Нека вашата храна бъде вашето лекарство и вашето лекарство бъде вашата храна!

събота, 11 септември 2010 г.

Синьо-зелени водорасли

Синьо-зелените микроводорасли (AFA) са едни от уникалните създания на природата, които създават живота на Земята преди три и половина милиарда години. Микроводораслите са в основата на на живота на над един милион биологични вида, включително и на човека. Над 21% от кислорода на планетата се дължи на водораслите, а храната с която се хранят всички създания, пряко или косвено е свързана с тях.

AFA - уникална храна, създадена от природата

Повече от хиляда години хората използват водораслите като източник на храна или лек за много болести. Около 6000 г. пр. н. е. в Далечния изток, по-специално Япония, водораслите са били използвани като питателен източник. По времето на испанското нашествие туземци от езерото Текскоко, близо до град Теночтитлан (Мексико), събирали синьо-зелени водорасли от повърхността на водата и правели питки, които сушели на слънцето. Наричали ги текуитлатл или екскремент на камъка, защото вярвали че се произвежда от камъните.
Но дори и днес, след толкова много години, местни африкански племена продължават да събират синьо-зелени водорасли от повърхността на езерото Чад и ги използват за направата на твърди питки, наречени „дихе", които сушат в плитки ями в пясъка. Доклади на Организацията на обединените нации документират по-доброто здравословно състояние на тези хора.
Съществуват данни, които показват, че при хора, които се хранят с водорасли по-рядко се наблюдават неблагоприятни състояния, като хипогликемия, саба памет, хронична уморависок холестерол, високо кръвно налягане, слаб имунитет, кожни проблеми, алергии, астмадепресия.

Защо водораслите AFA са толкова специални?

  • Този вид водорасли са уникални сред останалите видове заради съдържанието на протеини, както и заради наличието на азот в тях, който произвежда аминокиселини. Последните изграждат блокчетата на протеините. Съдържанието на протеини варира от 53% до 62% в зависимост от сезона и количеството слънчева радиация.
  • Водораслите са нискокалорични - пълноценна храна, която е по-богата на витамини и минерали от млякото, като съдържанието на протеини може да се сравни с това на нетлъсто говеждо месо.
  • АFA имат изключително високо съдържание на витамини, минерали (калций, хром, кобалт, мед, желязо, магнезий, манган, калий, бор, фосфор, селен, натрийсяра, титан, ванадий, цинк), есенциални мастни киселини (от групата на Омега-3, най-вече алфа-линолинова киселина, които са полезни за имунитета, сърдечно-съдовата и нервната система. Омега-3 имат превантивно действие при тромбоцитната агрегация, а също снижават и холестерола) и живи ензими. Те са най-големият известен досега използваем и лесно усвоим източник на витамин В12, което ги прави идеална храна и за вегетарианците. Недостигът на този витамин, който може да предизвика анемия, често се дължи на нарушена абсорбция.
  • Учените смятат, че уврежданията в резултат на наличие на свободни радикали са причина за много от съвременните дегенеративни заболявания. Бета-каротинът (провитамин А) е изключително ефективен антиоксидант, който помага за предотвратяване на сърдечно-съдовите болести и може да се открие в изобилие в тези водорасли (повече от 240 ретинолови еквивалента на грам). Той стимулира имунната система, предпазва от рак на кожата, устата и гърдите.
  • Дивите синьо-зелени водорасли са най-богатите на хлорофил (зеленият пигмент, който отговаря за трансформирането на светлинната енергия в химическа) организми на планетата. Структурата му е почти идентична със структурата на хематина, който е сърцевината на хемоглобина - молекулата, която отговаря за преноса на кислорода в кръвта. На хлорофила се дължат антираковите свойства на водораслите, тъй като той предотвратява токсичност към афлатоксинът - най-значимият канцероген на черния дроб (произвежда се от гъбички, характерни за царевицата, фъстъците и други култури).
  • AFA имат характерни противовъзпалителни свойства, дължащи се на фикоцианина - синият пигмент, който се среща във всички синьо-зелени водорасли. В живата водораслова клетка той служи за складиране на белтъчини и като антиоксидант, който защитава клетката от определени дължини на вълните. Доказано е, че фикоцианинът предотвратява определени видове колит (способност да се блокира производството на ейкозаноид левкотриен В4).
  • Синьо-зелените водорасли са уникален източник на „молекулата на любовта" - фенилетиламин (ФЕА). ФЕА се синтезира в мозъка от двете аминокиселини фенилаланин и тирозин, като отговаря за усещания, свързани с удоволствието и умствената бистрота, и намалява предклиничните симптоми на депресията. ФЕА спомага и за намаляване на теглото. Това явление се нарича аноректичен ефект, при който гладът изчезва напълно, а се случва поради това, че вниманието ни е отвлечено от чувството за глад. По този начин ФЕА действа като потискащ глада фактор. Следователно, AFA е ефикасна добавка, която може да се взима като част от цялостна програма за намаляване на теглото.
Можем да обобщим, че AFA не са добавка, а храна, за която се вярва, че съдържа най-голямо количество балансирани хранителни вещества. Те са уникални, не само защото съдържат всички минерали, витамини, ензими и мастни киселини, от които тялото има нужда, но всичко е в идеален баланс. Като чиста храна синьо-зелените водорасли са подходящи за всяка възраст - от малки деца до възрастни за един пълноценен и здравословен живот.

Водорасли за отслабване


Източник:bb-team.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Powered by Blogger