Нека вашата храна бъде вашето лекарство и вашето лекарство бъде вашата храна!

събота, 6 декември 2014 г.

Нони - чудото на природата


Нони е растение от семейство Брошови. Среща се главно в Тихоокеанския район, особено на островите на Френска Полинезия. Определя се буквално като суперхрана, която можете да намерите и на нашия пазар, под формата на хранителна добавка.  Нони определено не е най-красивият и вкусен плод на света, но затова пък компенсира с невероятните си качества. Плодовете и сокът от тях съдържат въглехидрати, фибри, Витамин С, В3, А, желязо, калий, калций, натрий, фитохимикали, олиго и полизахариди, флавонооиди, мастни киселини, алкалоиди.

Полезните  лечебни свойства на Нони

Нони, както и добавките които го съдържат, осигурява необходимите количества витамини, минерали, аминокиселини, антиоксиданти и ензими. Плодът стимулира ефективно  имунната система, увеличава прилива на енергия и работоспособността, подобрява храносмилането. Нони   съдържа много елементи, които могат да бъдат използвани при лечение на различни заболявания. Xeronin – алкалоидът, който стимулира имунната система, може да бъде открит в плода на индийската черница.  Нони съдържа в голяма концентрация веществото Proxeronin , което регенерира, съживява клетките и увеличава способността им да усвояват хранителните вещества от храната. По този начин оздравява организма, намалявайки недостига на вещества. Засилва имунната система и подобрява обмяната на веществата.
Добавките с Нони могат  да бъдат  употребявани както от възрастни, така и от деца.  Плодовете Нони  съдържат  селен, който  може да бъде доста ефективно средство  за превенция срещу рака.  Нони се отличава и със способността  да пречиства тялото от токсините, както и да подпомага изгарянето на мазнините, затова се препоръчва на хората, подложили се на диети и на тези, които се опитват да отслабнат. Нони също така се използва и като средство за  подобряване на  паметта и концентрацията, има свойства на анти-депресант, намалява нивото на стрес, омекотява кожата, подобрява състоянието на косата и ноктите. Много важна е и способността на Нони да обновява резервите от витамини и хранителните резерви и спомага за тяхното усвояване.
Плодът Нони се използва  като хранителна добавка при диабет, атеросклероза, артрит и други заболявания на ставите. Може да помогне и при състояния свързани с проблеми с дихателната, храносмилателната, обменната и имунната системи, както и за предотвратяване на рак. Изпълнява функцията на  противовъзпалителен агент, както и за потискане на болката.  Нони притежава и  силни антиоксидантни свойства. Повлиява положително  сърдечно-съдовата дейност. Също така  има тонизиращо и болкоуспокояващо действие, стимулира способността за концентрация. Препоръчва се в подкрепа на диетичния режим при възпаления, алергии, бактериални и вирусни инфекции, както и за повишаване на имунната защита.


Нони е изключително ефикасна билка срещу болката – затова е наречена „Убиец на болката“, както и “ Природния аспирин“. Някои учени смятат, че силата на болкоуспокояващите свойства на Нони, доста се доближава до тази на морфина. Нони притежава  силни антибактериални и антисептични свойства, поради които се използва при изгаряния, наранявания, различни възпаления, ухапвания от насекоми, кожни проблеми, включително и псориазис. Нормализира инсулина и нивото на захарта,  понижава кръвното налягане, подобрява храносмилането и сексуалния живот.
Покрива ежедневната необходимост на организма от минерални вещества
- Подпомага развитието на мускулите и възпрепятства деградацията им
- Има регенериращо клетките действие
- Стабилизира цикъла на съня
- Възпрепятства променливостта в настроението
- Има антиоксидантно действие
- Контролира деленето на клетките, може да играе роля в превенцията на рака
- Засилва имунната система
- Има адаптогенно действие
- Има противовъзпалително действие
- Намалява алергичните оплаквания
- Може да представлява разрешение на храносмилателни проблеми
Стимулира енергията на тялото
Влияе върху производството на хормоните и работата на ензимите
Растението Noni се прилага при алергия, артрит, астма, болки (включително главоболие), наднормено тегло, депресия, диабет тип І и ІІ, при недостиг на енергия, при менструални проблеми, ментална будност, изграждане на мускули, инсулт, множествена склероза, за общо тонизиране, при храносмилателни проблеми, при проблеми с бъбреците, проблеми със сърцето, отказване при тютюнопушене, при рак, подобрява съня, повишава сексуалноста, при СПИН, при стрес, високо кръвно налягане и др.

Известният биохимик, д-р Ралф Хайнике, започва изследвания в началото на седемдесетте години в областта на алкалоид, наречен ксеронин. От тези изследвания се установява, че основното вещество в Нони е ксеронинът, който е в големи количества, а също наличието на проксеронин. Оказа се, че това вещество – влизайки във взаимодействие с един специален ензим Ф- спомага за образуването на ксеронин. Ако потребността от ксеронин на един орган или тъкан нарастне, а в черния дроб няма запас, който да изпрати на болните клетки, тогава на помощ идва Нони.
Другото вещество / проксеронин / , намиращо се в Нони, въздейства върху работата на конусовидната жлеза и повишава произвеждането на хормоните серотонин и мелатонин. По този начин спомага за регулиране промяната в настроението, цикъла на заспиване и събуждане и има антидепресивен ефект. Намалява стреса, предпазва от високо кръвно налягане, сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт. Съдържащите се в Нони активни вещества го правят отлично обезболяващо средство. Подпомага намаляването на риска от дегенерирането на клетките, засилва имунната система. е храст или малко дърво, който расте в сенчести гори, както и в отворени места на скалисти и песъчливи почви. Достига зрялост на 18 месеца и след това дава плодове всеки месец през цялата година. Открива се на вулканични терени или сформирани от лава брегове. Казват, че наличието на тази изключителна и безподобна минерализация се дължала на факта,че расте върху вулканична почва.  Родината му е Полинезия в Тихия океан, Таити, Хавайските острови, Карибските острови, остров Фиджи. Наричат го "кралица на плодовете", заради изключителните му възможностите за защита на имунната система. Екстрактът от плод на НОНИ е богат на витамини, минерални вещества (натрий, калий, желязо манган и магнезий) и 18 аминокиселини и ензими.


Счита се за свещено растение поради многостранното му действие върху човешкия организъм и като мощен източник на енергия. Малките плодове на Нони (Noni), които са с големина на картоф, крият в себе си такива вещества, каквито не се намират в никой друг плод или зеленчук на земята.

В миналото племенните лечители са го използвали за лечение на треска, възпаления, разстройство, запек, ухапване от животни, ужилване от насекоми и множество заболявания. По-късно растението Noni попада в научните лаборатории за изследвания. Познатите активни съставки са: мориндон, мориндин, скубин осперулосидин, ализарин, копър и копърна (каприлна) киселина, скополетин, дамнакантал, както и множество алкалоиди. Плодът на растението Нони съдържа 18 основни аминокиселини. Трябва да се отбележи, че според мнението на изследователите и след 40-годишни изследвания не са успяли да разкрият всички тайни на плодовете на растението Нони. Най-вероятно все още не са известни многобройни негови благоприятни действия. Според мнението на американските лекари, НОНИ може да лекува над 100 различни здравословни проблема.
Една от най-важните съставки на Нони - Damnacanthal, способства образуването на т.нар. Т- и В- клетки и за формирането на оптимално равнище на лимфоцити и фагоцити. Служи като своеобразен надзирател при процеса на делене на клетките и тъканите, и "не позволява" те да се изродят. Осигурява оптимална работа на имунната система. Активните елементи, ксеронин (Xeronine) ипроксеронин, също подобряват работата на имунната система и имат антидепресивно действие. Тези вещества усилват отделянето на ендрофин, чието действие се изразява в подтискане на болката и подобряване на настроението. Освен това ксеронинът активира противовъзпалителните механизми на организма, има антиалергично действие и усилва съпротивителните му способности срещу бактерии и вируси. Веществото скополетин подпомага функционирането на епифизата, увеличава нивото на серотонин и мелатонин, като по този начин предпазва от колебания в настроението и оказва благоприятно въздействие по отношение на адаптацията на организма към измененията на денонощния цикъл.


                                                    Нони комплекс за жени                                                                                                                                                                                                       

1 коментара:

Анонимен каза...

При пиене на лекарства за захар и про кръвно нормлно може ли да се пие добавкат

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Powered by Blogger