Нека вашата храна бъде вашето лекарство и вашето лекарство бъде вашата храна!

събота, 4 декември 2010 г.

Маслините


Маслините са род бавнорастящи , но дълголетни дървета от семейство Маслинови. Маслината е най-старото известно култивирано дърво в историята на човечеството. Най-напред маслините са култивирани в Африка, след това финикийците ги разпространяват в Мароко, Алжир и Тунис.
Първо са били култивирани в Крит и Сирия преди повече от 5 000 години. В около 600 г. преди Христа маслиновото дърво достигнало Гърция, Италия и други средиземноморски страни. Град Атина бил наречен на името на богиня Атина, която донесла маслиновото дърво.
МаслиниОт историческа гледна точка маслината е играла важна роля в религията, храненето и изкуството. Позната е като символ на мира, мъдростта и победата. По време на първите олимпийски игри победителите били короновани с венци от маслинови клонки. Свети хора били помазвани със зехтин, а Мозес освобождавал от военна служба мъже, които отглеждат маслини.
Не е известно със сигурност кой е ботаническият предшественик на съвременната маслина, но се вярва, че това е диворастящият Oleaster olea sylvestris в Северна Африка, Португалия, Южна Франция, Италия и районите около Черно и Каспийско море. Някои ботаници смятат, че маслината произхожда от дърво, което е покривало пустинята Сахара преди ледниковия период.
Маслините са достъпни целогодишно по пазарите, за да ни послужат като чудесно допълнение към салатите, месните ястия и разбира се - пицата.
Маслините не могат да се ядат веднага след като са обрани от дървото. Те изискват прилагането на специални методи, които да смекчат присъщата им горчивина и които се прилагат в зависимост от разновидността на маслините, региона, в който се отглеждани, желаният вкус, цвят и текстура. Някои маслини се откъсват зелени и неузрели, докато други се оставят да узреят напълно на дървото и да придобият черен цвят. Някои методи на обработка излагат суровите зелени маслини на въздух. По-късно последвалата оксидация им предава по-тъмния цвят. Като добавка към естествения цвят на маслината, окраската й зависи и от ферментацията, и от мариноването й в зехтин, вода, или сол.
Ползи от маслините
Маслините са концентрирани на мононенаситени мазнини и са добър източник на витамин Е.
• Защитават клетките срещу свободните радикали. Витамин Е е основният мастно-разтворим антиоксидант в тялото. Той директно неутрализира свободните радикали във всички мастни области на тялото.
• Предпазват от сърдечни болести. Свободните радикали могат да доведат до различни заболявания. Например когато причиняват оксидация на холестерола, оксидираният холестерол от своя страна уврежда кръвоносните съдове и покачва риска от сърдечен удар или инфаркт.
• Предпазват ни от заболявания на червата. Ако свободните радикали увредят ДНК в клетките на колона, тези клетки може да мутират в ракови. Неутрализирайки свободните радикали, нутриентите в маслините ни предпазват от рак на колона.
• Имат анти възпалителни ефекти. Анти-възпалителните действия на мононенаситените мазнини, витамин Е и полифенолите в маслините помагат за редуциране на риска от астма, остеоартрит и ревматоиден артрит.
Маслини
Произход на маслините
Маслините са плодове от дърво, известно като Olea europaea. “Olea” е латинската дума за „зехтин/олио”, отговаряйки на високата им масленост, а „Europaea” ни напомня, че маслините са родом от средиземноморския регион на Европа.
Някои от многото достъпни видове маслини са Мароканските, Каламата, Никоа, Пиколини и Манзанала.
Зехтинът е достъпен в различни разновидности в зависимост от градуса, до който е достигнала обработката му. Екстра - върджин е нерафинираният зехтин от първото пресоване. Върджин също е от първо пресоване, но има по-голямо киселинно ниво от екстра-върджина (както и по-малко фитонутриенти и не толкова деликатен вкус). Чистият зехтин (pure olive oil) обикновено е с по-ниско качество, резултат от няколко пресования.
Смята се, че маслините - една от най-древните храни - са произлезли от о-в Крит преди от пет до седемхиляди години, а зехтинът преди около трихиляди години.
Днес най-комерсиалните производители на маслини са Испания, Италия, Гърция иТурция.
Съхранение на маслините
Най-добре купувайте маслини насипно, тъй като това ще Ви позволи да експериментирате с различните видове и ще сте сигурни в качеството им. Освен цели маслини, се продават и такива, пълнени с бадеми, чушки, чесън и др. Независимо дали ги купувате насипно или не, винаги гледайте в тях да има останала течност, тъй като това ги запазва влажни и ги предпазва от изсъхване.
Ако трябва да ги съхранявате за по-дълго време, можете да ги сложите в найлонови пликове в хладилника.
Маслини
Няколко бързи съвета за сервирането им
• Лесно можете да си приготвите маслинена паста, която да използвате за намазване върху филия хляб или за добавка към риба или птици. Тя става бързо само като добавите малко зехтин, чесън и любимите Ви подправки.
• Добавете нарязани маслини в любимата си пилешка салата или салата с риба тон.
• Поставете малка купичка с различнимаслини заедно с останалите предястия, които ще сервирате за гостите си.
Източник: BB-team. Бг-готвач

2 коментара:

Design Elements каза...

♫•*¨*•.¸¸ Честита Коледа ¸¸.•*¨*•♫

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Powered by Blogger