Нека вашата храна бъде вашето лекарство и вашето лекарство бъде вашата храна!

петък, 24 октомври 2014 г.

Нарът и неговото чудотворно действие


Есента дойде, а заедно с нея и типичните сезонни плодове и зеленчуци, богати на витамини. Започваме да мислим как да си набавяме нужните вещества на организма като включваме пресните сезонни плодове. Тази седмица ще ви запознаем с предимствата на един целогодишен, но не толкова познат и застъпен плод у нас, наречен нар. Ще ви предложим и рецепти с този екзотичен плод, който за наша радост започва да се отглежда все повече и у нас.

Малко повече за нара
Нарът е мистичен плод, познат ни още от Библията, символ на плодовитостта. Според легендите той е расъл в Райските градини и от хиляди години се използва от народната медицина. Това е истинско чудотворно произведение на природата. В последно време е обявен за един от групата „супер-плодове”, които повлияват успешно симптомите на множество заболявания. 

Наричан е още и „granatum”, от латински „зърнест“. Гранат се нарича и скъпоценен камък с типичния алено-червен цвят. Нарът е изграден от стотици малки семенца с красив червен цвят и с неповторим вкус и свежест. За негова родина се смята Персия или Афганистан. Едва ли има човек, който да е опитвал нар и да не е негов голям привърженик. 

Полезни действия 
Полезните свойства на нара са неизброими. Консумацията му влияе благотворно при сърдечно-съдови заболявания (понижава холестерола), има диуретично и обезболяващо действие, намалява кръвотечението. Друго негово положително качество е, че сокът от кисел нар може да се консумира и от диабетици! От кората пък може да се свари чай, който да ви помогне при кашлица, ангина, пневмония, анемии, температури. Приеман редовно нарът намалява риска от рак на кожата и рак на гърдата. И дори подобрява здравината на зъбите.

Богат източник на витамините С, В- групата, Р и малко витамин А и на минералите калий, мед, манган, хром, силиций, магнезий, калций, натрий, желязо в количества, важни за доброто функциониране на организма ви. Нарът е най-мощния природен антисептик и антиоксидант, който същевременно ви предпазва от стареене. Той има доказано подхранващо и избелващо действие за кожата, стимулира растежа на косата и заздравява ноктите. Подмладява кожата ви с години и това става благодарение на редовната консумация на вкусния червен сок. Това е една удобна и „вкусна“ козметика! 



Консумирането на нар - истинско изкуство
Всеки, който е опитвал да похапне нар със сигурност се е сблъскал с проблема, че при опитите да го извадите от кората може добре да се опръскате. За да избегнете това неудобство, трябва много внимателно да направите прорези в кората на нара, така както режете портокал. Леко разтворете плода над купа или чиния, така че зрънцата, които се ронят при разтварянето да паднат вътре. После с ръка много лесно можете да обелите кората, без да се изпръскате. 

Ако сте любител на коктейлите може би консумирате често нар под формата на гренадир. Ако пък не сте привърженик на тези комбинации, ви предлагаме три невероятни рецепти за зелена салата с нарсалата с печени картофи и нар и за апетитен десерт , които са много лесни за изпълнение и със сигурност ще ви заинтригуват. 

Спецификата на сладко-киселия сок от нар му позволява да бъде включен както в десертни, така и в салатни рецепти. Което пък позволява на вас да се развихрите в кухнята и да направите едно витаминозно меню от нар за цялото семейство. Трябва да знаете, че сокът от нар се консумира разреден с вода или друг сок, поради високата киселинност, която може да подразни стомаха. Най-приятен е за консумация, комбиниран с портокал. Така приготвеният фреш има изключително мек вкус и кремообразна консистенция. Да не говорим за полезните свойства на тази комбинация...
Предлагаме ви още няколко приложения, които може да намерите на нара във вашите рецепти. Може да го използвате: 

• в кремове и желета
• към мюсли и овесени или други ядки 
• в сосове към ястия
• поръсен върху салатата
• на сок (задължително разреден с друг плод или вода)
• с кисело мляко

Източник: http://www.zdravosloven.com/

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Powered by Blogger