Нека вашата храна бъде вашето лекарство и вашето лекарство бъде вашата храна!

неделя, 5 октомври 2014 г.

Хинап



Хинапът, познат още като финап и китайска фурма представлява древно овощно дърво, което по исторически данни е познато още преди 6000 години. Хинапът се отнася към рода Ziziphus, семейство Зърнастецови. Съществуват повече от 50 разновидности на хинапа, но най-известен и полезен е Ziziphus jujuba Mill.
В голяма степен отхвърлян от Запада, азиатците и европейците признават ценните качества на хинап  редица векове. Още през 17 век Джерард отбелязва, че китайската фурма е отличен лек за всякакви болежки, но най-вече за белите дробове и бъбреците. В нашата страна хинапът е пренесен още от дълбока древност. Разпространените сортове са сравнително дребни, но за сметка на това много полезни. Най-голям брой дръвчета има в Стара Загора, Варна, Бургас, Сливен и в някои от селищата около Пловдив и Асеновград.
Плодовете на хинап са продълговати, леко кафяви с лъскава обвивка и костилка. Хинапът има приятен вкус и висока хранителна стойност. Той е една от четирите основни овощни растения на  Китай, където заема над 2 млн. декара.
Най-голям брой различни сортове има в родината на хинапа – Китай. Те са създадени предимно по метода на народната селекция в течение на много векове. Все пак този плод вирее без проблеми в условията на нашия умерено-континентален климат. Може да се отглежда както в градината, така и в саксия вкъщи като малко храстче.
Хинапът е дърво, което може да живее до 300 години. Започва да ражда плодове още година след засаждането си. Плодовете му са сладки или сладко-кисели.

Състав на хинап

Малките плодове са изключително богати на флавоноиди, сапонини, клей, захари, витамин А,витамин С и В2, минерали – калций, желязо и фосфор. Съдържанието на витамин С в хинап е от 8 до 18 пъти в повече, отколкото в доматите и цитрусите и около 200 пъти повече от намиращия се витамин С в ябълките, прасковите и крушите. Хинапът е много богат на витамин Р, протеини, яблъчена киселина, пектин, танини и рутин. В листата на хинапа се съдържат голямо количество катехини, дъбилни вещества, кумаринови вещества, витамин В1, уронови киселини.

Избор и съхранение на хинап

Избирайте хубави червени плодове, с леко лъскав оттенък, по които няма следи от нараняване. Съхранявайте ги на сухи места. Ако закупите сушен хинап, също трябва да го поставите на сухи и хладни места, които не попадат под директни слънчеви лъчи.
Ако искате да си засадите хинап няма проблеми – вземете няколко семенца от плода, но за по-голяма сигурност, първоначално ги поставете във влажен памук, за да покълнат. От време на време откривайте семенцата, за да не мухлясат. Вече покълналите семенца може да засеете в саксия или директно в градината.

Хинап в кулинарията

Плодовете могат да се ядат в прясно състояние, като тогава те носят най-много ползи за здравето. Освен това, китайската фурма може да се суши, да се използва в сладка и конфитюри, компоти и превъзходна домашна ракия. Поради приятния вкус на плода, той много често е използван за прикриване на горчивия вкус на хапчетата.

Ползи от хинап

Всяка една част от дървото се използва за определени цели в отделните култури. Така например костилката на плода, която е от дърво над 3-годишна възраст се използва като отлично лечебно средство при болки в корема и кожни рани.
Листата на дървото се използват за лечение на болни от коремен тиф деца, защото предизвикват изпотяване и спират треската. Сърцевината на дървото се смята за много мощен тоник за кръвта. Корените на дървото се използват при лечение на морбили, варицела и като силен стимулатор на растежа на косата.
Плодовете на хинап са чудесно средство за предпазване от наднормено тегло, както и за подобряване на силата на мускулите и увеличаване на физическата издръжливост. Кората на хинап се използва за направата на разтвор, който помага при възпаления на очите.
В китайската медицина хинапът се използва като тоник, който засилва функциите на черния дроб. Научно е доказано, че хинапът помага за по-бързото възстановяване на болни от цироза и хепатит. Именно китайците откриват, че дивите плодове на хинап подобряват тена и кожата.
Хинапът намалява болката и паниката и горещо се препоръчва при безсъние, което е породено от физическа слабост и тежка психична умора.
Китайската фурма се препоръчва за цялостно подобряване на състоянието на тялото, независимо от какво страда то – болест, стрес, преумора. Той е особено добро средство за стопиране на респираторен грип или чревни проблеми, ускорява процесите на оздравяване, особено от синдром на цялостното изтощение.
В съвременната медицина на Китай, хинап се използва и като тонизиращо средство на далака и стомаха, срещу задух, тежка слабост или емоционално разстройство, породени от нервни проблеми. Тъй като има леко успокоително свойство, той се приема за намаляване на раздразнителността и стреса.

Източник: http://gotvach.bg/

1 коментара:

Atlas Financial Service каза...


искам да информирам обществеността как се излекувах от (ЖИВОТА СИМПЛЕКС ВИРУС) от жрицата карачи, посетих различни болници, но ми дадоха списък с лекарства като Фамвир, Зовиракс и Валтрекс, което е много скъпо за лечение на симптомите и никога не ме излекува , Разглеждах в интернет, търсейки лекарство срещу херпес и видях коментар на хора, които говорят как свещеничката карачи ги излекува. Аз я изпращам по пощата и тя ми изпраща билково лекарство, което взех и то сериозно работеше за мен, аз съм свободен човек сега без проблем, херпесният ми резултат излезе отрицателен. Моля се за вас жрица карачи, тук изпращайте вашите данни на жрицата карачи чрез princetesskarachi@gmail.com, за да излекувате вашите

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Powered by Blogger