Нека вашата храна бъде вашето лекарство и вашето лекарство бъде вашата храна!

четвъртък, 27 ноември 2014 г.

Зелено кафе


За ползите от зеленото кафе знаят малцина, а то крие в себе си качества, от които много от нас могат да се възползват.



Зеленото кафе е продукт, чиито качества и употреба мнозина всъщност не познават. А иначе, като цяло, кафето е един от най-популярните стимуланти и, след водата и чаят, третата най-често употребявана напитка в света.

Зеленото кафе всъщност не е нищо повече от сурови, т.е. неизпечени, кафеени зърна. То е изключително богато на хлорогенова киселина – силен антиоксидант, на който се дължи неговата нарастваща популярност най-вече в козметиката.

Без да се подвеждаме по маркетинговите трикове, зеленото кафе все пак може да се препоръча по няколко различни причини, както за външна употреба, така и вътрешно – не толкова като напитка, колкото като съставка в различни хранителни добавки.

Зеленото кафе - външна употреба:

• Екстрактът от зелено кафе има способността да ускорява и увеличава отделянето на излишните течности от организма, а с тях и на натрупаните токсини (т.нар. лимфодренажен ефект).

• Козметичното масло от зърна зелено кафе подобрява растежа на косата, а се препоръчва и за сухата и чувствителна кожа на лицето.

Екстрактът от зелено кафе има антицелулитно действие, поради което е често добавяне съставка в различни кремове и емулсии за масаж.

• Топли компреси с масло се прилагат за лечение на изгаряния и белези, вкл. след раждане.

• Мазила на основата на „зелено” масло се използват в дерматологията – при дерматити, екземи и псориазис.

• Същото масло е сред основните съставки на очните кремове, предназначени за набръчкванията около очите, като успяват да намалят дори и дълбоките бръчки.

• Пяната и гелът, съдържащи екстракт от зелено кафе, имат меко овлажняващо действие, намаляват възпаленията и отделянето на себум.

• Масло от това кафе се ползва в емулсиите, предназначени за след престой на слънце, заради успокояващото овлажняващото и подхранващото му действие.
Зеленото кафе - вътрешна употреба:

• Зеленото кафе е много популярно  в различни хранителни добавки и средства за контрол на теглото. Съчетаването на хлорогенова киселина, заради нейната антиоксидантна активност, и кофеина възпрепятстват отлагането на мазнини.

• Дъбилните вещества, съдържащи се в неизпечените кафеени зърна, имат укрепващо за стомаха действие.

• Чашка зелено кафе понижава главоболието.

• Също както и „обикновеното” кафе, прясно смляното и сварено зелено кафе ободрява и повишава качеството на мозъчната дейност, без обаче излишно да възбужда нервната система.

• Витамин РР, който се съдържа в зърната, понижава „лошия” холестерол, регулира работата на черния дроб и панкреаса.

• Зърната зелено кафе са добър допълнителен източник на желязо, калций, селен, витамини Е и С, които са сред най-популярните антиоксиданти, препоръчвани и за здравето на косата и ноктите.

Екстрактът от зелено кафе понижава кръвната захар, с което още веднъж подпомага отслабването. Затова се препоръчва и за хора с диабет.

При язва, високо кръвно и заболявания на щитовидната жлеза зеленото кафе, под формата на напитка или в състава на хранителна добавка трябва да се употребява внимателно и най-добре след консултация с лекар.

Зелено кафе



вторник, 4 ноември 2014 г.

Алое Вера



Алоето e тропическо растение, натурално за региона на Северна Африка. Изкуствено се култивира в Южна Европа от преди четири века. Отглежда се във ферми из Китай, Индия, Австралия, Парагвай.
 

Растението е вечнозелено и достига до метър и половина на височина. Листата му са дълги, заострени наподобяващи тези на кактус. Именно те са ефективната част от растението, която е довела до международното му култивиране. От сока, който отделят листата след сушене и и сгъстяване, се получава стъкловидна маса, наречена Алое.


Алое Вера се използва в козметиката и медицината. Употребата му с медицинска цел е спомената през първия век от новата ера в Новия завет на Библията. През вековете и до днес алтернативната медицина придава на Алое освежаващи и подмладяващи свойства. В миналото екстракти от растението се използвали за лечение на изгаряния, за предотвратяване на инфекции в рани и други кожни проблеми.


Днес погледът към Алоето е все така оптимистичен, макар науката да гледа към ефективността на растението по-критично от всякога.
 
 
Основно подсилва имунната система, поради богатия си състав от минерали, витамини и аминокиселини. Заедно с това е полезен за храносмилателната система и за бъбреците (особено в съчетание с мляко). Има антивирусно и антигъбично действие. Редовното му приемане забавя стареенето на организма и предотвратява образуването на туморни клетки. Помага още за високо кръвно налягане, артрит, диабет, констипация, астма. Гинеколозите го препоръчват поради благоприятния ефект, който оказва срещу кисти и сраствания.







В листата на Алое се съдържат голямо количество биологично активни вещества: манани, полиманан, антраквинон, C-гликозиди, антрони и лектини.
 

Доказаните  ползи при употреба на препарати съдържащи екстракт от алое са:
 
     Намалява нивото на кръвната захар при болни от диабет тип 2 при орален прием.
     Намалява нивата на липидите в кръвта при болни от хиперлипидемия при орален прием.
     Подпомага лечението на генитален херпес при локално приложение.
     Намалява тежестта на симптомите на себореята при локално приложение върху засегнатите участъци.
 

Съществуват и множество предположения за въздействието на алоето върху човешкия организъм. Повечето от тят не са научно доказани:
 
     Подпомага заздравяването на рани. Данни, получени при лабораторни животни, дават повод да се твърди подобен ефект, но проучванията с хора се провалят в откриване на позитивни аспекти от подобно лечение. Споменават се негативи и затова информацията е конфликтна.
     Подтиска развитието на определени видове бактерии и гъбички, без да притежава антибиотичен ефект. Изследванията са в начален етап.
     Придават му се противовирусни свойства срещу вируси, атакуващи кожата. Това прави екстрактите от алое приложими в продукти, борещи се с последиците от СПИН.
    Лечението на рак на кожата при кучета и котки се повлиява от продукти с алое, но терапията не е тествана при хора.
    Повлиява симптомите на псориазиса. Тук информацията е конфликтна. Едно изследване показва подобен ефект, а друго го отхвърля напълно.
 

Отхвърлени ползи:
 
    Не подпомага зарастването на кожата след слънчеви и термични изгаряния. Изследванията, проведени с хора, дават основания да се твърди, че екстрактите от алое, приложени върху наранената кожа, не само не подобряват заздравяването, а в някои случаи го затрудняват.
    Няма данни екстрактите от Алое Вера да оказват общ имуностимулиращ ефект.
 

Странични ефекти

Освен принципно често срещаните алергии няма други преки противопоказания за използването на продукти с алое (козметика, балсами, шампоани, гелове). Няма изследвания, потвърждаващи безопасността на оралния прием на продукти, съдържащи екстракт от алое при бременни и кърмещи жени, хора с хронични чернодробни и бъбречни заболявания.

При орален прием от диабетици или хора, подложени на високо протеинова диета , кетонна диета  и други състояния, при които се приемат ниски количества въглехидрати, е добре да се следи нивото на кръвната захар. Оралният прием на продукти с екстракт от алое имат склонността да понижават нивата на кръвната глюкоза.



Дозировка

Следвайте дозата на етикета за закупения от Вас продукт. Обикновено концентрацията на екстракт от Алое Вера в геловете е в рамките на 0,5%.
 
 
Алое вера може да се приема вътрешно или външно

 Външно Алое Вера се прилага при кожни раздразнения, изгаряния, инфекции, екземи. Добавено към козметика за кожа има омекотяващо и регенериращо действие, а също така забавя симптомите на стареене и е успешен лек срещу акне. Дори самата Клеопатра е използвала алое, за да поддържа феноменалната си красота. Разпространена е употребата в шампоани и маски за коса и е особено подходящо за къдрави коси.

Вътрешното приемане на Алое Вера може да предизвика скептични погледи поради факта, че се прилага при много разнообразни симптоми. Това е изненадващо, но не и подвеждащо. Ако обелите кората на алоето, ще видите, че под нея има гелообразна консистенция, която бързо се втечнява. Тя може да се смеси със сок или мляко и да се изпие в натурален вид, но ако не сте от хората, които си падат по подобни неща, може да си набавите алое от търговската мрежа под всевъзможно форми – таблетки, капсули, чай, дори разнообразни напитки с плодови вкусове.







Чист сок от Алое Вера

Прочети още на: http://www.puls.bg/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Powered by Blogger