Нека вашата храна бъде вашето лекарство и вашето лекарство бъде вашата храна!

събота, 27 ноември 2010 г.

Лимони

Лимоните с най-много антибактериални свойства
Считани за свещени от арабите, за моряците лимоните са били точно толкова важни, колкото и прясната вода. В наши дни обаче витамин С слагат дори в пастата за зъби. Е, антискорбутният витамин съвсем не е всичко, което лимоните могат да ни дадат. Лимонената киселина e добър инструмент в ръцете на любители готвачи. Ролята й? Да ни отваря апетит и още...
Лимоните са плодовете на лимоновото дърво (Citrus limon, Rutaceae). За последното се смята, че произлиза от диви растения, обитавали териториите на южен Китай и южна Индия преди повече от 2500 години. В древната история лимоните са извървели дълъг път, преди да стигнат до днешна Европа. За пръв път били внесени в древната Римска империя (200 г. н.е.). Широкото им култивиране обаче закъсняло с още 12 века. През това време пътят им минавал през Египет (700 г. н.е.), в средиземноморския басейн, широко търгувани от арабите, които контролирали южна Испания (1000-1150 г. н.е.). Култивацията им започнала в италианския свободен град Генуа около 15 век. Разпространението на лимоните в северна Европа се случило през 15 век, когато рицарите кръстоносци се връщали от Йерусалим.
Лимоните имат продълговато-овална форма и ароматна лъскава кора с жълт цвят, чийто тон варира според сорта. Сърцевината е мека, сочна и силно кисела. Освен витамин С (аскорбинова киселина), сърцевината на лимоните съдържа около 5% лимонена киселина, която придава киселинност на плода в рамките на 2-3 pH (справка: 7 pH = неутрална среда). 

Сортове лимони 

Лимоните по сортове се делят на кисели и сладки. Ето няколко по-популярни сорта:
  • кисел сорт "Еврика" - груба кора, пъпно образувание в единия край на лимона и малко семки
  • кисел сорт "Лисабон" - гладка кора, липса на пъпно образувание и липса на семки
  • сладък сорт "Майер" - сладък вкус, по-ниска киселинност

Учените твърдят, че няма растение, което да конкурира лимона по антибактериални свойства.
Лимоните са богати на полезни вещества, съдържат минерали, витамини A, B, B2, P, C и фитонциди. Кората налимоните е богата на ефирни масла.
Цитрусовите плодове са идеални за лечение и профикалктика на авитаминоза, стомашно-чревни заболявания, атеросклероза, скорбут, ангина, хипертония.
Лимоновият сок чисти кожата на лицето от лунички и пигментни петна и видимо я подмладява. Важно е обаче един час след процедурата да не излизате на слънце.
Ако имате мигрена, няколко капки капки лимонов сок, втрити в слепоочията ви, ще ви избавят от нея.
При простуда пийте лимонов сок с мед и правете гаргара със смес от лимонов сок, щипка сол и топла вода.
При ухапвания от насекоми сърбежът ще премине, ако намажете мястото с лимонов сок.
Започвайте деня си с чаша топла вода с лимонов сок, това повишава имунитета и изкарва токсините от тялото.
За да извлечете възможно повече сок от лимона, търкаляйте го по масата няколко секунди или го потопете за 10 секунди в съд с гореща вода.
За да изберете узрял лимон, вгледайте се в цвета на кората му – тя трябва да е яркожълта или леко оранжева. Ако има петънца, това не е страшно – отвътре лимонът е идеален.
Източник: BB-team . Бг готвач

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Powered by Blogger