Нека вашата храна бъде вашето лекарство и вашето лекарство бъде вашата храна!

четвъртък, 11 септември 2014 г.

Чай от липа



Няма съмнение, че липовият чай е една от най-медоносните и ароматни напитки, а липата като билка, особено богата на лечебни вещества, намира приложение както в медицината, така и в козметиката. Липата (Tilia) представлява високо до 25-30 метра дърво, силно разклонено и с гъста корона. Листата са последователни, с неправилна сърцевидна форма, с назъбени краища и дълги дръжки.
Като билка е позната още от древността, където келтите са я превърнали в свещено дърво, под което провеждали своите племенни събрания. Те вярвали, че дървото бди над тях и следи за изпълнението на справедливостта и правосъдието. А сърцевидната форма на листата винаги е била в пряка връзка с богинята на любовта.


Съществуват три вида липи, като всяка една от тях се характеризира с определени особености:
  • Дребнолистна - т. нар. сърцевидна липа, със синкави отдолу и голи отгоре листа, с меки плодове, разпространена е на места с надморска височина около 1500 м, като периодът й на цъфтеж е от края на юни до август.
  • Едролистна - листата са гъсто покрити с власинки от обратната страна, обикновено цъфти в началото на лятото.
  • Сребролистна - едро декоративно дърво, достигащо 30 м височина, с широки сърцевидни листа, цъфти най-късно (през юли).




Химически състав на липата


Цветовете от липа съдържат около 0.06 % етерично масло с главна съставна част алифатни сесквитерпенови алкохоли (фарнезоли), на които се дължи приятният аромат; флавоноиден гликозид тилирозид, които представлява производно на кемпферола и р-кумаринова киселина, както и флавоноиди, производни на кверцетина. В трицветниците се съдържа слузно вещество и танини, производни на β-амирина, аскорбинова киселина, каротин, гликозиди, агликони и восък.

Здравословни ползи

  • Липовият цвят притежава потогонно и диуретично действие.
  • Често намира приложение като помощно средство при лечение на бъбречни заболявания.
  • Действа противомикробно, противовъзпалително и противоспастично.
  • Чаят, приготвен от цвят на липа, спомага при възпаление на горните дихателни пътища (ларингит, бронхит, пневмония, ангина) и при повишена температура.
  • В народната медицина липовия цвят намира приложение при: виене на свят, главоболие, епилепсия, хистерия, пресипнал глас. А отварата от липов цвят се използва под формата на бани при лечение на изгаряния, кожни обриви, ставни болки, хемороиди и шарка, както и за гаргара при възпаление на гърлото и устната кухина.
  • Чаят от липа, поднесен с мед, е прекрасно успокояващо средство за добър сън.
  • Липата намира приложение в ароматерапията: релаксиращото етерично масло подобрява съня; намалява треската и ефективно се справя с възпаленията, като повишава потната секреция, но намалява нощното изпотяване; етеричното масло от липов цвят повлиява благотворно върху психиката на човека.
  • Успокояващите качества на отварата от липа я превръщат в ценна съставка при производството на успокояващи кремове, тонизиращи средства за чувствителна кожа, както и за различни маски за коса.
  • Много фризьори препоръчват изплакването на косата след измиване с липов чай срещу косопад.
Цветовете от липа съдържат около 0.06 % етерично масло с главна съставна част алифатни сесквитерпенови алкохоли (фарнезоли), на които се дължи приятният аромат; флавоноиден гликозид тилирозид, които представлява производно на кемпферола и р-кумаринова киселина, както и флавоноиди, производни на кверцетина. В трицветниците се съдържа слузно вещество и танини, производни на β-амирина, аскорбинова киселина, каротин, гликозиди, агликони и восък.




Здравословни рискове
За хората, страдащи от сезонни алергии, цъфтежът на липите е едно от най-неприятните явления през пролетта и началото на лятото.

Съхранение на цветовете
Цветовете от липа започват да се събират по време на цъфтежа (юни-юли). Берат се на ръка, като е необходимо те да не са напълно разцъфтели. Не трябва да се мачкат, защото при процеса на сушене потъмняват. Температурата, подходяща за сушене е 45°С и процесът продължава докато цветната дръжка не стане чуплива.




Как да си приготвим чай от липа?
Приготвя се запарка от една супена лъжица ситно нарязан липов цвят в 250 мл вряща вода. След около 20 минути запарката се прецежда и се пие гореща. От друга страна, липов цвят, накиснат за 8 часа в червено вино в съотношение 1:10, се превръща в прекрасна тонизираща и подпомагаща лечението на анемия напитка.
Источник: bb-team

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Powered by Blogger