Нека вашата храна бъде вашето лекарство и вашето лекарство бъде вашата храна!

неделя, 10 март 2013 г.

Витамин В 2


Източници:  гъби, черен дроб, соя, спанак и други листни зеленчуци, банани, мая, мляко и сирене, бадеми, яйца, бира и други;

Витамин В2, известен и като рибофлавин, е от групата на В витамините, които са особено важни за правилното функциониране на организма ни. Понеже и той е водно разтворим (т.е.  излишните количества от тялото се изхвърлят с водата), трябва да си го набавяме ежедневно.
Има наситен жълт или оранжево-жълт цвят и често се ползва като оцветител. На опаковките ще го познаете по означението Е101.

Всъщност рибофлавинът е основна съставна част на кръвта ни и участва в производството на червените кръвни телца. По този начин съдейства за движението на кислородните молекули в кръвта.
Освен това, заедно с други вещества, подпомага усвояването на белтъчините и на енергията, отделяна при разграждането на въглехидратите. Улеснява и работата на отделителната система, с което е от полза на дебелото черво.
Особено важна е ролята му при образуването на антитела. Така засилва функциите наимунната система и помага на организма в борбата с различни болести и вируси. Има значение и за растежа и развитието на организма, както и за възпроизводителните му функции.
Не на последно място пази кожата и косата ви здрава, а ноктите – твърди. Освен това предпазва от инфекции на устата, езика и устната кухина.
Липсата на витамин В2 води до нарушено усвояване на желязо, а и на други витамини от същата група. Това се отнася и за ниацина (витамин РР), който почти не се абсорбира без достатъчно количество рибофлавин.

Дефицитът му води до проблеми със зрението и бързо уморяване на очите. Ето защо се използва за предпазване от катаракт (перде на окото), което е често срещано заболяване с напредване на възрастта.
Болки и кръвоизливи в очите, умора без видима причина и главоболие са сред симптомите, които подсказват липса на рибофлавин.

Балансираното хранене е най-добрият начин да си набавяте необходимата ежедневна доза от него. За целта не бива да ограничавате месото и яйцата, както и да увеличитеприема на зеленчуци.
Топлинната обработка не унищожава витамин В2, освен ако не използвате голямо количество вода. Пагубно за него обаче е излагането на слънчева светлина и особено наултравиолетово лъчение. Сода бикарбонат също го разрушава.

За хората, които интензивно спортуват, особено когато става дума за фитнес, рибофлавинът има значителна роля. Той спомага за освобождаването на енергия от аминокиселините, което е важно за растежа на мускулите.
А салатките, при това комбинирани с месо или яйца, са здравословни и диетични. Тъй че,хрупайте.

1 коментара:

melissa каза...

Хубав блог!!!! Поздравления
http://beemelissa.alle.bg/

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Powered by Blogger