Нека вашата храна бъде вашето лекарство и вашето лекарство бъде вашата храна!

четвъртък, 8 март 2012 г.

Боровинки

Боровинките са плодове, растящи на храст, които принадлежат към семейството на Пирена, чиито членове включват блатната боровинка, азалията, планинския лавър и рододендрона. Боровинките растат на чепки и могат да имат размер от този на малко грахово зърно до този на топче за игра. Те са в наситени цветове, вариращи от тъмно синьо до лилаво-кафяв и черен цвят и имат бяло-сиво восъчно покритие, което служи като защитно покритие. Вътрешната им част е полу-прозрачна, а семената са малки. Култивираните боровинки обикновено са леко сладки, докато дивите имат по-кисел и остър вкус.
Боровинките произхождат от Северна Америка, където растат в гористите и планински райони на Съединените щати и Канада. Този плод расте рядко в Европа и е съвсем наскоро въведен в Австралия. Боровинките не са били култивирани до началото на 20-ти век, а в търговската мрежа се появяват през 1916 г.
Съществуват около 30 различни вида боровинки, отглеждани в различните региони.
При избора на боровинки, трябва да се селектират тези, които са твърди и имат жизнен цвят с белезникав отенък. Трябва да се избягват плодовете, които са с по-матов цвят или са меки и по-бледи. Най-добър антиоксидант са напълно узрелите плодове.
Узрелите боровинки трябва да се съхраняват в контейнер в хладилник, където те могат да се запазят за около една седмица, макар че най-добре е да се консумират в рамките на няколко дни. Винаги преди съхраняването трябва да се проверяват плодовете и да се отстранят всички повредени зърна, за да се предотврати разпространението на мухъл. Преди съхраняването боровинките не се мият, тъй като по този начин ще се премахне защитното покритие, което предпазва кожата им от деградация.
Боровинките са сред малкото храни, които съдържат измерими количества оксилати. Когато оксилатите станат прекалено концентрирани в телесните течности, те могат да се захаросат и да причинят здравословни проблеми. Поради тази причина хората с проблеми с бъбреците или жлъчката трябва да избягват яденето на боровинки.
Боровинките съдържат значителни количества антоцианидини, антиоксидантни съставки, които придават сини, лилави и червени цветове на плодовете и зеленчуците. Тези плодове съдържат и ellagic киселина, друг фитохимикал, който възпрепятства разрушаването на клетките. Боровинките също са много добър източник на витамин С, манган, разтворими и неразтворими фибри като пектин. Те са добър източник и на витамин D. 145 гр. боровинки съдържат 81, 2 калории и 0, 98 гр.протеини.
Полза на боровинките
Боровинки
Боровинките са плодовете с най-висока способност да разграждат свободни радикали. Съдържащите се в тяхантоцианидини неутрализират вредното влияние на свободните радикали върху колагеновото междуклетъчно вещество на клетките и тъканите, което може да доведе до катаракта, глаукома, разширени вени, хемороиди, пептична язва, сърдечни заболявания и рак. Антоцианините спомагат за подобряване на интегритета в поддържащите структури на вените в цялата съдова система.
Боровинките имат кардиозащитна функция. В множество проучвания е доказано, че те могат да подобрят и нощната зрителна острота. Те помагат да се намали риска от свързана с възрастта макулна дегенерация.
Боровинките помагат също да се предпази мозъка от оксидативен стрес и да се намали риска от болести катоАлцхаймер и деменция.
Боровинките съдържат и друго антиоксидантно съединение, което блокира метаболитните пътища, които могат да доведат до рак. Благодарение на него, те осигуряват защита срещу рак на дебелото черво, рак на яйчниците и др.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Powered by Blogger