Нека вашата храна бъде вашето лекарство и вашето лекарство бъде вашата храна!

петък, 4 март 2011 г.

Портокали


Портокали

Портокалите са кръгли цитрусови плодове с фино-текстурирана кора, разбира се оранжева на цвят, както и вътрешността им. Размерът напортокалите обикновено варира от около два до три инча в диаметър.
Портокалите се класифицират най-общо в две категории - сладки и горчиви. Популярни сортове сладкипортокали (Citrus sinensis) включват Валенсия, Навел и Джафа – вид голям портокал, както и червени портокали - хибридни видове, които са по-малки по размер, по-ароматни и имат червени нюанси. Горчивите портокали (Citrus aurantium) са често използвани за направата на конфитюр или мармалад, както и служат като есенция за ликьори като Гранд Марние и Коантро.
Портокалите водят своя произход преди хиляди години в Азия, в района южно от Китай до Индонезия, от където са разпространени и в Индия. Те не са култивирани в Близкия изток до към 9-ти век. Сладките портокали са внесени в Европа около 15-ти век от различни групи, като маврите, португалски и италиански търговци.
Портокаловите дървета започват да се отглеждат в Карибските острови в края на 15-ти век, след като Христофор Колумб носи семената им там по време на второто си пътуване до Новия свят. Испанските изследователи пренасят портокалите във Флорида през 16-ти век, докато испанските мисионери ги внасят в Калифорнияпрез 18-ти век и поставят началото на отглеждането на тези цитрусови плодове в двата щата, широко известни със своите портокали. В момента, страните, които са едни от най-големите производители и търговци на портокали са САЩ, Бразилия, Мексико, Испания, Китай и Израел.
Портокалите не е необходимо да имат ярко оранжев цвят, за да са с добро качество. В действителност, наситеният цвят на небиологичните портокали, може да се дължи на инжектирането им с изкуствени бои в техните кори. Необходимо е да се избягват тези плодове, които имат меки петна или следи от мухъл. И тъй катопортокалите са сред храните, най-често срещани с пестицидни остатъци е необходимо да се купуват био портокали, когато е възможно. Необходимо е също да се избират портокали, които са с гладко текстурирана кора и са твърди и тежки за техния размер. За най - добро антиоксидантно действие, трябва да се купуват напълно узрели портокали. Трябва да се има в предвид, че портокалите са една от храните, най-често свързани с алергични реакции.
Ползи на портокалите
Портокали
Портокалите са отличен източник навитамин C. Те също са много добър източник на диетични фибри. Тези плодове също са добър източник на витамини В, включително витамин В1 и фолат, както и на витамин А,калций и калий. 131 гр. портокалисъдържат 61, 57 калории и 1, 23 гр. протеини.
Портокалите имат изключително полезно действие за човешкото здраве, а именно:
- Портокалите съдържат полезните фитохранителни вещества
При последните изследвания, лечебните свойства на портокали се свързват с широка гама от фитохранителни съединения. Те включват цитрусови флаванони(видове флавоноиди, които включват молекулите хесперетин и нарингенин), антоцианини, хидроксицинаминова киселина, както и разнообразие от полифеноли.
- Портокалите съдържат витамин С, който има антиоксидантно действие и защитава имунната система
Портокалите са отличен източник на витамин С - само един портокал доставя 116, 2% от необходимата доза витамин C на ден. Витамин С е основният водоразтворим антиоксидант в тялото, той унищожава свободните радикали и предотвратява щетите от тях, както вътре, така и извън клетките.
Портокали
- По данни от проведено изследване, приемането на витамин С като добавка не предоставя същата защита, както количеството, съдържащо се в чаша портокалов сок;
- Портокалите осигуряват защита срещу сърдечно-съдови заболявания;
- Проучвания показват, че диета богата на цитрусови плодове дава значима защитна сила срещу някои видове рак, като рак на устата, ларинкса и фаринкса и рак на стомаха. Консумацията на портокали води до намаляване на риска от 40 - 50%.
- Съединения в цитрусовите плодове, включително и портокалите, нареченилимоноиди играят важна роля в борбата с рак на устата, кожата, белите дробове, гърдата, стомаха и дебелото черво;
- Портокалите са полезни за намаляване нивата на холестерол;
- Портокалите са много добър източник на фибри;
- Портокалите помагат за предотвратяване образуването на камъни в бъбреците, предотвратяват образуването на язви;
Портокалите помагат за защита на респираторното здраве и осигуряват защита срещу ревматоиден артрит.
Източник: БГ готвач

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Powered by Blogger