Нека вашата храна бъде вашето лекарство и вашето лекарство бъде вашата храна!

четвъртък, 2 октомври 2014 г.

Ацерола


Ацеролата, Malpighia emarginata, е растение, което наподобява по външен вид на черешата заради малките червени плодове, които ражда. Расте в Бразилия, Ямайка и Южна Америка. Сокът от ацерола е толкова популярен в Бразилия, колкото портокаловият в САЩ. Ацеролата е позната още под имената тропическа вишна, пуерториканска череша и барбадосова вишна.

В химичното съдържание на плода най-много се откроява огромното съдържание на витамин С в него, около 3- 4 грама на 1 килограм. Ацеролата съдържа много рибофлавин, тиамин, въглехидрати, фосфор, желязо, фибри, липиди, калций и протеини. Количеството на полезни вещества в нея е поне два пъти повече, в сравнение с други плодове. Заради високото съдържание на основната съставка витамин С, плодът има леко кисел вкус. То варира в зависимост от това колко е узрял плодът. Когато той започне да узрява, съдържанието на аскорбинова киселина намалява и затова плодът се бере още докато е зелен.

Ацеролата има диуретично и противовъзпалително действие. Може да се консумира под формата на хранителна добавка при диабет, висок холестерол и анемия. Има благоприятен ефект върху черния дроб и при ревматизъм. Известни са антиоксидантните свойства на аскорбиновата киселина и нейната способност да неутрализира вредните радикали. Именно затова плодовете на ацерола се по-често са част от различни козметични продукти. Големите количества витамин С помагат при умствена и физическа преумора. Има редуциращо действие върху вредите от стреса и инфекциите. Плодът може да се приема след тежко боледуване за укрепване и възстановяване на организма. Има благоприятно действие върху стомашно-чревния тракт, тъй като повишава усвояването на желязо, което спомага за намаляване на нивата на лошия холестерол в кръвта. Под формата на пресен сок ацеролата се ползва като здравословен тоник, който тонизира сърдечния мускул. Сокът може да пие при грипове и настинки.

Важно е да се отбележи, че ацеролата доставя на организма натурален витамин С, в който са запазени уникалните свойства на съставката. Витамин С, който се продава на таблетки в аптеките е синтетичен. Той се произвежда от молекула на витамин С на царевичната скорбяла с реконструиране на молекулата. Заради този изкуствен произход на синтетичния витамин С могат да се проявят странични ефекти като например стомашно проблеми. Ацеролата може да се консумира сурова или на сок, пюре или желе. Плодът се разваля бързо и ферментира, затова трябва веднага да се хапне или да се сложи в хладилник, за да се консумира замразен.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Powered by Blogger