай досега, започнете с 1-2 чаши дневно. Оптималното количество е 4 чаши на ден, въпреки че ако питате китайците, те ще ви кажат 10.
Има производители, които предлагат зелен чай с различни аромати – мента, ванилия, лимон и много други разновидности. Открийте своя любим вид зелен чай и започнете да го пиете редовно. Ще се убедите колко добре ви действа още след първата чаша. Уверявам ви - няма да е последната!
Източник: Розали
Още преди хиляди години ползата от пиенето на зелен чай е открито в древен Китай.
Модерните научни изследвания потвърждават, че зеленият чай помага за понижаване на нивото на холестерола в кръвта, ползва се при инфекции, стабилизира имунната система, помага превантивно при видове артрит и рак. Освен това зеленият чай намалява вероятността за образуване на кариес по зъбите. Напоследък се ползва се широко и в козметичната индустрия.
Листа от зелен чай. Зеленият чай съдържа танини – група прости и сложни феноли, полифеноли и флавоидни съединения. Всички танини, извлечени от растения, са сравнително устойчиви на разграждане или ферментация. Всички танини действат като астригенти, които свиват тъканите и пренасят структурните протеини в в кожата и лигавицата.
Чаша зелен чай след хранене помага на храносмилането. Той е бил използван от хилядолетия в централна и източна Азия като средство за отслабване. Зеленият чай е с антиоксидантна активност около 25-100 пъти по-голяма, отколкото витамини С и Е.
Чаша зелен чай има по-голяма ефективност от приемането на полезните броколи, спанак, моркови и ягоди. С мощно анти-оксидантно въздействие именно от това имаме нужда след тежък ден за овладяване на вредите, причинени от наличието свободни радикали в организма ни.
Зеленият чай съдържа в листата си също една уникална аминокиселина – анин, изключително полезна за организма. Той е приятен на вкус при консумация и не намалява двигателната и психичната активност, защото не съдържа кофеин и ви позволява да извършвате усилена физическа дейност или фитнес тренировки.
Източник: Красота и здраве
0 коментара:
Публикуване на коментар