Нека вашата храна бъде вашето лекарство и вашето лекарство бъде вашата храна!

четвъртък, 30 октомври 2014 г.

Ацерола



Плодовете на ацеролата много приличат на череши. Днес много хора по цял свят оценяват този плод поради прекрасния му аромат и ценната хранителна стойност.
Учените смятат ацеролата за ефективен антиоксидант. Той е богат на минерали и витамини и в него са открити близо 200 хранителни вещества. Растението е източник на витамин С. Ацеролата има противогъбично действие и понижава нивото на холестерол, участва в борбата с клетките, причиняващи рак, овлажнява кожата и подпомага функционирането на капилярите. Традиционно ацеролата се използва за лечение на рани, проблеми с черния дроб, като диуретично и астрингентно средство, при възпаления, диабет, туберкулоза, ревматизъм, за подпомагане на сърдечната дейност и при анемия.


Концентрацията на витамин С в ацеролата е достатъчно висока, за да се справи с процеса на стареене и предотвратяване на вредните окислителни реакции. Основното предимство на този плод е високото му съдържание на каротин, който е сравним с този в морковите. Той е добър източник на есенциални минерали като калий, ниацин, магнезий и витамини от групата В, рибофлавин (витамин В2) и тиамин (витамин В1). Съдържанието на витамини в плода помага в борбата със стреса, особено при хората в големите градове. Освен това ацеролата е полезна за хора, които са податливи на инфекции и имат нужда от голямо количество витамин С.

Билковите екстракти от това растение забавят процеса на стареене и се използват за лечение на заболявания като болестта на Паркинсон. Те служат и за поддържане на необходимите нива на витамин С в мозъчната тъкан. Растението помага при гъбични инфекции, когато се използва като средство за локално приложение. Поради всички тези качества, плодът намира широко приложение в състава на хранителните добавки.

Ацерола капсули
Състав:
Всяка капсула съдържа 400 mg ацерола на прах и 100 mg витамин С. Sanct Bernhard препоръчва за подпомагане при: срив на имунната система, настинки и грип, тежки физически и психически натоварвания, бедно на витамини хранене, алергии, при вирусни и бактериални инфекции.
Действие:
Ацеролата е плодът с най-висока концентрация на естествен витамин С, което го прави най-лесно усвояемия за човешкия организъм. Тя съдържа два пъти повече магнезий, калий и витамин В5 в сравнение с портокала. Също така съдържа витамин А, рибофлавин и витамин В3. Поради този богат състав и допълнително добавеният витамин С, капсулите с ацерола имат мощно антиоксидантно действие и предпазват организма от свободните радикали. Освен това подпомагат организма при засилване на имунната система, зарастване на рани и фрактури, подсилване на кръвоносните съдове.
Допълнително действие:
Витамин С е необходим за здрави зъби, венци, кости. Подпомага абсорбцията на желязото. Необходим е за синтеза на колаген. Предотвратява превръщането на нитратите (от смог, цигарен дим, зеленчуци, бекон и др.) в канцерогени (вещества, причиняващи ракови заболявания). Подпомага за намаляването на холестерола и за предотвратяването на атеросклерозата.
Начин на употреба:
1 капсула дневно се приема с вода. Препоръчително е сутрин. По необходимост дозата може да се увеличи до 2-3 капсули дневно.
Знаете ли, че...
Ацеролата е малко дърво или храст, което ражда малки червени плодове. Прилича на европейската череша. Расте в Южна Америка, Бразилия, Ямайка. За сравнение – портокалите дават от 500 до 4000 ppm витамин С или аскорбинова киселина, докато в тестове с ацерола тя е от порядъка 16,000 до 172,000 ppm.
Ацеролата може да съдържа до 4,5% витамин С, в сравнение с 0,05% в обелен портокал. Съдържанието на витамин С в ацеролата варира в зависимост от зрелостта на плода, сезона, климата и местността. Когато плодът започне да узрява се губи голямо количество витамин С, затова ацеролата, която се използва в капсулите, се бере, докато плодът е зелен.

2 коментара:

Unknown каза...

Колко продължително може да се приема? Дете на 12 същата доза ли?

Unknown каза...

При хашимото може ли?

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Powered by Blogger