Нека вашата храна бъде вашето лекарство и вашето лекарство бъде вашата храна!

сряда, 20 юли 2011 г.

Пъпеш

Пъпешите са изключително сладък и сочен плод, член на същото растително семейство като тиквите и краставиците.
Произходът на пъпешите води своето началото от Близкия изток и постепенно те добиват популярност в цяла Европа. Още древните египтяни и римляните са хапвали така популярния днес вид кaнтaлупили още маскмелън. Семена от пъпеши са били пренесени в Съединените щати от Христофор Колумб и култивирани от испанските изследователи в Калифорния.
Познати са следните основни видове пъпеши:
Канталуп - Този вид, наречен още маскмелън, има ярко оранжева вътрешност и кора с цвят каки. Това е видът пъпеш, който съдържа най – много бета каротин. Той обикновено може да се намери целогодишно, но от юни до август е в своя пиков сезон.
Касаба - За разлика от другите пъпеши, този вид не разполага с аромат. Касаба е голям пъпеш, който достига бледо жълт цвят, когато узрее и има бяла вътрешност със сладък вкус. Пиковият сезон на този вид пъпеш е през есента.
Крийшоу - Този вид пъпеш достига тежина до пет килограма и има уникален едновременно сладък и пикантен вкус. Той е хибрид между касаба и персийски пъпеш, има жълтеникава кора и вътрешност с цвят на сьомга. Пиков сезон за този вид пъпеши е от август до септември.
Медена роса - Това е най-сладкият от всички видове пъпеши и е сравнително малък по размер. Видът Медена роса е със светло жълта, почти зеленикава кора и бледо зелена вътрешност. Пиков сезон за този вид пъпеши е от юни до октомври.
Персийски пъпеш - Този вид пъпеш е доста подобен на вида Кентълуп, но малко по-голям по размер и външната страна на кората е обградена от подобие на фина мрежа. Персийските пъпеши имат пиков сезон през август и септември.
Дядо Коледа - Този вид пъпеш е също така известен като Коледен пъпеш, защото пиковият му сезон е през месец декември. Този сорт е подобен на диня и има зелени и златни ивици, но не е толкова сладък като другите пъпеши.
Шарлийн - Този вид пъпеш наподобява комбинация на Канталуп и Медена роса. Той е сладък сорт, със зеленикаво-оранжева кора и бяла вътрешност.
Като цяло, пъпешите трябва да бъдат оформени в съответствие с техния сорт. Например, видът Канталуп трябва да бъде с кръгла форма и т.н.
При избора на пъпеши, е необходимо да се избират тези, които нямат пукнатини, меки петна или натъртвания. Трябва да се търсят тези пъпеши, които имат чиста и гладка дръжка и плодов аромат.
Ненарязан пъпеш може да се съхранява при стайна температура в продължение на два до четири дни или докато напълно узрее, а след това трябва да се постави в хладилник, където издържа до 5 дни. Нарязан пъпеш е необходимо да се съхранява в хладилник, в затворен контейнер и издържа до 3 дни.
Пъпеш
Пъпешът съдърва средно около 18% захари. Те са подходящи за хора страдащи отанемия и болести на кръвоносната система. Хора с жлъчни проблеми биха получили подобрение, ако включат пъпеши в менюто си. Вкусният плод е чудесно козметично средство за тези, които искат да избистрят тена на лицето си.
Пъпешите съдържат голямо количество витамин С и калий. Тези вкусни плодове са характерни високото си съдържание на вода и много ниско съдържание на калории. Известно е, че пъпешите не съдържат мазнини и холестерол.
Маските от пъпеш премахват пигментните петна и заличават повърхностните капиляри. За болни от диабет и за по-пълничките се препоръчват пъпешите от сорта галия. Те са с най-ниско съдържание на захари, затова пък са много сочни и ароматни.


По своето съдържание прилича много на динята – вода, захари (захароза, фруктоза и глюкоза), разнообразие от витамини и минерали. Плодовото месо има високи диетични качества, като се препоръчва консумиране на празен стомах. Подобрява апетита и улеснява храносмилането поради съдържание на ензими. Богатството на фолиева киселина и желязо го препоръчва като полезна храна при анемии, а високото му съдържание на каротин го прави подходящ и при болести на черния дроб.
Пъпешът има диуретично и слабително действие. Народната медицина го предписва при запек, хемороиди, подагра, при пясък и камъни в бъбреците, като при последните особено добър ефект има запарката от пъпешови семки.
Пъпешът е противопоказан при хронични заболявания на червата, както и при болни с диспепсия. За разлика от динята, той е богат на захароза и не е подходящ за болни от захарен диабет.

Поради своето уникално съдържание той е особено подходящ като храна – лекарство за сърдечно болни и за хора, застрашени от ракови заболявания.
Не бива да го забравяме и при един много важен период от живота какъвто е бременността. Особено бременност протичаща със желязо-дефицитна анемия или с чести инфекции и обща отпадналост. Със своето общо благотворно действие върху организма, пъпешът прави бременността един по-комфортен и щастлив период от живота.
Пъпешът намира приложение и в козметиката, като кашица от плода се използва в състава на различни маски, които действат освежаващо на кожата.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Powered by Blogger