Нека вашата храна бъде вашето лекарство и вашето лекарство бъде вашата храна!

вторник, 28 септември 2010 г.

Хрущял от акула

Изследователите на морските животни наричат акулата “съвършена жива машина”.Това същество е преживяло 400 милиона години в неизменена форма. Те съществували преди да се появат динозаврите, съществуват и днес – 65 милиона години след изчезването им. Акулите не биха били застрашени от изчезване, ако хората не ги унищожаваха.
Те никога не спят, не почиват и не боледуват от рак! Последната особеност е открита само преди няколко години. Двама учени от известния Институт по технологии в Масачузетс са показали в своето изследване от 1 983 година, чехрущялът от акула съдържа вещество, пречещо на растежа на туморите и по-точно на развитието на съдовете, които го изхранват. Независимо от тези учени, екип от Харвардския институт също установил, че растежът на злокачествените тумори и техните метастази могат да се подтиснат чрез инхибиране на ангиогенезата (създаване на мрежа от кръвоносни съдове в тумора, чрез което се осигурява изхранването му).
Доктор William Lein, известен американски учен, работещ в областта на храненето и океанографията, е вложил големи усилия в изучаването на хрущяла от акула и неговото приложение в продължение на повече от едно десетилетие. През 1 993 година той е издал книга “Акулите не боледуват от рак”, в която обобщава всичко полезно по тази тема (книгата е бестселър в САЩ).

В какво се състои тайната на акулите?

Телата на тези същества са устроени по най-прост начин, без да се повлияят от еволюцията. Акулите са успели да преживеят 400 милиона години, тъй като устройството на телата им, сетивата, начинът на размножаване и устойчивостта срещу заболявания са съвършени. Техни единствени врагове са човекът и другите акули. В телата им няма кости, а само хрущял, който е 6-8% от телесната маса.
Внимание заслужава и тяхната силна имунна система. Раните им зарастват много бързо и не се инфектират. Имунната система на акулите постоянно синтезира антитела, които се намират в кръвообръщението, докато имунната система главно “спи” и се активира само в случай на инфекция. 99% от рибите развиват рак, докато организмът на акулите побеждава тази болест. Карл Луер, биохимик от Флорида, САЩ, потвърдил, че хрущялът от акула съдържа 6-7 белтъка, инхибиращи ангиогенезата (развитието на нови кръвоносни съдове).

Американски и белгийски изследвания върху животни са установили, че хрущялът от акула не е токсичен в никоя доза. Животни с рак, преживели по-дълго или туморите им намалели по размери, докато тези от контролната група загинали. В това време изследванията върху ангиогенезата продължават. Доктор Патриция Д. Амор е показала в своето изследване от 1 988 година, че развитието на мрежата от кръвоносни съдове е решаващо за метастазирането на рака, затова можем да се борим срещу метастазите с природни средства, пречещи на създаването на съдова мрежа (васкуларизацията). Нейната теория по-късно е потвърдена и от други лекари. Връзката между ангиогенезата и метастазирането е потвърдена и от екипа, ръководен от доктор Ноел Вайднер и е публикувано в “The New England Journal of Medicine” през 1 991 година. Доктор Пруден, един от първите, включили се в това изследване, открива че мукополизахаридите, намиращи се в хрущяла от акула, са не само регулатори на имунната система, но имат и противовъзпалително действие. Доктор Серж Орлов, специалист в областта на артритите от института “Жил Борде” в Брюксел, използвал този продукт в терапията на хронично болните, след потвърждаването на безопасната му употреба. Получени били много обещаващи резултати.
Бодибилдерите и другите спортисти използват този продукт от години, главно при лечение на травми в костите и ставите. В същото време доктор Лейн получил американски патент за продукт от хрущял от акула и го пуснал в употреба през 1 991 година. Това дало възможност на пазара да се намира адекватно произведен и пречистен хрущял от акула с високо съдържание на активна съставка. В своята книга доктор Лейн съобщава данни за успешно лекувани пациенти в Коста Рика и по-късно в Мексико.

Хрущялът от акула
 може успешно да се използва в профилактиката на рака и в определени случаи – като част от общото лечение. Прилага се при ревматоиден артрит, остеоартрит, псориазис, кожни заболявания и очни усложнения на диабета. Има и добър противовъзпалителен ефект.
Внимание: Хрущялът от акула не се препоръчва да се приема по време на хирургичното лечение на рака, химиотерапията и лъчелечението, а 4-5 седмици след тях. Необходим е редовен медицински контрол по време на вземането на продукта! Не бива да се дава на бременни, пациенти със счупвания и скоро оперирани болни. Употребата е разрешена 5-6 седмици след горепосочените състояния.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Powered by Blogger