Нека вашата храна бъде вашето лекарство и вашето лекарство бъде вашата храна!

неделя, 6 февруари 2011 г.

Сушени сини сливи


Сините сливи са невероятно полезен дар от природата. Те съдържат множество витамини (B1, B2, PP, C), провитамин A, както и минерали, микроелементи, като натрий, калий, магнезийфосфоржелязо.
Всеизвестно е, че сините сливи се консумират освен пресни, на сладко, конфитюр,компот, и сушени. Ако смятате, че сушените сини сливи са по-малко полезни от свежите, току-що набрани плодове – грешите.
Изсушените сливи запазват абсолютно състава на полезни си вещества, с малката разлика, че са по-богати на захари и органични киселини.
В същото време сушените сини сливи имат значително по-висока енергийна стойност от пресните – 264 кал в 100 грама, но витамините и микроелементите в тях са в изобилие.
Сушените сини сливи (Prunus domestica) имат много широко приложение, защото могат да се запазят добре през цялата година. В тях съдържанието на захар достига 50 процента.
От въглехидратите остават глюкоза и фруктоза, а захарозата практически изчезва. Попадайки в стомашно-чревния тракт, синята слива увеличава 6-8 пъти обема си и превишава 5-6 пъти по калоричност пресните плодове.
Сушените сини сливи са полезни колкото пресните
Множество са ползите върху здравето от пресните сливи, сушените и сливовия. Те се използват в диетотерапията за подобряване на апетита и храносмилането, повишаване калоричността на храната и доставяне на витамини през зимата. В качеството на лекарствена суровина се използват пресни и сушени плодове и листа.
Сливите са препоръчителни при хроничен запек. Слабителният ефект се проявява при изяждането на 10-20 сухи сини сливи преди сън, а също и при употребата на настойка или компот от тях.
Действието им е обусловено не само от химическото дразнене на лигавицата на червата от целулозата и захарните вещества, но и от механичната стимулация на перисталтиката от увеличаващия се обем на плодовете.
Добър лечител сините сливи са и при хипертонична болест и бъбречни патологии. Пикочогонен ефект настъпва благодарение на високото съдържание на калий в сливите, което спомага за извеждането на готварската сол и водата от организма.
Сливовият компот помага при заболявания на черния дроб, бъбреците и сърцето. Сушените сливи са мощно средство против склерозата, защото те изкарват от организма холестерола.
Източник: Готвач БГ

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Powered by Blogger