Нека вашата храна бъде вашето лекарство и вашето лекарство бъде вашата храна!

понеделник, 30 август 2010 г.

Чай - еликсирът на живота



Пием го толкова често и от толкова отдавна, че изобщо сме забравили какво е чаят всъщност. Статията ще ви припомни откъде идва и какви ползи може да ни донесе употребата на чай. Това, разбира се, не е всичко! Ще научите и дали си струва да пием чая с мляко. Ами с протеин?
Чай - елексирът на животаЧаеното растение (Camellia sinensisе) е храстовидно и вечно зелено. Може да достигне височина до десет метра и затова често е наричано "Чаено дърво". Индустриалните чаени растения се поддържат на височина около метър и петдесет, за да облекчат брането. По време на този процес се взимат само листа и пъпки от най-горната част на растението. 
Смята се, че дивият чай е произлязъл в района на между Тибет, западен Китай и северна Индия. Чаят е познат на хората в Китай от преди 4 500 години, когато местен император бил посветен на тайните му. Има и легенда (2374 г. пр. Хр.) за откриването на чая, чиято възраст датира от началото на китайската цивилизация. Според легендата китайският император Чен-Нунг сложил съд с вода на огън под див чаен храст и вятърът отронил няколко листа във водата. Когато Чен опитал течността, той бил възхитен от аромата и вкуса. В Китай бум на чаените плантации се наблюдава през 10-ти и 16-ти век, когато външната търговия с този продукт бележи подем. В Европа чаят пристигнал с търговски кораби от Азия около 17-ти век. В Индия е започнало култивирането му масово след британската колонизация около 18-ти век. Индустриалното бране на чая дало възможност на британските индийски колонии, а по-късно и на независима Индия да съперничи на Китай в световното производство на безценната билка. В Япония зеленият чай се появил с последователите на принц Буда - монаси, преселили се от Централна Азия. Начало на мащабно производство на чай в Япония е периодът между осми и девети век от новата ера.
Сред традиционните производители са още Шри Ланка (известна и като Цейлон - трети по мащаб производител на чай в света), Тайван и Корея. Днес, освен традиционните производители на чай, на световния пазар се нареждат още Кения, Индонезия, Турция, Русия, САЩ и др. Най-голям консуматор на чай в света е Великобритания.

Производство на чай 

След процеса на бране различните части на чаените растения (листа, пъпки, цветчета и др.) се обработват по различни технологии, най-вече сушене по специални техники и контролирана ферментация:
Ферментация - черен (наричан също "червен") чай;
Полуферментация - "оолонг чай" (синьо-зелен чай);
Без (с минимална) ферментация - зелен и бял чай.

Видове чай

Класификацията на съвременните видове се определя преди всичко по технологиите, използвани за приготвяне на крайния продукт. В този ред различаваме:
Черен (червен чай) - заради високата си оксидация, той съдържа по-високо ниво на кофеин и в сравнение с останалите видове чай. Това определя и характерният силен аромат на черния чай;
Оолонг чай - по състав и аромат напомня за комбинация между зелен и черен чай;
Жълт чай - по-дългото му сушене придава вкус, различен от този на зеления и белия чай. Определят го като комбинация от вкусове някъде между белия и зеленя чай, а ароматът му е близък до този на черния чай;
Зелен чай - продукт на производство с минимум технологична ферментация, зеленият чай е съдържа около 1/4 от кофеина на чаша кафе (при еднакъв течен еквивалент). В зеления чай обаче се съдържат две други стимулиращи кофеиноподобни вещества: теофилин (по-силно от кофеина) и теобромин (по-слабо от кофеина). За повече информация прочетете статията Кофеин и кофеинизъм - неосъзнатата опасност;
Бял чай - технологията на производство предразполага към най-ниско съдържание на кофеин в сравнение с другите видове чай.

Видове продукти от чай

Различаваме няколко вида чаени продукти:
традиционен чай (пакетчета, съдържащи само сух екстракт от чай);
билков чай (пакетчета, съдържащи екстракт от чай в комбинация с различни екстракти от билки и растителни масла);
чаени гранули (най-често става дума за чаени аромати в комбинация със захар, без кофеин)
безкофеинов чай (подложен на декофеинизация)
чаят не е сред напитките, на които трябва да разчитате при дневния си набор от витамини и минерали;
богат е на кофеин, таурин и теофилин;
богат е на танини;
богат е на полифеноли (вид антиоксиданти).

Как да изберем и съхраним чая?

Насипният чай е по-евтин и понякога по-качествен източник. Често в чаените торбички освен сух екстракт от листа се слагат също прах и стърготини от чаени клонки, които нямат същата вкусова и качествена стойност.
Съхранявайте чая на сухо и тъмно място. Металните кутии са идеални за целта. Съхранен в кутия, чаят може да се запази до 18 месеца. За най-добри вкусови качества използвайте до шестия месец след производството му. Китайските чаени изделия може да съхранявате и до три години.

Идеи за приготвяне на чай

  • Комбинацията чай с лимон подобрява вкусовите качества на чая и придава витаминозна стойност на така приготвената напитка;
  • Комбинацията чай с мляко е доста популярна, но мнението на съвременната наука е, че добавянето на мляко в чая неутрализира съдържащите се в напитката танини и намалява киселия вкус. Първото елиминира благоприятстващите действия на танините върху сърдечно-съдовата система, а второто премахва тонизиращия ефект, който слабите киселини заедно с кофеина оказват върху храносмилателната система, т.е. основната причина да се консумира чай на закуска.
  • Комбинацията на чай с протеинов концентрат (вкусове ванилия, банан и др.) може да допринесе за по-бързото смилане на протеините. Протеиновата пудра се добавя след изстиване на чая.   
  • Препоръчваме ви да опитате:
  • Чай със сметана и протеинов изолат
  • Комбинацията е подходяща за малките часове на нощта, когато ви е необходима енергия (мазнини), материал за възстановяване на мускулатурата (аминокиселини) и подходящо стимулиране на нервната система. Чаят е по-добрата алтернатива от кафе с аминокиселини. Последната комбинация е по-подходяща за "сутрешно влизане в час".
Източник:BB-Team
Зеленият чай – здраве във всяка чаша

Зеленият чай е познат на човечеството от хиляди години. Той се приготвя от листата на вечно зелен храст, от който се приготвя и черния чай.
Черният чай минава по-специфична преработка и затова е по-силен и не се харесва на всеки.


Зеленият чай има изключително благоприятно действие върху човешкия организъм. Той е неизменна част от азиатската култура . В Англия също е на голяма почит и заема достойно място в традиционния следобеден ритуал за пиене на чай.


Предизвикваме ви да вземете пример от народите, които отдават необходимата почит на зеления чай.
6451_1.jpg


Как действа зеленият чай?
  • Има благоприятно влияние върху метаболизма. Пречиства организма и засилва перисталтиката. Стимулира произвеждането на хормона норадреналин, който помага за бързото изгаряне на калории. Зеленият чай е един от най-благоприятните видове чай за отслабване, защото не влияе значително на кръвното налягане и няма изкуствено действие. Действието му е меко и ако нямате проблеми, няма да усетите значително влияние върху метаболизма си.
  • Особено добре се отразява на бъбреците и пикочния мехур.
  • Съдържа голямо количество витамин С и е силен антиоксидант. Неутрализира свободните радикали, които са основните виновници за стареенето на организма. Затова много хора смятат, че зеленият чай удължава живота. 
  • Консумирането на разумно количество зелен чай, поддържа тонуса, поради съдържащия се кофеин в него. Помага при преумора и продължителна работа, изостря ума.6451_2.jpg
  • Изследователи на свойствата на зеления чай твърдят, че той помага срещу образуване на ракови клетки в организма.
  • Съдържащият се в него цинк го прави много благотворен за бременни жени.
  • Поддържа нормалната дейност на сърцето и е полезен за хора с високо кръвно налягане.
  • Има много добро пречистващо действие. Прочиства кръвта и кръвоносните съдове. Препоръчва се за пушачи, защото помага да се изхвърлят по-бързо вредните вещества, натрупани след продължително тютюнопушене.


Как се приготвя?


Много зависи от вида на зеления чай и марката. Предлага са опакован и насипен. Обикновено производителите пишат на опаковката как е добре да го приготвите. Съветвам ви да не го заливате с твърде вряла вода и ако го усетите прекалено силен и горчив (зависи от сорта какъв ще е) да го разредите с вода.

Какво количество да пием?


Може да чуете всякакви препоръки, но ако не сте пили редовно зелен чай досега, започнете с 1-2 чаши дневно. Оптималното количество е 4 чаши на ден, въпреки че ако питате китайците, те ще ви кажат 10.


Има производители, които предлагат зелен чай с различни аромати – мента, ванилия, лимон и много други разновидности. Открийте своя любим вид зелен чай и започнете да го пиете редовно. Ще се убедите колко добре ви действа още след първата чаша. Уверявам ви - няма да е последната!

Източник: Розали


Още преди хиляди години ползата от пиенето на зелен чай е открито в древен Китай.
Модерните научни изследвания потвърждават, че зеленият чай помага за понижаване на нивото на холестерола в кръвта, ползва се при инфекции, стабилизира имунната система, помага превантивно при видове артрит и рак. Освен това зеленият чай намалява вероятността за образуване на кариес по зъбите. Напоследък се ползва се широко и в козметичната индустрия.

Листа от зелен чай. Зеленият чай съдържа танини – група прости и сложни феноли, полифеноли и флавоидни съединения. Всички танини, извлечени от растения, са сравнително устойчиви на разграждане или ферментация. Всички танини действат като астригенти, които свиват тъканите и пренасят структурните протеини в в кожата и лигавицата.
Чаша зелен чай след хранене помага на храносмилането. Той е бил използван от хилядолетия в централна и източна Азия като средство за отслабване. Зеленият чай е с антиоксидантна активност около 25-100 пъти по-голяма, отколкото витамини С и Е.

Чаша зелен чай има по-голяма ефективност от приемането на полезните броколи, спанак, моркови и ягоди. С мощно анти-оксидантно въздействие именно от това имаме нужда след тежък ден за овладяване на вредите, причинени от наличието свободни радикали в организма ни.
Зеленият чай съдържа в листата си също една уникална аминокиселина – анин, изключително полезна за организма. Той е приятен на вкус при консумация и не намалява двигателната и психичната активност, защото не съдържа кофеин и ви позволява да извършвате усилена физическа дейност или фитнес тренировки.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Powered by Blogger