Нека вашата храна бъде вашето лекарство и вашето лекарство бъде вашата храна!

сряда, 21 септември 2011 г.

Броколи


Броколи
Броколите са растения с дървовидна форма, които разполагат с компактна глава на цветче, прикрепена към различни по размер дръжки и стебла. Поради различните му компоненти, този зеленчук има комплекс от вкусове и текстури, вариращи от меки и цветисти (цветчето) до влакнисти и хрупкави (стъблото и дръжките).
Неговият цвят може да варира от сивозелен и тъмнозелен до моравозелен в зависимост от сорта. Един от най-популярните видове броколи, е известен като Италиански зелен или Калабрезе, кръстен на италианската провинция Калабрия, където е растял първоначално. Броколите са от семейството на карфиола. Други зеленчуци, свързани с броколите са броколини (смесица между броколи и зеле) и брокофлауър (кръстоска между броколи и карфиол).
Броколите произхождат от Италия. В древноримските времена този зеленчук е бил произведен от дивото зеле. Той бързо се разпространява в Близкия изток, където е бил ценен поради своите ядивни цветни глави и в последствие е бил допълнително култивиран в Италия. Броколите са пренесени в Съединените щати през колониалните времена и популяризиран от италианските емигранти.
При избора на броколи трябва да се селектират тези с компактни цветни глави, които не са натъртени. Те трябва да бъдат с еднакъв цвят - или тъмнозелен, или лилаво-зелен, в зависимост от сорта, но не с жълтеникав оттенък. В допълнение, броколите не трябва да имат жълтеникав цъфтеж по тях, тъй като това е знак, че са презрели. Стъблата и дръжките трябва да бъдат твърди, без слизести петна по тях.

БроколиБроколите е необходимо да се съхраняват в разтворени найлонови торбички вхладилник, където могат да останат свежи в продължение на седмица. Преди да се поставят в хладилника те не трябва да се мият. Броколитемогат да се съхраняват в продължение на една година, ако се бланшират и след това замразят.
При готвенето на броколите се отделя остра миризма на серни съединения, освободени при обработката, която е доста неприятна.
За какво са полезни броколите
Броколите съдържат естествени вещества, наречени гойтрогени, които могат да повлияят на работата на щитовидната жлеза. Хора с проблеми на щитовидната жлеза трябва да избягват консумацията на броколи.
Броколите съдържат гликосинолати - фитохимикали, които се разграждат до съединения, наречени индоли и изотиосианати (като сулфорафан). Броколите също съдържат каротеноиди и лутеин. Те са отличен източник на витамини К, С и А, както и на фолати, фибри, фосфор, калий, магнезий и витамини B6 и Е. 156 гр. броколи съдържат 43, 68 калории и 4, 66 гр. протеини.
Съдържащите се в броколите сулфорафан и индоли помагат за борбата с някоиракови заболявания като рак на белите дробове, на дебелото черво, на гърдата, на яйчниците, както и рак на пикочния мехур. Нови изследвания доказват, че тези вещества в броколите работят и на много по-задълбочено ниво. Тези съединения действително дават сигнал на гените, за да увеличат производството на ензими, участващи в детоксификацията – процес на прочистване, чрез който органите премахват вредните съединения.

Богатите на сулфорафан броколи помагат и при лечение или профилактика на инфекцията, която е основен причинител на язви. Сулфорафанът може да помогне и за възстановяване на повредена от слънцето кожа. Броколите също допринасят за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Съдържащите се в тях мощниантиоксиданти от семейството на каротеноидите, наречени лутеин и зеаксантин, са полезни за зрението и очните лещи.
Броколите също помагат и за изграждане на силни кости. Една чаша сварени броколи съдържа 74 мг калций плюс 123 мг витамин С, който значително подобрява усвояването на калция. Тези зеленчуци са полезни и за изграждане насилна имунна системаБроколите намаляват и риска от вродени дефекти, тъй като една чаша броколи доставя 94 mcg фолиева киселина и витамин В, които са от съществено значение за правилното клетъчно делене при ДНК синтеза.Броколито е роднина на зелето, брюкселското зеле и карфиола. Този смарагдово-зелен зеленчук расте на стегнати гроздове върху здрави, годни за ядене, стъбла. Броколите е чудесен зеленчук за нашата диета.

Как да избираме броколи?
Търсете малки стегнати гроздове, тъмно зелени или с лилав отенък. Избягвайте пожълтели броколи, такива с разтворени гроздове или с дебели и твърди стъбла, както и влажни броколи.
Как да съхраняваме броколи
Съхранявайте ги в хладилник до 5 дни, без да ги миете преди това.
Какво да приготвим с броколи
brokoli* За да запазите ценните съставки на броколите, използвайте ги колкото се може по-скоро след покупка, и ги приготвяйте за кратко време, за да останат хрупкаво-нежни, т.е. консумирайте го колкото се може по-свежо.
* Броколито винаги трябва да се бланшира поне за 5 минути в подсолена вода преди да се консумира и след това да се охлади със студена вода.
* Използвайте целия зеленчук, включително и стеблата, просто отрежете около 2 см от основата.
* При варене обелете стеблата, за да достигнете до по-нежната зелена част. Така розетките и стеблата ще се сварят еднакво.

* При пържене на много силен огън, начупете горната част на по-малки парчета, а стеблата нарежете на парченца. Не е необходимо да ги белите. (пърженето не е за препоръчване, но може да опитате панирано)
* Приготвяйте ги на пара или в микровълнова фурна, броколите е чъдесна гарнитура.
* За да ги включите в салата, бланширайте за минутка в гореща вода и веднага охладете в купа с ледена вода, за да запазите цвета ярък. Гарнирайте ги с любимия си салатен дресинг или със зехтин и лимонов сок. (Лимоновият сок ще ги избели, ако не се консумират скоро.)
* Сервирайте ги сурови, с маргарин и свежи подправки.
* Походящи са за замразяване, но преди това задължително трябва да се бланшира.
Броколите са богати на бета-каротин, витамините С и Е, също и на желязо, фолиева киселина, калций и цинк.
Порция от 200 г сварено броколи покрива дневните ни нужди от витамините А и С, както и от една десета от нуждите ни от витамин Е, който забавя стареенето на клетките и благоприятства за предпазване от ракови заболявания.
Освен това броколито притежава и завиден запас от витамини от групата Б.
защо броколито е толкова полезно
Изследователи от Франция и САЩ намериха обяснение на лечебните свойства на броколите. Те съдържат голямо количество сулфоран - вещество, притежаващо антимикробен ефект.
Новите експерименти свидетелстват, че сулфоранът унищожава бактерията Helicobacter pylori – основен причинител на повечето стомашно-чревни инфекции. Доказано е, че именно този патогенен микроорганизъм е основната причина за появата на язва на стомаха и гастрити, а също има роля за образуването на злокачествени образувания.

Проверена авторска рецепта за
салата от броколи и моркови със сметана
Бейби морковите и броколито ( накъсано на средно големи розички) се задушават в масло и малко вода. Към края добавяте 200 гр (малка кутийка) заквасена сметана.
Може и с растителна сметана растителна за готвене
Поднася се със синьо сирене или топено сирене.

Източник: тук и тук

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Powered by Blogger