Нека вашата храна бъде вашето лекарство и вашето лекарство бъде вашата храна!

събота, 7 юли 2012 г.

яйца от пъдпъдък

Съществуват много спекулации относно храните, които наистина помагат за здравето на хората. Пъдпъдъчите яйца са съставна част на редица древни тибетски рецепти (срещат се и в аюрведическата кухня). Азиатските народи отдавна използват лечебните свойства на пъдпъдъчите яйца, които успокояват нервната система и повишават имунната защита на организма. В Япония имало обичай всеки ден да се дава по 1 пъдпъдъче яйце на децата за подобряване на апетита и развитието им.

Яйцата на пъдпъдъка са полезни при лечение на алергииастмаанемия и имунна недостатъчност. Те съдействат за понижаване на кръвното налягане, подпомагат изгарянето на захарта, регулират водната обмяна, регулират стомашната секреция. Пъдпъдъчите яйца тонизират при умора и главоболие. У нас все още се смятат за деликатес, но вече ги има на пазара и лесно се намират в магазините на повечето големи търговски вериги.


Този на пръв поглед скромен продукт представлява истинска калорийна бомба. Съдържа едва 1% въглехидрати, но затова пък 63% мазнини и 36% белтъчини.
Добър източник е на витамин В12, желязо, фосфор, белтъчини, рибофлавин и селен, но от друга страна е с високо съдържание на наситени мазнини и холестерол. Смята се, че за разлика от кокошите яйца, яйцата от пъдпъдък не съдържат лошия холестерол и това ги прави много по-полезен продукт за консумация.

Здравословни ползи

  • Пъдпъдъчите яйца усилват имунитета и нормализират дейността на стомашно-чревната и сърдечно-съдовата система.
  • Смята се, че системната употреба на 4-5 сурови яйца повишава значително половата потентност у мъжете и  либидото при жените.
  • Препоръчва се включването им в ограничени дози при изкуствено хранене на кърмачета.
  • Четири броя пъдпъдъчи яйца, които по маса отговарят на едно кокоше, съдържат 3 пъти повече витамини А и В2, пет пъти повече витамини от група В, три пъти повече кобалт и мед, четири пъти повече калий, желязо и фосфор, както и необходимата за организма глутаминова киселина.
  • Яйцата от пъдпъдък са ценен продукт. Те имат антибактериално, имуномодулиращо и противооточно действие.
  • В тях никога няма салмонела. Това е неоспорим факт, защото яйцата от пъдпъдък имат много силна ципа и малки дихателни отверстия в черупката, което не позволява проникването на вредни бактерии. Пъдпъдъците са устойчиви на инфекциозни заболявания, защото имат висока телесна температура (42°С). Затова те се отглеждат, без да се прибягва до ваксиниране. Така не се наблюдава натрупване в организма им и в яйцата на лекарствени вещества.
  • За разлика от кокошите, пъдпъдъчите яйца не причиняват алергии при деца и възрастни. В тях се съдържа протеинът овомукоид, който потиска алергичните реакции. От яйцата от пъдпъдък се изготвя лекарство (овомукоиден екстракт), което се използва за лечение на алергии.
  • Причината за чудодейния ефект е в уникалните качества на пъдпъдъчите яйца. В тях има много фосфор, желязо, микроелементи и ензими. Те са богати на минерали и витамините А, В1 и В2. Съотношението между натрий и калий в яйцата пък ги прави подходящи за лечение на високо кръвно, сърдечни проблеми и анемии. Препоръчват се още при лабилна нервна система, белодробна туберкулоза, диабет и язви. Подобряват обмяната на веществата, тонуса, образуването на кръв.
  • Пъдпъдъчите яйца могат и дори трябва да се консумират сурови, защото така се запазват напълно техните хранителни вещества, които могат да бъдат загубени при обработка.
  • Използването на яйцата от пъдпъдък помага при лечението на гастрит - язва на стомаха и дванадесетопръстника, както и панкреатит.

Яйца от пъдпъдък срещу радиоактивното лъчение

Те съдействат за изхвърлянето от организма на тежки метали и отрови. Премахват радионуклиди от тялото и затова се препоръчват на хората, изложени на радиоактивно лъчение.  Яйца от пъдпъдъци са били включени в храната на децата, изложени на радиация по време на Чернобилската авария.
Резултатите от изследванията позволяват да се заключи, че пъдпъдъчите яйца са за предпочитане в терапевтично подхранване на слаби деца и възрастни, предимно населяващи екологично необлагодетелствани райони. На деца се дават от 1 до 5 бр. на ден в зависимост от възрастта, на възрастни - по 3-5 яйца дневно сутрин на празен стомах. Полезно е да се употребяват сурови, като се пие топла вода. Приемът трябва да бъдат постоянен за период от 3-4 месеца. Още след първите две седмици се усеща благоприятното им въздействие върху организма.
Пъдпъдъчето яйце се използва не само за храна. То се използва също и в областта на медицината и в производството на козметика.

Здравословни рискове:

По принцип не се препоръчва консумирането на повече от 5 пъдпъдъчи яйца на ден при хора с проблеми с черния дроб. Въпреки че не е известно да предизвикват алергия, добре е да имате едно наум и да не прекалявате с количествата.

Любопитни факти за яйцата от пъдпъдък:

Благодарение предимно на фосфора, който съдържат, пъдпъдъчите яйца са известни като добър стимулант на потентността. Според някои учени те превъзхождат по ефективност виаграта. Популярна е следната рецепта:


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Powered by Blogger