Нека вашата храна бъде вашето лекарство и вашето лекарство бъде вашата храна!

вторник, 28 септември 2010 г.

Хрущял от акула

Изследователите на морските животни наричат акулата “съвършена жива машина”.Това същество е преживяло 400 милиона години в неизменена форма. Те съществували преди да се появат динозаврите, съществуват и днес – 65 милиона години след изчезването им. Акулите не биха били застрашени от изчезване, ако хората не ги унищожаваха.
Те никога не спят, не почиват и не боледуват от рак! Последната особеност е открита само преди няколко години. Двама учени от известния Институт по технологии в Масачузетс са показали в своето изследване от 1 983 година, чехрущялът от акула съдържа вещество, пречещо на растежа на туморите и по-точно на развитието на съдовете, които го изхранват. Независимо от тези учени, екип от Харвардския институт също установил, че растежът на злокачествените тумори и техните метастази могат да се подтиснат чрез инхибиране на ангиогенезата (създаване на мрежа от кръвоносни съдове в тумора, чрез което се осигурява изхранването му).
Доктор William Lein, известен американски учен, работещ в областта на храненето и океанографията, е вложил големи усилия в изучаването на хрущяла от акула и неговото приложение в продължение на повече от едно десетилетие. През 1 993 година той е издал книга “Акулите не боледуват от рак”, в която обобщава всичко полезно по тази тема (книгата е бестселър в САЩ).

В какво се състои тайната на акулите?

Телата на тези същества са устроени по най-прост начин, без да се повлияят от еволюцията. Акулите са успели да преживеят 400 милиона години, тъй като устройството на телата им, сетивата, начинът на размножаване и устойчивостта срещу заболявания са съвършени. Техни единствени врагове са човекът и другите акули. В телата им няма кости, а само хрущял, който е 6-8% от телесната маса.
Внимание заслужава и тяхната силна имунна система. Раните им зарастват много бързо и не се инфектират. Имунната система на акулите постоянно синтезира антитела, които се намират в кръвообръщението, докато имунната система главно “спи” и се активира само в случай на инфекция. 99% от рибите развиват рак, докато организмът на акулите побеждава тази болест. Карл Луер, биохимик от Флорида, САЩ, потвърдил, че хрущялът от акула съдържа 6-7 белтъка, инхибиращи ангиогенезата (развитието на нови кръвоносни съдове).

Американски и белгийски изследвания върху животни са установили, че хрущялът от акула не е токсичен в никоя доза. Животни с рак, преживели по-дълго или туморите им намалели по размери, докато тези от контролната група загинали. В това време изследванията върху ангиогенезата продължават. Доктор Патриция Д. Амор е показала в своето изследване от 1 988 година, че развитието на мрежата от кръвоносни съдове е решаващо за метастазирането на рака, затова можем да се борим срещу метастазите с природни средства, пречещи на създаването на съдова мрежа (васкуларизацията). Нейната теория по-късно е потвърдена и от други лекари. Връзката между ангиогенезата и метастазирането е потвърдена и от екипа, ръководен от доктор Ноел Вайднер и е публикувано в “The New England Journal of Medicine” през 1 991 година. Доктор Пруден, един от първите, включили се в това изследване, открива че мукополизахаридите, намиращи се в хрущяла от акула, са не само регулатори на имунната система, но имат и противовъзпалително действие. Доктор Серж Орлов, специалист в областта на артритите от института “Жил Борде” в Брюксел, използвал този продукт в терапията на хронично болните, след потвърждаването на безопасната му употреба. Получени били много обещаващи резултати.
Бодибилдерите и другите спортисти използват този продукт от години, главно при лечение на травми в костите и ставите. В същото време доктор Лейн получил американски патент за продукт от хрущял от акула и го пуснал в употреба през 1 991 година. Това дало възможност на пазара да се намира адекватно произведен и пречистен хрущял от акула с високо съдържание на активна съставка. В своята книга доктор Лейн съобщава данни за успешно лекувани пациенти в Коста Рика и по-късно в Мексико.

Хрущялът от акула
 може успешно да се използва в профилактиката на рака и в определени случаи – като част от общото лечение. Прилага се при ревматоиден артрит, остеоартрит, псориазис, кожни заболявания и очни усложнения на диабета. Има и добър противовъзпалителен ефект.
Внимание: Хрущялът от акула не се препоръчва да се приема по време на хирургичното лечение на рака, химиотерапията и лъчелечението, а 4-5 седмици след тях. Необходим е редовен медицински контрол по време на вземането на продукта! Не бива да се дава на бременни, пациенти със счупвания и скоро оперирани болни. Употребата е разрешена 5-6 седмици след горепосочените състояния.

събота, 25 септември 2010 г.

90-дневна диета

Целта на диетата освен намаляване на килограмите е и промяна на обменните процеси в организма.
Като резултат, противоположен на голям брой други диети, всеки правилно изпълнил я, ще успее да задържи в края й постигнатите за момента килограми. При евентуално прекъсване на диетата не се получава желания резултат.
Положителни характеристики на 90-дневната диета:
• продължителността й е 90 дни и в това време може да се отслабне от 18 до 25 кг.
• по количество може да се храните нормално, но трябва да знаете, че идеални са резултатите при по-малко количество храна.
• диетата не е тежка за издържане,важно е само да следвате комбинацията между храните и правилно да заменяте дните.
Хора с повишено кръвно налягане, няколко седмици след започване на диетата спират да употребяват лекрства за високо кръвно.
Ако килограмите ви първита 10 дни не намалеят, не се отказвайте в никакъв случай и не изгубвайте вяра и воля.Продължавайте диетата до края на,тъй като е възможно в един момент да свалите наведнъж 5 кг.
Диетата продължава 90 дни и само 90 дни.След като приключите е необходима 90 дни почивка.След този отдих можете да повторите още веднъж.
Закусва се задължително само плодове(през 90 дневната диета и също по време на 90 дневната почивка), защото от тях организма черпи плодова захар,необходима за нервната система!ранителни цикли

Тялото е уредена система, която изисква уреден и хармоничен начин на хранене. Изследванията показват, че човешкият метаболизъм има 3 цикъла:
• 4.00 до 12.00 ч.- цикъл на чистене на организма
• 12.00 до 20.00 ч. - цикъл на хранене
• 20.00 до 4.00 ч. - храносмилателен цикъл
Цикъл на прочистване на организма - 4.00-12.00 ч.
По време на този цикъл се консумира минимално количество храна(задължително плодове) и се пие по-голямо количество вода, чай или ниско калорични напитки.По време на диетата се закусва само с плодове!

Цикъл на хранене - 12.00-20.00 ч.
По време на този цикъл се храним неограничено.Тук не е важно колко количество ще консумираме, а как ще консумираме храната и е задължително да спазваме времетраенето между отделните хранения.
При белтъчния ден между отделните хранения трябва да има 4 часа.В деня за бобови растения и варива,както и през въглехидратния ден-2 часа.
По време на плодовия ден е необходимо да се консумират повече плодове, но трябва да се знае, че един вид плод се смята за едно хранене.Между отделните хранения може да има от 1 до 2 часа.
Цикъл на храносмилане - 20.00-4.00 ч.
По време на този цикъл се храносмила и усвоява храната, затова е необходимо да не се яде нищо.Ако не можете да издържите и сте много гладни вземете си някакъв плод или чаша вода, може и чай без захар.
Дневна последователност на хранене
Тези дни са най-важния елемент от диетата.Спазването на редът, по който трябва да се храним, както и правилната комбинация между храните ще доведат до отлични резултати.
Диетата се състои от 4 дни редовно хранене и един ден (воден) на всеки 29-ти ден.Тази диета се започва винаги с белтъчен ден, продължава с бобовия ден,въглехидратен и завършва с плодов.
Този цикъл се повтаря до 29-ия ден, когато се пие само вода.



ДЕН 1 - Белтъчен ден
Някои храни, богати на белтъчини:
МЕСО, СИРЕНЕ, КАШКАВАЛ, ЯЙЦА, МЛЯКО И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ, СПАНАК, РЯПА, СОЯ И СОЙНИ ПРОДУКТИ, ЗЕЛЕ, ДОМАТИ, ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО, КАРФИОЛ...
Меню за пример:
ЗАКУСКА:
За закуска се консумира само един вид плод(2 ябълки, 2 портокала, 2 праскови, 2 мандарини,2 круши, диня, пъпеш, купичка ягоди, малини и пр.).
Много важно е да се знае: Никога не смесвайте плодове от различен вид.
ОБЯД:
За обяд консумираме белтъчни.

Примери:
1. Две печени пържоли (свински,пилешки,говежди). Може риба или морски животни (калмари, миди, раци и др.). Към това прибавяте филия хляб и зеленчуци (може задушени-моркови, карфиол, зеле, чушки и др. или неограничено количество салата (домати, краставици, чушки, зелена салата).
В салатата не слагайте фасул, царевица или грах, защото тези продукти спадат към варивата и се консумират през втория ден.
2.2-3 по големи парчета сирене или кашкавал(може и паниран), филия хляб, салата, вода.
3.2-3 кисели млека, хляб, салата, вода.
4.2-3 яйца варени, на очи или бъркани със сирене, салата или задушени зеленчуци, хляб,вода.
Накрая след всяко хранене се пие бульон от различни супи(зеленчукова, гъбена, пилешка и др.,но без фиде или др. тестени неща в нея.
ВЕЧЕРЯ:
За вечеря консумирайте това, което е било за обяд, но задължително само половината от количеството.
ДЕН 2 - Варива и бобови храни


Примерни продукти:
ОРИЗ, ЗРЯЛ БОБ, ЗЕЛЕН БОБ, ГРАХ, СОЯ, ЦАРЕВИЦА, ЛЕЩА, КАРТОФИ...
Меню за пример:


ЗАКУСКА:
ПЛОДОВЕ.Не смесвайте плодовете!
ОБЯД:
За обяд консумирайте варива.
Примери:
1. Готвен зрял боб без месо + всички видове зеленчуци, хляб и неограничено количество салата.
2. Яхния от картофи или печени на фурна с подправки, хляб и зеленчуци(неограничено).
3. Яхния от ориз, може и варен с подправки, салата, хляб, вода.
4. Грах или леща (без яйца или др. белтъчни) с подправки, салата, вода и хляб.
ВЕЧЕРЯ:
Консумирате само половината от това, което е било за обяд.
ВАЖНО: На ориза, картофите, фасула, граха и лещата се слагат сол и всички подправки на вкус. Подправките трябва да се употребяват, тъй като са необходими за организма.
ДЕН 3 - Ден за въглехидрати


Въглехидратни продукти:
ЗАХАР,ТЕСТЕНИ ИЗДЕЛИЯ И СПАГЕТИ,ПИЦА,СЛАДКИШИ...
В нашата диета спадат следните въглехидратни храни:
ПИЦА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ ИЛИ ПЛОДОВЕ(БЕЗ БЕЛТЪЧНИ), СПАГЕТИ С ДОМАТЕН СОС,КЕТЧУП ИЛИ СОС ОТ ГЪБИ. В СОСОВЕТЕ НЕ СЕ СЛАГА МЕСО ИЛИ ДР.БЕЛТЪЧНИ. МОГАТ ДА СЕ КОНСУМИРАТ СЪЩО И ТОРТИ,КАКТО И СОЛЕНИ СЛАДКИШИ,А СЪЩО ТАКА И СЛАДОЛЕД.


Меню за пример:
ЗАКУСКА:
ПЛОДОВЕ.Не смесвайте плодовете!
ОБЯД:
1. Пица със зеленчуци и подправки (може и с плодове), вода
2. Солен сладкиш с големината на пица, вода
3. Спагети със зеленчукови сосове,кетчуп или сос от гъби без месо.
ВЕЧЕРЯ:
Малко количество сладкиши.
Примери за сладкиши:
1. Две парчета торта по ваше желание.
2. 3-4 парчета сладкиш.
3. 3 топки сладолед.
На края е задължително 1-2 парчета шоколад!


ДЕН 4 - Плодов ден
Плодове имат много витамини и енергия,затова вие ще се чувствате много добре, а също така ще се предпазите от многобройните заразни болести.Много скоро плодовият ден ще стане ваш любим ден в дневния цикъл.
За този ден също важи правилото да не смесвате плодовете по време на едно хранене! За закуска - един вид плод, за обяд - друг вид, за вечеря - трети вид.
Така повтаряйте дните до ДЕН 28, който трянва да се падне плодов.





29 ДЕН - Воден ден
Всеки кратен на 29 ден от началото на диетата е воден ден и се пада винаги след плодов. За 90 дни ще имате три такива водни дни. Водните дни ще са най-тежки, но ще имат положителен ефект, който ще чувствате поне две седмици след това. След воден ден теглото ви би трчбвало да намалее с между 1,5 и 2 кг.
Диетата има и допълнителни правила, които е хубаво да се спазват:
1. Стриктно трябва да се спазва последователността на дните - белтъчен ден, ден за варива, въглехидратен ден и плодов ден.
2. Преди да започнете диетата си, измерете кръвното налягане и поне един път месечно го проверявайте.
3. Диетата е отлична за хора с високо кръвно налягане, но ако приемате таблетки за високо кръвно, не ги спирайте без съвета на личния лекар.
4. За приготвяне на храната използвайте предимно маслиново масло и подправки.
5. Спазвайте часовете между храненията. Ако в определено време много огладнеете изяжте един плод или изпийте чаша вода или плодов сок.
6. Когато пиете свеж плодов сок, знайте, че той замества едно хранене.
7. Абсолютно не се препоръчва пиенето на газирани напитки.

8. Кафето и чаят се пият без захар.
9. По време на хранене не пийте вода или чай, защото раздразвате храносмилателнате сокове и по този начин пречите на превилното разграждане на храната. Вода или чай пийте половин час след хранене.
10. Никога не пийте мляко между храненията, защото се счита за едно самостоятелно хранене.
11. Внимавайте да не употребявате голямо количество сол.
12. По време на диетата не забравяйте повече да са движете, защото движението е здраве.
Източник: dietite.bg

петък, 24 септември 2010 г.


Сьомгата е не само вкусна риба, но и много полезна за здравето. Повечето от ползите на сьомгата идват от омега-3 мастните киселини в нея. 
Сьомгата е най-диетичната риба - нискокалорична и лесносмилаема. Изключително богата е на незаменими полиненаситени мастни киселини (Омега-3 и Омега-6), белтъчини (пълноценни и лесноусвоими), минерали (калий, фосфор, калций, магнезий, цинк) и витамини (от групата В, карнитин, холин). 
Сьомгата помага на сърцето 
Омега-3 мастните киселини се съдържат в повечето риби. Все пак учените са установили, че човешкото тяло може да ги абсорбира чрез сьомга по-добре, отколкото чрез който и да е друг източник. Омега-3 мастните киселини са от полза за сърдечното здраве. Те предотвратяват съсирването на кръвта, непостоянният сърдечен ритъм и липидния профил чрез повишаване нивото на добрия холестерол и понижаване нивото на триглицеридите в кръвта. Сьомгата също е богата на витамин В12 и ниацин. Ниацина помага да се намали нивото на холестерола, а В12 благоприятства работата на сърцето. 
Сьомгата понижава риска от сърдечносъдови заболявания, предпазва от различни видове рак, особено на шийката на матката, ставни болести (остеопороза, артрит), болест на Алцхаймер и депресия, намалява кръвната съсирваемост, регулира кръвното налягане и т.н. 
Сьомга за мозъкаСьомгата може да намали риска от болестта на Алцхаймер. Хранителните вещества, съдържащи се в тази риба, подобряват мозъчните функции. 
Сьомга срещу някои заболяванияМаслото от сьомга е в състояние да намали възпалението и болката, свързани с остеопороза и артрит. 
Добър източник на протеиниСьомгата е богат източник на здравословни протеини. За разлика от повечето животински протеини, сьомга не съдържа наситени мазнини. 
Когато купуваме сьомга, рядко се интересуваме от какъв източник е. Тя може да е дива (живее на свобода) или отглеждана във ферми. От дивата сьомга най-полезни са тихоокеанската и сьомгата от водите на Аляска, тъй като в атлантическата вода има много канцерогенни замърсители. 
Суровото месо от сьомга обикновено е оранжево на цвят, въпреки, че има някои видове дива сьомга с бяло месо.Естественият цвят на сьомгата е резултат от каротеноидни пигменти в месото. 
Дивата сьомга получава тези каротеноиди от яденето на крил и други малки миди.

Тъй като потребителите отказват да купуват сьомга с бяло месо, към фуража на сьомгата, която се отглежда във ферми, се добавят изкуствените оцветители астаксантин E161 и кантаксантин E161. В повечето случаи астаксантинът се произвежда химически или се извлича от брашното от скариди.
 
Друга възможност е използването на сушени червени дрожди, които осигуряват същия пигмент. Въпреки това, синтетичните смеси са най-евтиният вариант. Сами преценете дали предпочитате да консумирате естествено оранжева или "боядисана" сьомга!

четвъртък, 23 септември 2010 г.

Круши

Крушата е нежен традиционен плод, който присъства почти целогодишно на пазара. Съдържа по-малко киселини, поради което е по-сладка от своята съперничка по популярност - ябълката. Изключително богата е на растителни влакна, които я превръщат в идеален съюзник на всяка диета.
Крушата (Pyrus) представлява род широколистни дървета от семейство Розоцветни. Плодовете й са сочни, ароматни, месести и съдържат семки. В световен мащаб съществуват около 5 000 различни сортове круши, докато в нашата страна са познати около 200 сорта.

Сортове круши:

  • Фуджи - нежна, сочна, сладка и ароматна круша.
  • Гала - много хрупкава, със сладък и силен вкус.
  • Барлет - жълта, с мека консистенция и много сочна.
  • Анжу - много сочна круша, която е особено подходяща за различни салати.
  • Азиатска - хрупкава и сочна, едва доловимо сладка.
Дълга и вълнуваща е историята на "подаръка на боговете" - крушата, наименование, дадено й от древногръцкия поет Омир. А тя започва още в дълбока древност в Китай, където плодовете на крушата са били доста различни от тези, които познаваме днес. Спорен е въпросът дали гърците или римляните за първи път успяват да култивират крушите. Но едно е сигурно - тези круши не са били такъв мек и нежен плод. Едва през 18 век благодарение на френски и белгийски селекционери те достигат днешния си вид - на сочен, ароматен и вкусен плод. Смята се, че в България крушата е пренесена от Близкия Изток, а от Европа - в Америка. Днес крушата е на второ място по популярност в Америка след ябълката.

Видове продукти от круши

  • Пресни круши - ако имате възможност, винаги консумирайте пресни плодове.
  • Сушени круши - нарязани на тънки парчета, сушените плодове са чудесно допълнение към коледния ошав. Освен това сушените круши, подобно на смокините, стафидите и фурмите, доставят голямо количество енергия на организма.
  • Компоти (стерилизирани круши) - през последните години рядко може да бъде открит компот от круши на пазара.
  • Нектари и натурални сокове - няма нищо по-хубаво от прясно изцеден сок от круши.
  • Сладка и конфитюри - могат да бъдат чудесна закуска, намазани върху пълнозърнесто хлебче.

Хранителен състав на крушите

Зелените круши съдържат веществото сорбит, което при процеса на зреене преминава в глюкоза и пектин. Това от своя страна води до промяна в плътността на плодовете и те стават значително по-меки. Ето защо крушите имат по-малка трайност от ябълките. Пресните круши представляват своеобразен здравословен коктейл. Особено богати са на органични киселини (яблъчна, лимонена и оксалова) и полезни микроелементи - фосфор, магнезий, желязо, медцинк. Крушите съдържат и йод, който може да задоволи минималните нужди на човека от този микроелемент. Стипчивият вкус на плода се дължи на дъбилните вещества, които се намират в кората му. А специфичният аромат и вкус се определя от етеричните масла, намиращи се в месестата част на крушата.

Здравословни  ползи
  • Крушите повлияват особено добре лечението на болести на сърдечно-съдовата система и бъбреците.
  • Пресните плодове подобряват функцията на черния дроб и щитовидната жлеза.
  • Фактът, че плодовете са богати на захари, пектин, минерални соли и витамини, ги прави изключително полезни в процесите на отделяне на пикочна киселина от организма.
  • Доказано е и положителното им въздействие при ревматични болки.
  • Компотът от круши е с изразено разхлабващо действие, което го прави подходящ при продължителен запек.

Здравословен риск

Тук влиза в пълна сила народната мъдрост: "Круши с брой, ябълки - безброй". Специалисти препоръчват да не се прекалява с консумацията на круши, защото това може да предизвика дразнене на стомаха.

Как да изберем и съхраним крушите?

Крушата е изключително нежен плод и веднъж откъсната, тя бързо се разваля и потъмнява. Зимната круша, която е със зърнеста вътрешност, се запазва дълго време. Подобно на ябълките, нарязаните круши бързо се окисляват и почерняват. За да избегнете този неприятен процес, можете да напръскате крушите с лимонов сок. Когато купувате круши, винаги избирайте свежи плодове, които са със здрава ненаранена повърхност, защото поостарялите круши обикновено са сипкави, без сок, аромат и сладост. Крушите могат да се съхраняват в хладилник до няколко дни, но не е подходящо да се замразяват във фризер.

Идеи за използване на крушите

  • Под формата на прясна плодова салата в комбинация с други плодове (ябълкибанани, киви и портокали).
  • Ако ви се хапва нещо екзотично, то круши в съчетание със стек и синьо сирене е добър избор.
  • Трябва ви идея за есенен десерт - круши, потопени в чай и касис биха задоволили и най-изтънчения вкус.


Източник: Круши през есента 

сряда, 22 септември 2010 г.

Канелата

Далечна „братовчедка" на дафиновия лист.
Тя се ценнена и като лекарство, и като подправка.
Кората на дървото се обелва и се суши на слънце.
Миризмата се дължи на т. нар. цинамоново дърво.
Един от специалитетите по цял свят е ...
Счукана канела със захар върху намаслена препечена филия.
Използва се най-вече в десерти и към състава на къри.
Канелата като подправка се добива от кората на дървото, която през 2 г. се обелва и след това се изсушава, докато стане като фин пергамент. Навива се на ролца, но в търговската мрежа се продава и стрита на фин прах. Родината на канеленото дърво са влажните тропически гори на Югоизточна Азия. Цейлонската канела е разространена в Шри-Ланка, Индия, Маями, а китайската се отглежда в Китай, Виетнам и Индонезия. 
Тя се използва най-вече в сладкарството, като се добавя към десерти, сладки питиета, конфитюри и сладка, но също така в малки количества може да се използва и за подправяне на агнешко и птиче месо, печена гъска, ябълков и сливов мус, греяно вино, печени ябълки и плодови супи, на които придава приятен вкус. Кафето на зърна също получава по-хубав вкус, ако към него се добави малко канела. 

Отдавна известна като подправка, в по-ново време канелата е обект и на изследвания като лекарство. Самостоятелно или в комбинация с други храни тя се използва за лечение на различни болестни състояния. Едно от приложенията й е в борбата с наднорменото тегло при диабетици. Смята се, че тази подправка съдържа молекула, чиято структура е сходна с тази на инсулина, също така и проантоцианидин, който усилва чувствителността на клетките към инсулина. При затлъстели хора обвитите в тлъстини клетки са лениви към действието на антидиабетния хормон. 

Има изразен антиоксидантен ефект. В минимални количества канеленото масло стимулира кръвообращението и храненето на клетките на стареещата кожа, подобрява кръвоснабдяването на корените на косата, укрепва зъбите. Ароматът на канелата подобрява храносмилането. 

Лечебното действие на канелата в храненето е особено полезно при:


 - преохлаждане; 
- простуди; 
- болести на ставите; 
- гръбначния стълб; 
- подсилва и имунната система; 
- помага за преодоляване на умората; 
- при депресии; 
- слабост; 
- има превантивна роля срещу Алцхаймер; 
- помага за понижаване на кръвната захар, за което се препоръчва на хора, страдащи от диабет. 
Класическа противоотрова, облекчаваща състоянието при отравяния: 

- хранително; 
- алкохолно; 
- никотиново. 

Полезна е при заболявания на: - стомаха; 
- червата; 
- черния дроб; 
- бъбреците; 
- пикочния мехур. 



Канелата ускорява обмяната на веществата и кръвоснабдяването, възпрепятства образуването на целулит, използва се за регулиране на храносмилателния процес. Помага при простудни и грипни заболявания. Използва се и в състава на масажни масла, като средство против световъртеж, припадък, гадене. Неутрализира ухапванията от насекоми. Отстранява неприятния дъх. Древните са смятали, че ароматът на канелата прави човека непобедим в открита борба, сексуално силен и инициативен. 

Установено е, че смес от пчелен мед и канела лекува множество болести. 

Ето и някои рецепти: 

Сърдечно–съдови заболявания: 
направете смес от мед и канела на прах, намажете върху филийка хляб и яжте редовно на закуска.С напредване на възрастта стената на артериалните съдове губи своята еластичност, по нея се отлагат плаки от холестерол и в последствие се получават запушвания на съдовете.Така настъпват сърдечната атака и инфарктът.Редовното използване на мед и канела забавя и облекчава този процес. 

Ухапване от насекоми: 
вземете 1част мед, 2 части хладка вода, смесете и добавете 1 чаена лъжичка канела на прах.Нанесете от сместа върху болезнената зона и леко масажирайте. Забелязано е, че болката намалява и изчезва за около 1-2 минути. 
Артрит: хората с хроничен артрит могат да вземат по 1 чаена чаша сутрин и вечер смес от гореща вода, 1 чаена лъжичка мед и 1 чаена лъжичка канела на прах. Ако тази смес се приема редовно симптомите на хроничен артрит видимoсе облекчават. В изследване, проведено в Университета на Копенхаген върху 200 души страдащи от хроничен артрит се е установило следното – всички са приемали в продължение на един месец преди закуската смес от равни части мед и канела. Още първата седмица 73 души са получили пълно облекчение на болката, а след 30 дни повечето от пациентите, които били сковани и трудно подвижни са започнали да се движат без усилие и болка. 

Инфекции на жлъчния мехур: 
смес от мед и канела в равни части в чаша гореща вода, приемана редовно два пъти дневно, унищожава бактериите в жлъчния мехур. 


Холестерол: 
сместа от мед и канела в гореща вода намалява холестерола в кръвта с 10% два часа след приема. 
Заболявания на стомаха: 
сместа от мед и канела облекчава и премахва болките. Освен това е установено в проучвания, направени в Индия и Япония, че настъпва изчистване на газовете образувани след нахранване в стомаха и червата. Премахва се и чувството за парене/киселини/ и тежест след нахранване. 

Имунна система: 
редовната употреба на мед и канела укрепва имунната система и предпазва организма от бактериални и вирусни атаки.Изследователите са установили, че медът съдържа витамини и желязо в големи количества. Редовната употреба на мед и канела укрепва белите кръвни клетки, които се борят срещу различни инфекции в организма. 

Инфекции на кожата: 
поставете смес от мед и канела на прах в равни части върху възпалена част от кожата.След редовни апликации оздравяването настъпва бързо. 
Наднормено тегло: 
сутрин рано ½ час преди закуска на празен стомах и вечер преди заспиване изпийте чаша гореща вода с мед и канела. Ако се приема редовно, намалява теглото и на много пълни хора. Освен това не се натрупват мазнини дори и при хора на високо калорийна диета. 

Умора: 
Последни изследвания сочат, че уникалната комбинация от витамини, минерали и биофлавоноиди, заедно с монозахаридите фруктоза и глюкоза, съдържащи се в пчелния мед спомагат за бързото преодоляване на умора и отпадналост, дължащи се на различни причини.Д-р Милтон, който е провел проучването твърди,че приемането на чаша вода с 1 чаена лъжичка мед и поръсени с канела увеличава виталността и силата на организма за повече от 24 часа. Добре е тази смес да се приема около 3 часа след обяд, когато умората в организма започва рязко да се увеличава. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Powered by Blogger